Gyurkity Péter

Grafikus vezérlőn dolgozik az Apple

Az 5 nanométeres fejlesztés révén még inkább saját megoldásokra támaszkodnának.

Az Apple kapcsán megszokhattuk, hogy a cég igyekszik szinte minden területen a házon belül kifejlesztett komponensekre építeni, itt ugyanis korábban az Intel chipjeiről váltottak a saját vonalra, bár a grafikus vezérlők terén eddig kitartottak az AMD termékei mellett. Ez most változik, hiszen ez utóbbi területen is lecserélhetik a külső partnert.

Kínai forrás számolt be augusztus legvégén arról, hogy belátható időn belül megjelenhet az Apple első saját grafikus vezérlője, amelyen mérnökeik már jelenleg is dolgoznak. Korábban már írtunk arról, hogy a TSMC a 2 nanométeres chipeken dolgozik, az Apple esetében pedig az ARM-chipek várható alkalmazását vetítettük előre, most azonban a GPU területén állnának elő saját fejlesztéssel, jóllehet erre még picit várni kell, hiszen a teljesen új megoldás elkészítése néhány hónapnál többet igényel. Mindenesetre a forrás nagyobb teljesítményről, valamint kedvező fogyasztási jellemzőkről beszél, amit a TSMC 5 nanométeres gyártástechnológiájával érnének el.

Tekintettel arra, hogy a Huawei a további korlátozások miatt nem tud több saját chipet gyártani, a TSMC gyártókapacitásának egy része felszabadult. Erre vetette rögtön rá magát az Apple, legalábbis a mostani beszámoló szerint, ez pedig segíthet a viszonylag gyors megjelenésben, jóllehet ezt 2021 második felében tervezik megvalósítani, vagyis több, mint egy teljes évre vagyunk még a debütálástól. A Tile-Based Deferred Rendering (TBDR) technológia alkalmazása tűnik valószínűnek, ez az Imagination Technologies PowerVR GPU-iban is megtalálható, az Apple annak idején maga is ezt alkalmazta az A4 chipekben. Ami az új A14X-típust illeti, ennek fejlesztése már lezárult, a sorozatgyártást pedig a TSMC még az év vége előtt elindítja. Az első körben egyébként ehhez foglalták le a tajvani cég felszabadult kapacitását, a grafikus vezérlő pedig ezután, a jövőre érkező új iMac-gépekben mutatkozna be.

A hír persze kedvezőtlen fejlemény az AMD számára, meglátjuk, ők miként reagálnak majd az Apple lépésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)