Gyurkity Péter

Búcsúzik az Android 4.0

A Google megszünteti az Ice Cream Sandwich támogatását, viszont az alverziók még maradnak.

Az Android több területen élesen eltér a nagy rivális iOS platformtól, ezen területek egyike a frissítések telepítése, azok elterjedésének üteme, valamint az ebből fakadó szélesebb körű támogatás, amelyet csak jóval lassabban lehet szűkebbre szabni. A cég most jelentette be, hogy megszűnik az Android 4.0 Ice Cream Sandwich támogatása, innentől kezdve a Jelly Bean lesz a minimum a külső fejlesztők számára.

A hivatalos blogban jelent meg a bejelentés, amely szerint a Play Store keretein belül már nem számíthatunk több frissítésre és támogatásra. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az Android ezen verzióját futtató okostelefonok és táblák a 14.7.99-es verziót követően már nem kapják meg a Google Play Services APK-t, vagyis a külső fejlesztőknek minimum az Android API 16-ot (Android 4.1 Jelly Bean) kell majd támogatniuk, ha megfelelő támogatást szeretnének a Google részéről. Ezzel tulajdonképpen a 2011. október 19-én bemutatott verzió támogatása szűnik meg, amely ma már meglehetősen öregnek hat, de ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az első ilyen készülék annak idején a Samsung Galaxy Nexus volt.

A lépés ellenére tehát megmarad a Jelly Bean, a KitKat, valamint az ötödik generációt képviselő Lollipop támogatása, vagyis a 2012-ben és azt követően piacra dobott készülékekről még nem kell lemondanunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden alkalmazás is kellőképpen támogatja ezen öregedő megoldásokat, hiszen számos játék és egyéb app ennél szigorúbb követelményekkel érkezik, a Google azonban igyekszik biztosítani ezen verziót további támogatását – erre egyébként egyre kevésbé van szükség, hiszen a 4.0 Ice Cream Sandwich részesedése már 1 százalék alatt van a táboron belül, a 4.1 Jelly Bean esetében ez 3 százalék, míg a 4.4 KitKat 7,6 százalékkal van itt jelen, ami szintén nem túl jelentős, azonban még sokkal inkább érzékelhető.

A Google várhatóan ezen verziók támogatásáról is lemond majd a közeljövőben, erről azonban még nem jelent meg konkrét menetrend.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #6
    tévedés, a win7 upgrade verziónak is volt ára (ahogyan a korábbi xp-nek is vagy ha az is upgrade volt, akkor a 9x-é! :) )
    az OEM windóznak is van ára, amit a gépedhez kapsz (ha máshogy nem tudod megnézni, akkor annyi, amennyi a win-telen géphez képest számolható difi)

    az android ára ellenben nem értelmezhető, mivel ingyenes (ha a samsung pénzt kért kimondottan az os-ért... nos, akkor lehet menni a samsunghoz reklamálni, de szerintem ez nincs így ;) )
  • wraithLord #5
    A Win7-ért sem kellett fizetni, ha előtte volt már Windowsod.
    Vagy pl. Nagy-Britanniában ingyen adják az új gépekhez. A gép árkategóriájától függően Home-ot vagy Pro-t.

    Maga az Android ingyenes, de elképzelhető, hogy a telefongyártó cég belekalkulálja a telefon árába azoknak a cuccoknak a fejlesztési költségét, amit pluszban belegányol (custom interface, gyártóra/telefonra jellemző programok stb.).
  • arty #4
    mennyit fizettél a 4.0-ás droidért?
    és a win7ért?

    naugye.
  • wraithLord #3
    Mondjuk a Windows 7 se sokkal régebbi, 2009-es.

    De amíg az Android leginkább csak tartalomfogyasztásra jó, az ARM alapú dolgok sokkal gyorsabban "fejlődnek" (cserélődnek), nincs az, hogy olyan oprendszert raksz olyan hardverre, amilyet akarsz, és jóformán már csak azok használnak Ice Cream Sandwichet futtató mobilt, akik csak telefonálásra használják a mobiljukat, mivel másra kb. nem jó... addig a Windows munkaeszköz, különböző gépek vezérlő- és adatfeldolgozó programjainak a platformja stb is.
    Szóval nem egy kategória a kettő. Az Android 4.0 gyakorlatilag ma már semmire sem jó, a Windows 7 pedig még mindig egy teljes értékű operációs rendszer, teljes értékű (és sokak által még mindig használt, vagy kénytelen a hardver miatt azt használni) munkaeszköz és széles körben használt vezérlő OS.
  • Major #2
    October 22, 2009 Windows 7 Release date
    January 14, 2020 Windows 7 EOL
    Utoljára szerkesztette: Major, 2018.12.11. 12:15:55
  • zola2000 #1
    "Ezzel tulajdonképpen a 2011. október 19-én bemutatott verzió támogatása szűnik meg, amely ma már meglehetősen öregnek hat"

    És sokan a Microsoftra fújnak hogy le akar állni a windows 7 támogatásával pedig az előző évtized...