Gyurkity Péter

Még idén jöhet a Huawei saját operációs rendszere

A cég kissé meglepődött, azonban ősszel már bemutathatják a saját platformot.

Meglehetősen gyorsan zajlanak az események az USA-Huawei csatározásban, amely a napokban először az amerikai partnerek együttműködésének teljes letiltását, majd pedig egy 90 napos halasztást eredményezett. Ezt nem sokkal később követték a további hírek, amelyek jó része már a saját operációs rendszer közeljövőben való bemutatásával kapcsolatosak.

Bár a gyártó vezetése igencsak optimista (és olykor kifejezetten kemény) kijelentéseket tett az elmúlt napokban, azt hamarosan ők is kénytelen voltak elismerni, hogy a Google globális tilalma miatt hamarosan a saját operációs rendszer széleskörű alkalmazására kényszerülnek majd. Ennek fejlesztése már 2012 óta zajlik, a házon belül készített rendszer azonban még nem áll készen, és bár a HongMeng OS rendelkezik egy saját alkalmazásbolttal (amely az App Gallery névre hallgat), ez egyrészt még szintén nem áll készen a rajtra, másrészt pedig a Google-appok hiánya miatt nem jelenthet 100 százalékos alternatívát – ezen alkalmazásokat ugyanis valahogy ki kellene váltani, hogy megtartsák a felhasználók legnagyobb részét. A belső használatra szánt „Project Z” kifejezés ezen erőfeszítéseket takarja, azonban a megjelenéstől a kínai értesülések szerint még picit messze vagyunk.

Egy friss interjúban a cég fogyasztói üzletágának vezetője arról tett említést, hogy hamarosan kénytelenek lesznek elrajtoltatni a saját OS-t és az ehhez kapcsolódó saját ökoszisztémát, már amennyiben a cég az amerikai feketelistán marad. Hozzátette ehhez, hogy a múlt héten bekövetkezett fejlemények komoly meglepetést okoztak, nem hitték volna, hogy az amerikai kormány valóban korlátozni akarja a Google rendszeréhez való hozzáférést. A magukat jól értesültnek beállító egyéb személyek eközben arról beszélnek, hogy a Huawei eredetileg az 5G elterjedésének idejére szerette volna időzíteni a saját platform megjelenését, ezt jelen pillanatban Kína egyes részein tesztelik, idén ősszel azonban elkészülhet a szoftver, így már csak néhány hónapra vagyunk ettől.

A globális rajt kapcsán komoly hátrányt jelent, hogy egyes Google-appok alkalmazását jelenleg is korlátozzák a legnagyobb (kínai) piacon, így komplex problémákra kell valamilyen megoldást találniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #22
    "Ha az összes kínai találmány eltűnne,nagyot szopnánk! Nem kellene lenézni őket ennyire! "
    én nem arról beszéltem, hogy 500 éve mit fejlesztettek. Akkor még volt agyuk az új 5letek kitalálásához (papír, porcelán stb..) Bár eléggé nehéz elhinni, hogy akkor zsenik voltak most meg nem. Nem lennék meglepve, ha az akkori találmányaikat is lopták valahonnét, de nekik volt jobb a marketingjük. Tehát mára letűnt (ha volt egyáltalán) az a Kína ami még tudott kitalálni dolgokat.
    Tudod a kínaiaknak még ahhoz sem volt technológiájuk, hogy a golyós tollba való golyót legyártsák. Tehát a betétek azok mint kínaiak voltak, csak a golyó bele német. Ennyit tudnak. Vélhetően azért mert az összes többi un. találmányuk lopáson alapszik, ezt meg nem tudták ellopni. Pontosabban a gyártó sort. A kész termékből meg képtelen voltak visszafejtéssel eljutni a gyártás megoldásáig.

