Berta Sándor

Okostévéket vizsgál a német versenyhivatal

A szövetségi hatóság szektorvizsgálatot vezet be.

A német Szövetségi Kartellügyi Hivatalnak június óta van lehetősége úgynevezett szektorvizsgálatok végrehajtására azért, hogy felderítse a lehetséges fogyasztóvédelmi jogsértéseket. A hatóság most él a jogosítványával és az okostelevíziókat, valamint a gyártók által alkalmazott szerződéseket veszi górcső alá.

Andreas Mundt, a Szövetségi Versenyhivatal elnöke kijelentette, hogy az okostévék kiváló példák a magánéletben lévő tárgyak egyre erősebb hálózatba kötöttségére és ezzel párhuzamosan a személyes adatok tudatos vagy öntudatlan kiadásának a problémájára. A vizsgálathoz átlagos termékeket választottak ki, amelyet a műszaki ismeretekkel nem rendelkező emberek is kezelni tudnak. A fogyasztói adatok kielemzésével később is foglalkozni fognak.

A szektorvizsgálat célja az, hogy mindenekelőtt tisztázza, hogy a gyártók kapnak-e az eszközeiktől személyes adatokat és ha igen, milyen formában, továbbá kiértékelik-e és értékesítik-e ezeket az információkat, s ezekről a folyamatokról megfelelően tájékoztatják-e az érintett személyeket. 2018 elején minden jelentős televíziógyártó kap majd egy kérdőívet, amelynek a segítségével felderíthetők lesznek az általános szerződési feltételek hiányosságai, valamint az adatvédelmi és az adatbiztonsági rések. Az összegyűjtött tapasztalatok segíteni fognak a hivatalnak abban, hogy jövőben könnyebben azonosíthassa a dolgok internetével összefüggő fogyasztóvédelmi problémákat.

Biztonsági kutatóknak már sikerült okostévé-modelleket a tévéjelen keresztül feltörnie. Mindez teljesen új támadási forgatókönyveket tesz lehetővé, a hackerek például egy saját adó segítségével tömegesen megfertőzhetik vagy manipulálhatják a megfelelő készülékeket. A szakember két okostelevízión tesztelte a módszert, mind a két készülékre fel volt telepítve az összes biztonsági frissítés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!