Berta Sándor

Olcsóbbá tenné a 3D-NAND chipeket a Macronix

A tajvani cég azt szeretné, ha az SSD-meghajtókba beépített chipek a jelenleginél nagyobb mértékben válnak elérhetővé a felhasználók számára.

A 3D-NAND flashtechnológia immár öt éve van jelen a piacon, ugyanakkor komoly hátránya, hogy drága, ezért még nem igazán terjedt el. Az aktuális SSD-meghajtók ára kevesebb, mint 20 eurócent gigabájtonként, azonban ez még jócskán elmarad a merevlemezek 5 eurócentes gigabájtonkénti árától. A Macronix ezen akar minél előbb változtatni és hisz abban, hogy a jelenleginél 30 százalékkal alacsonyabb árakat lehet néhány éven belül megvalósítani.

Miin Wu, a Macronix vezetője kijelentette, hogy eddig havonta 400 000 darab 12 hüvelykes ostyát gyártottak, ezt a mennyiséget szeretnék a jövőben 50 000-rel növelni. Második lépésként pedig egy újszerű architektúrát fejlesztenének ki, amelynek a segítségével a bitenkénti költségeket 30 százalékkal csökkentenék. A társaság az ambíciózus cél megvalósításához pénzügyi befektetőket és partnereket keres.

Wu hozzátette, hogy jelenleg az összes kutatási és fejlesztési pénzüket a 3D-NAND chipek fejlesztésébe és gyártásába ruházzák be, s közép-, illetve hosszú távon felmerült egy saját vezérlőegység megalkotása is. A vezérigazgató kiemelte, hogy ha a havi ostyatermelési kapacitásukat a tervezett 50 000 darabbal tudják növelni, akkor versenyezhetnek más piaci szereplőkkel és pénzt is kereshetnek, de ehhez mindenképpen terjeszkedniük kell. A céljuk az, hogy 3D-NAND chipeket olcsóbban kínálják a vetélytársaiknál. Szintén a tervek között szerepel az év végéig a 4 gigabájtos eMMC-chipek elkészítése és olyan NOR flashmemória-chipek gyártása, amelyek a dolgok internete eszközökbe építhetők be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #4
    Én remélem, hogy néhány éven belül nem 30, hanem 50-60-70%-al lesznek olcsóbbak az SSD-k.
  • kvp #3
    A Samsunghoz kepest nagyon kis cegrol van szo es arban sem valoszinu, hogy alajuk tudnak menni. Raadasul a technologiat sem ok talaltak ki, tehat licenszdijak rajuk is ervenyesek.
  • sertrex #2
    Szerintem templomok számára is gyártani kellene ostyát és az abból befolyó összeget lehetne a fejlesztésre fordítani. Ki tudja? Talán 100000-rel is meg lehet emelni a termelést. így hamarabb lehetne olcsóbban adni.
    Utoljára szerkesztette: sertrex, 2018.09.19. 09:49:43
  • Zulu12 #1
    Ilyen ez a kapitalista világ :3