    A mai világban meg egyáltalán nincs olyan kínai cucc ami ne egy lopás eredménye lenne. Ez akár a mobil is lehet. Az autó. Ja igen: annyira sötétek, hogy még a kocsik logóját sem képesek maguk megalkotni, 90%-ban egy már létező logót használnak. Erről is volt egy egészen jó cikk. Az autógyártók perelnének is, csak hát Kína egy fekete zóna a nemzetközi jogban. Ezzel élnek vissza. Nagy az arcuk. De mint látható egy google szorítás és ki vannak csinálva a telefonos cégeik. Annyi elég, hogy a Motorola nem engedi a gsm szabadalmakat használni és már is minden fajta mobil hálózaton üzemelő beépített eszköz mehet a levesbe.

    https://index.hu/tech/2017/01/10/kina_megfejtette_a_golyostoll_titkat/

  • ostoros #21
    ". Japán, Korea stb.)"
    Ezek az országok UGYANÚGY lopták és lopják a mai napig a nyugati technológiát, ugyanúgy dotálták államilag a cégeiket mint Kína, csak azok ott szövetségesek, meg kicsik, ezért nekik az amcsik mindig elnézték a dolgot, Kína meg nem szövetséges és nem is kicsi.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.28. 19:15:28
  • Munkas #20
    Kínai gazdaság úgy működik, hogy az ország középső régióiban a szerencsétlen csórók szó szerint pár marék rizsért güriznek napi 12-14 órát. És amit ott megtermelnek, azt a Kommunista Párt „átcsoportosítja” a part menti fejlett régiókba, és abból épül a kínai gazdaság. Mint a ruszkiknál a ’20-’30-as években, mikor a falvakban milliók haltak éhen a munkásosztály felemelkedése érdekében.
    Aztán a pénzzel elmennek nyugatra befektetőket keresni. A követelmény meg az, hogy csak az mehet kínai piacra, aki helyben termel. Erre a fejlett cégek felhúzzák ott a gyárakat, betanítják az embereket, akiket aztán a párt tovább küld a gyár Kínai megfelelőjébe, vagy annak fejlesztő cégébe. És mindjárt ott hasznosulnak a munkamódszerek és a nyugati tervek. Mindent átvesznek (ellopnak), hasonló lesz a hatékonyságuk, mint a korábbi partnereiknek. Csakhogy a párt ezt a gyárakat tovább dotálja, így a nyugatiak versenyhátrányba kerülnek. És nem csak Kínában, hanem külföldön is, sőt még a saját országukban is. Ez a kínai terjeszkedés lényege.
    Trump is arra rágott be, hogy az amerikai innovációkon alapuló és amerikai szervezési és munkamódszerekkel gyártott termékeket adják el Amerikának kiszorítva a piacról saját gyáraikat.
    Nem kell az amerikai barátságot szidni, ők nagyon jól együtt tudnak működni az ottani barátaikkal (ld. Japán, Korea stb.), csak épp a kínaiak élnek vissza a barátsággal, mivel folyamatosan arra játszanak, hogy válhatnak a saját partnereik minél jobb konurrenciájává. Ezért kapták most ezt a figyelmeztetést.
    Ez nem a Huaweiről szól. Ők nem saját erőből voltak jók, hanem a párt dotációja miatt, és a cég így magszerzett erejét sem csak brand-re fordították, hanem arra amire a párt utasítást adott nekik.
    Aki volt már Kínában az érti, hogy ott kb. az megy, mint nálunk 50 éve. Vannak látszólag önálló cégek, de minden a Kínai Kommunista Párté.
  • kvp #19
    "Dél Korea annyira lesz az USA nagy gyártókapacitása, mint Németország. Hamarabb fogják az összes gyártósort a Balkánra hozni.."

    Jelenleg mar az. Amit nem kinaban gyartanak, azt jellemzoen Del Koreaban vagy Tajvanon. Nem nagyon maradt gyartokapacitas az USA teruleten.

    "Mier kinai akku gyartoval szerzödik pl a BMW es miert szeretnek a gyartast Nemetorszagba hozni? Mert nincs technologiai konkurenste az adott kinai technologianak."

