Berta Sándor

Gyakran hallgatnak az orvosok a mesterséges intelligencia tanácsaira

Fontos, hogy a segítség ne legyen túlzottan előtérben, mert akkor akár zavaró is lehet.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire hasznos, ha a technológiát bevonják a sebészek munkájába. Nos, kiderült, hogy a mesterséges intelligencia segíthet a műtétek során a fontos döntések meghozatalában, de az a legjobb, ha mindezt feltűnés nélkül teszi. Nagyon is hasznos lehet a digitális rendszerek tanácsait integrálni a hagyományos döntési folyamatokba

. A szakemberek megalkottak egy döntéstámogató eszközt annak tesztelésére, hogy a sebészek mikor figyelnek leginkább a technológia tanácsaira. A megoldás kiértékelte, hogy a szívbetegeknél mennyire jöhet szóba egy műszív alkalmazása. A szoftver több ezer esetet elemzett és kiszámolta, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy egy beteg profitálhat egy műszívből. A programot tesztelési célból három olyan kórházban használták, amelyeknek már voltak tapasztalataik a mesterséges intelligenciával. A szakemberek ugyanakkor figyeltek arra, hogy a technológia javaslatai ne legyenek túl tolakodók.

A szakértők megállapították, hogy a mesterséges intelligencia tanácsainak jelzésére a legjobb időszak az, amikor a kezelőorvosok kiértékelik a beteg állapotát. Ilyenkor ugyanis nem csupán a vezető sebész van jelen, hanem az orvoscsapat többi tagja is. A javaslatok automatikusan digitális prezentációk formájában jelentek meg. Qian Yang, a szoftver programozója elmondta, hogy az ötletek elsősorban az orvoscsapatot segítő személyzetnek nyerték el a tetszését. A vezető sebészek sokkal szkeptikusabbak voltak, ugyanakkor nem utasították el a szoftver alkalmazását.

John Zimmerman kutatásvezető közölte, hogy a nem feltűnően működő mesterséges intelligencia ötletének az a lényege, hogy ne kelljen a technológia nyújtotta segítségen gondolkodni és az ne legyen útban. Azt szeretnék, ha a technológia csak támogatná a sebészek munkáját és nem venné el tőlük a döntéshozatalt. A cél az, hogy a sebészek plusz képességekhez jussanak, nem pedig az, hogy elveszítsék a döntéshozatali képességüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!