Gyurkity Péter

10% felett jár az Android Oreo

Továbbra is lassan nyomul előre az új szoftver, nem változnak a szokások, sok különféle operációs rendszer-verzió él egymás mellett.

A téma iránt érdeklődők megszokhatták, hogy időről-időre közzétesszük a nagyobb Android verziók táboron belüli megoszlását, ezzel szemléltetve, hogy milyen ütemben frissítik a különböző gyártók saját készülékeiket. A riválissal ellentétben ez egy jóval hosszabb, elnyújtott folyamat, így az Android 8.0 Oreo lassú terjeszkedése nem túl meglepő.

Valóban a hagyományok folytatásáról van szó, hiszen az Oreo immár jó ideje jelen van a piacon, a legfrissebb havi jelentés szerint azonban a táboron belüli részesedés csak most lépte túl a 10 százalékot. Amennyiben a a két meglévő alverziót összedobjuk, egy némileg magasabb, egészen pontosan 12,1 százalékos szeletet kapunk, ami már jelentősnek mondható, de legalább ilyen fontos, hogy az Android Nougat (a 7.0 és a 7.1 verziók kombinálásával) még mindig 30 százalék feletti részesedést birtokol, vagyis továbbra is a korábbi generációk uralják a globális mezőnyt, amely nyilván az aktivált és jelenleg is használt készülékek összességét jelenti.


Július folyamán az Android 6.0 Marshmallow (amely az okostelefonok és táblák mellett immár bizonyos e-olvasókon is megtalálható) 23,5 százalékot tett ki, ami a második legjobb eredmény. Az egyes gyártók készülékein még mindig hangsúlyos szerepet betöltő 5.0 és 5.1 Lollipop 20 százalékon felül maradt, míg a már valóban ősöregnek számító Ice Cream Sandwich, Jelly Bean és KitKat (a telefonos és táblás vonalat egyesítő negyedik generáció képviselői) együtt még az Oreónál is nagyobb szeletet mondhatnak magukénak. A második generációs, egykor legnépszerűbb Gingerbread apró részesedéssel szintén megtalálható a listában, ez azonban már egyértelműen a „futottak még” kategória, hiszen az eredmény 1 százalék alatti.

Az Apple esetében ez máshogy működik, a cég centralizált frissítési platformot működtet, amely meglehetősen gyorsan kiszórja az újabb verziókat, ezért esetükben a fenti fragmentáltság alig érzékelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KisKZ #2
    ..és a frissítés óta nem működik az S7 Edge-emen a professional kamera mód.
    A visszajelzések küldése hatástalan. Semmi nem történik.
    Lehet rá kellene jönnöm, hogy megy a downgrade.
  • Macropus Rufus #1
    Felraktam A GoVR alkalmazásom ment a levesbe. A fotó alkalmazásom tök jó effekteket tudot. Frissítés után már nem. Okés kaptam helyette másokat, de nekem azok nem kellenek. És még volt 1-2 olyan dolog amivel nem tudok megbarátkozni. Oreo felejtős lett. 7.0 vissza téve. Erre most a másik telomon is megjött a frissítés... azon is van GoVR... szólva ott sem fogom frissíteni.


    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.08.06. 12:58:57