Gyurkity Péter

Az ünnepek után esni fog az SSD-k ára

A túlkínálattal ellentétes hatású lehet viszont a vezérlők viszonylagos hiánya.

A belső meghajtók területén a folyamatos árcsökkenés a jellemző, viszont az SSD-k ára még mindig jóval a hagyományos merevlemezek szintje felett van, itt még nem sikerült teljesen behozni a lemaradást. Ezen segít a jelenlegi túlkínálat, amely hamarosan további erősödhet, viszont eközben az egyik fontos komponens terén hiányt látnak a szakértők.

Már októberben írtunk arról, hogy nagyot eshet az új technológiát képviselő meghajtók ára, most pedig egy újabb elemzés látott napvilágot, amelyben hasonló jóslattal kecsegtetnek minket. A TrendForce munkatársai szerint ugyanis jelentős túlkínálat alakult ki ebben a szegmensben, amit az első naptári negyedévre jellemző visszaesés, valamint a szokásosnál nagyobb raktárkészletek felhalmozása súlyosbít majd az elkövetkező hetekben. Ennek köszönhetően 10-15 százalékkal eshetnek az árak, annál is inkább, mert az olyan gyártók, mint a Samsung, az Intel, valamint az SK Hynix, a gyártás felpörgetését tervezik, a NAND flash esetében ez 6 százalékos növekedést eredményez, így szinte garantált a vásárlók számára nagyon is kedvező trend.

Ezzel éppen ellentétes hatást válthat ki az SSD-vezérlők piacán megfigyelhető folyamat, amely egyre inkább a hiány kialakulását mutatja. A tajvani illetőségű DigiTimes elemzése szerint ezen a területen ugyanekkora méretű, vagyis 10-15 százalékos drágulás várható, mivel az ottani két vezető gyártó, a Phison Electronics és a Silicon Motion, már nem is fogad újabb megrendeléseket, tekintettel az itt kialakult nagy keresletre és az ennek folytán előállt készlethiányra. Ez éppen az első negyedévben érheti el csúcspontját, és egyelőre nem teljesen világos, hogy a két hatás mennyiben üti majd egymást. Könnyen lehet, hogy az olcsóbb meghajtók drágulni fognak, a prémium megoldások viszont alacsonyabb árakon találnak majd gazdára.

Az SSD-gyártók mindenesetre a legújabb, immár a PCIe 4.0 x4-csatlakozóra épülő példányokat igyekeznek előtérbe helyezni, ezek a nagyobb teljesítmény révén elegendő indokot szolgáltathatnak az árcsökkenés elkerülésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #7
    HUF -> Hold my beer
  • hunbalee #6
    Nem kell ide semmi ezek nélkül se csökken az áruk..
  • NEOreg3 #5
    jaj, csak ne jöjjön közbe egy árvíz, vagy földrengés, vagy parasztlázadás ;(
  • hunbalee #4
    Németeknél ez nem számít se az usaban és jé mégis annyi az ssd ára mint 1.5 éve...aztán ilyen hír kb 3 havonta jön hogy olcsóbb lesz... ja max a gyárban előállítani azt mégjobban lehúzni az árkártellel a népet...
  • MerlinW #3
    Az év elején 330 volt, most 360..
  • hunbalee #2
    LOL már megint.... ???Mondjuk most hogy felvitték van miből...visszaáll legalább az idei év elejire azt megint nem tartunk sehol...
  • lac coo #1
    Nálunk nem fog, mert emelik az eurot ... megint ! :DDDD