Berta Sándor

Televíziók - jöhet a technológiák háborúja

A tévék piacán most és a közeljövőben két megoldás közül választhatnak a gyártók.

A HDR a korszerű készülékeken különösen élethű színeket és magas kontrasztarányt biztosít, de már megjelent a piacon a Dolby Vision és a HDR10+. Utóbbi kettőt dinamikus HDR-nek is nevezik és még szebb színeket és nagyobb kontrasztarányt tehetnek lehetővé ott, ahol szükséges. Ehhez a termékek a filmek lejátszása közben további információkat kapnak, amelyek minden egyes jelenet és képkocka színtelítettségét és kontrasztosságát meghatározzák. Különösen a sötétebb képeknél válhat majd érzékelhetővé a különbség az eddigi megjelenítéshez képest.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a tévégyártók, a filmstúdiók és a stream-platformok nem tudtak megállapodni arról, hogy melyik technológiát támogassák. Emiatt teljes a zűrzavar és bármilyen nagy előrelépést is jelent a dinamikus HDR, nagy gondban vannak a nézők.

A Dolby Visiont támogatók táborába tartozik a 20th Century Fox, az LG, a Sony, a Netflix és az Apple, míg a HDR10+-t kifejlesztő Panasonic, Philips és Samsung trió sem panaszkodhat, hiszen olyan szövetségeseket tudhat maga mellett, mint az Amazon Prime Video, a Universal és a Warner Bros. A HDR10+ előnye, hogy a televíziógyártók és a filmstúdiók számára ingyenes, míg amelyik cég a Dolby Vision logóját szeretné felragasztani a készülékeire, kénytelen licencdíjat fizetni.

Egyelőre egyik fél győzelmére sem lehet fogadni, már csak azért sem, mert történnek érdekes lépések. A HDR10+ fejlesztésében résztvevő Panasonic például az év elején bejelentette, hogy az új modellek esetében mind a két technológiát támogatni fogja. Szakérők szerint is a legvalószínűbbnek és logikusnak ez a lépés tűnik, már csupán azért is, mert műszaki szempontból nem jelent problémát a két technológiát egyaránt támogató tévéket és más eszközöket piacra dobni. Már így döntött az Amazon a Prime Video esetében, továbbá a Grundig és a Philips. Sőt, a Sharp által 2017 szeptemberében bemutatott első 8K tévé és a HDMI 2.1 specifikációja is támogatja mind a két technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atyuska #13
    Sajna mindez a TV-k és a lejátszók árának emelését eredményezi és a piac megosztását.
  • kvp #12
    Mindket technologia csak abbol all, hogy a nem HDR kepek melle odateszik a javasolt dinamikatartomanyt amit eddig a tevek maguktol probaltak kitalalni. Ez arra jo, hogy a rosszabb minosegu kepek konnyebben legyenek feljavithatoak. Igazabol csak az adatforumatum es a dolby logo az amiert a lejatszoktol (tv gyartoktol) penzt kerhetnek. Raadasul egy-egy kep melle oda lehet tenni mindket adatot. Kb. mint a jpeg file-okba az iso erteket, meg a zaridot. A kep persze ettol meg nem lesz annyira jo mint valodi HDR eseten, viszont legalabb nem is igenyel jelentos extra savszelesseget.
  • zola2000 #11
    Igen, ez Magyarországon problémás, de Magyarország sem a netflixnek sem a bluraynek nem piac (a crunchyrollnak mégúgysem)
  • Mentol #10
    Feltéve, hogy ismersz idegen nyelveket (pl.: angol)...
  • Sequoyah #9
    Amazonon is fizetni kell a filmekert, egyenkent. Persze van par film amit elofizetessel megkapsz, de azok tipikusan nem az uj mozifilmek szoktak lenni.

    De ha kulon fizetni is kell minden jatekert is sokkal kenyelmesebb a Steamen megvenni, mint kulon lemezen. Es legtobben ott is veszik meg...
  • zola2000 #8
    A különbség annyi, hogy havonta 2-4 ezer forintból (attól függ mennyire kell a HD-4K) annyi filmet nézhetsz amennyit akarsz, addig konzol játéknál nincs ilyen előfizetési lehetőség ... még (de már az is alakul)
  • Sequoyah #7
    Filmre ott a Netflix, Amazon stb, jatekra Steam es tarsai, esatobbi.

    Szoval mig a DVD-t mindenki ismerte es hasznalta, ezek mar csak retegtermekek. En pl szoktam filmezni es jatszani is, de bluray lemezt meg eletemben n em fogtam a kezemben...
  • VolJin #6
    Ha a hardverek mindkettőt támogatják, de az egyik használata ingyővan, akkor nem nehéz a jóslat, hogy melyik fog elterjedni!
  • NEXUS6 #5
    Dehogynem használják. Rengeteg videójátékot adnak el konzolokra ilyen formátumos adathordozóval.

    Mondjuk nem tudom mikor vettem utoljára lemezest, én is inkább a storeból veszem. Tekintve ha a lemezről valamit fel is rak egy játékot, az indítás után azonban rögtön 10GB-okat tölt le frissítésre.
    XD
  • Sequoyah #4
    Egyiket se hasznalja senki, mind elbukott. A hagyomanyos DVD-t, VHS-t es CD-t annak idejen nagysagrendekkel nagyobb mennyisegben adtak el...