    Van. A Tesla altal hasznalt japan aksik. Viszont azt ertelemszeruen nem adjak a japanok a konkurens gyartoknak. A Tesla egyik alapitojat (a knowhow-val egyutt) viszont elvittek a kinaiak az SF Motors-on keresztul, ami egy kinai tozsdei ceg tulajdonaban van, aminek a partnere a legnagyobb kinai allami autogyar. Igy kisse kerulouton, de ugy nez ki sikerult megszerezniuk a kinaiaknak, a japan technologiat.

    Egyebkent az ARM jelenleg egy japan befektetocsoport tulajdonaban van, de eladtak egy reszet arab befektetoknek. Szerintem ha eleg penzt kapnak erte, akkor eladjak gond nelkul a maradekot a kinai allamnak is. Onnantol meg a kinai allam donthetne el, hogy ki is gyart arm-os procit es ki nem. (gondolom csak a delkkoreaiak es az Apple nem kapna licenszet) Plusz ott van a kvazi 'sajat' architekturajuk is, ami az idok soran nyiltta es ingyenesse valt MIPS architekturara epul. (elvileg 2019 Q1-ota tenyleg ingyenes)
  • muerte2 #18
    Azert annak olvass kicsit utanna, hogy Huawei miota fejleszti a sajat processzoraiit.
    Igen, azok egy szersze ARM technologiara epül, pont mint mas gyartoknal.
    Mint Munkas-nak mar emlitettem, mar reg nem a masolasrol szol a dolog. Mier kinai akku gyartoval szerzödik pl a BMW es miert szeretnek a gyartast Nemetorszagba hozni? Mert nincs technologiai konkurenste az adott kinai technologianak. Ez csak egy pelda.
    Nem szabad tul bescülni USA erelyek, mert legalabb annyira függenek Kinatol mint forditva.

  • muerte2 #17
    Amit leirsz az kb 10 eve nem allja meg a helyet, nagyon el vagy tevedve.
    A kinaikaknak olyan sajat fejlesztesei vannak, hogy a nyugat idönkent csak bamul.
    Az hogy a fejlesztesek egy resze olyan megoldasokra epül amik mar letezett valamilyen formaban, hat ilyen a vilag, a "nyugati" cegek sem csinaljak mashogy.
    Fejlesztik a sajat processzoraikat, akkumulatoraikat es azok vezerleset, micro led technologiajukat es igen csiszolgatjak a mar letezö megoldasokat. Mit csinal az Apple, Samsung, vagy akarmelyik ismert Brand?
    A megfingatassal meg nagyon vigyaznek, mert Kina megbenithatna a vilag processzorgyartasat ugy ahogy van. Hogy ez nekik fajna, nyilvan, de ellentetben a Ny-i vilaggal nagyon fejfajas nelkül bealdoznanak par millio lakost, maradna meg eleg.
    Trump- ekat meg kb elkergetne a tomeg.
  • hypno #16
    Lehet hogy én látom rosszul, de a Huawei csak reszli ebben a meccsben.
    Nyilván látványos, amint betartanak nekik, de itt egy átfogó kereskedelmi háború folyik, ahol nem a mobil telefon vagy az 5G a legkomolyabb tétel.

    Az meg úgy globálisan elég nagy nyereség, ha a világ államai rájönnek, hogy mit is jelent az USA barátsága és meddig tart.
  • ostoros #15
    Ez olyan dolog, amiről szeretnénk, ha így lenne..
  • ostoros #14
    Ha azt nézzük, hogyan kezdték a ruszkik a 20. századot, életkörülmények, ipar, ilyesmi, azért elég sokat léptek előre, ezt ne felejtsük el.
  • Gabbbbbbbbbbbb #13
    Dél Korea annyira lesz az USA nagy gyártókapacitása, mint Németország. Hamarabb fogják az összes gyártósort a Balkánra hozni..