JohnnyCage

A VIA 700MHz-es Cyrix III-mal és DDR chipsettel indítja az évet

[IDG] A VIA Technologies az elmúlt héten dobta piacra jelenlegi leggyorsabb, 700MHz-en működő Cyrix III processzorát. A tajvani óriáscég emellett az év elejére időzítette az AMD Athlon processzorához készült DDR támogatású chipsetének debütálását is.

A 700MHz-es Cyrix III CPU a novemberben kiadott 667MHz-es változatot váltja fel a "trónon", mint a VIA leggyorsabb processzora. A chip a megszokott, Intel-féle Socket-370 foglalatba illeszkedik, és a legtöbb ilyen foglalatú alaplapban használható is, sőt amelyekben esetleg nem, azokon egy BIOS-frissítés segíthet. A 700MHz órajelen működő chip nem a játékosok álma, de 62 dolláros ára egyes irodai, tanulási, internetezési célokra megfelelővé teszi.


Az új processzor 100 és 133MHz-es rendszerbusszal is működtethető, de ez utóbbi természetesen sokkal jobb eredménnyel kecsegtet. A CPU L1 cache memóriája elég nagy, 128KB, de egyes tesztek eredménye alapján igen rossz hatékonysággal dolgozik, amely elmondható a beépített MMX és a 3DNow! technológiáról is.

A VIA új Samuel II maggal rendelkező Cyrix III processzorai a hírekkel ellentétben csak jövő hónapban látnak napvilágot. Ezek a processzorok az eddigi .18 helyett már .15 mikronos gyártási eljárással készülnek majd a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) technológiájával. Az új chipek a fejlettebb technológia mellett másodszintű cache-sel is dicsekedhetnek majd, bár az előzetes tesztek az L2 cache esetében sem mutattak túl sok okot a dicsekvésre.

A VIA szintén a múlt héten jelentette be új KT266 típusjelő, DDR-SDRAM-alapú chipsetjének debütálását is. A tajvani cég a SiS-t (és az Intelt) leszámítva az utolsó volt a technológia bevezetésével, de ez valószínűleg nem jelent sok veszteséget a VIA-nak tekintettel arra, hogy eddig a konkurens cégek DDR chipsetjeiből sem kelt el túlzottan sok.


Az eggyel korábbi, 650 MHz-es változat

A chipkészlet a DDR-SDRAM támogatása mellett megbírkózik a legújabb, 266MHz-es rendszersínt használó AMD processzorokkal is. A KT266 a maga 34 dolláros árával sajnos nem fogja a szőnyeg alá söpörni a DDR-támogatott alaplapok árát, amelyek egyelőre irreálisan magasak, pedig a DDR technológia előnye éppen abban rejlene, hogy jó teljesítménye mellett sokkal olcsóbb a Rambus DRAM memóriáknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!