Berta Sándor

Szelfikből készíthetők régi festmények

A fotókból mesterséges intelligencián alapuló programmal hozhatók létre az alkotások.

Érdekes mesterséges intelligencia kísérletbe kezdtek az MIT kutatói: emberek önarckép-fotóiból alakítanak ki klasszikus festményeket. Az AI Portraits nevű oldalon bárki elkészítheti a saját szelfijéből és más fotókból a festményeket. Az alkalmazott megoldást az MIT-IBM Watson Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma fejlesztette ki és összesen 45 000 történeti mű, köztük a reneszánsz korszakából származó alkotások segítségével készítették fel, így a létrehozott festmények számos alkotás és művész (például Vincent van Gogh vagy Rembrandt) stílusjegyeit magukon hordozzák.


A kész művek meglepően jók, bár a felhasználóknak számolniuk kell azzal, hogy a folyamat eltart egy ideig, mert a hatalmas érdeklődés miatt a használt szerver túlterheltté vált és gyakori, hogy egy-egy szelfit többször is fel kell tölteni. A fejlesztők kiemelték, hogy az új festményeket az eredeti felvétel motívumai alapján hozza létre a szoftver és nem csupán egyszerűen "átfesti", miként szűrőket sem alkalmaz azokon. Mindezek ellenére előfordul, hogy a képek többszöri feltöltése más végeredményekkel jár.

Az amerikai szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az eredeti fotókat - azok feldolgozása után - minden esetben azonnal törlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #6
    Csak annyit mondtam, hogy ha van Gogh vagy Rembrandt csinálta volna, akkor rá lehetne ismerni. Minden stílusnak, festészeti irányzatnak más a célja.
    Egyébként ezek a Mátyás király képek már csak azért sem hasonlítanak egymásra, mert különböző korú Mátyás királyról készültek. Az ember nem ugyanúgy néz ki egész élete során. Ami így ránézésre fix mindegyiken, az az állkapocs, a haj és nagy orr.

    Gondoltam, hogy a festmény nem fénykép, különben ugyanúgy neveznék őket.
  • Akva #5
    https://www.google.com/search?q=m%C3%A1ty%C3%A1s+kir%C3%A1ly&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2g-isuNzjAhVhs4sKHZz1A7EQ_AUIESgB&biw=1280&bih=860
  • Akva #4
    Akkor hasonlítsd össze az azonos személyről készült festményeket EGYMÁSSAL, és észre fogod venni, hogy azok is csak kissé hasonlítanak egymásra, a modellre meg pláne nem olyan nagyon. A festmény nem fénykép. Bár sokszor még a fényképen is nehéz ráismerni valakire.
  • wraithLord #3
    Igen, csak ha van Gogh vagy Rembradt festette volna, akkor fel is lehetne ismerni rajta a modellt. Így csak nagyjából hasonlít, de a vonásokból talán egyetlen részlet nem passzol. Ha nem lenne mellette a fénykép, rá nem jönnék, hogy ki az. Szóval van még mit csiszolni rajta, feltéve, ha ez is cél...
  • gombabácsi #2
    fordítottja is érdekes lenne :)
  • Montanosz #1
    itt az élő bizonyíték hogy a sg cikkírói leszarják az egészet, ugyanis már rég nem elérhető a link mert bedugult a szerverük, köszi sg a nagy semmit :-D