Berta Sándor

Több adat fér el a színes vonalkódban

Vonalkóddal egy átlagember leginkább csak a boltok pénztárainál találkozik. Néhány tucat karaktert tud tárolni, ami épp hogy elég a termékek nevére, de színes változatban nagyságrendekkel nőhetnének a lehetőségek.

Az eddigieknél sokkal nagyobb információtartalmú azonosítók jelenhetnek meg a termékeken. A Fraunhofer Társaság Biztonságos Információs Technológiai Intézetének (SIT) munkatársai egy új vonalkódot fejlesztettek ki, amely a nagy adatsűrűségének köszönhetően nagyobb hamisítás elleni védettséget kínál. Az új megoldás számos területen alkalmazható. A Just Another Bar Code (JAB Code) nevű színes vonalkóddal a jövőben akár igazolványok és más okmányok, tanúsítványok, végrendeletek, de a termékek eredetiségét igazoló iratok is elláthatók lesznek. A JAB Code tetszőlegesen választott színekből állhat és tetszőleges formájú lehet, a hagyományos fekete-fehér vonalkódokkal szemben sokkal nagyobb adatsűrűséget kínál, ezáltal ugyanakkora felületen sokkal több információt tud eltárolni.

A vonalkódok számos kódolt információt tartalmaznak és leegyszerűsítik, illetve felgyorsítják a mindennapos folyamatokat, ugyanakkor csak nagyon kis mennyiségű adatot tudnak tárolni. Gyakran éppen ez utóbbi miatt kell hivatkozásokat elhelyezni egy honlapon vagy egy adatbázisban, hogy egy termékkel, vállalattal vagy rendezvénnyel kapcsolatos összes információ elérhető legyen. A JAB Code a színek miatt több információt tud eltárolni. A színes kódokhoz nem kell linkeket vagy adatbázis-utalásokat felhasználni, hanem egyszerűen tárolják az adatokat. Egy gyógyszercsomagoláson egy JAB Code tartalmazhat a készítménnyel kapcsolatban minden fontos információt és ezáltal megkönnyítheti a megfelelő adagolást vagy felhívhatja a figyelmet a mellékhatásokra.


A fejlesztők javaslata szerint a színes vonalkódot alkalmazók egyelőre csak nyolc színt használjanak, ez még így is háromszor nagyobb adatsűrűséget jelent a fekete-fehér vonalkódokhoz képest. A JAB Code jól olvasható a hagyományos okostelefon-kamerákkal. A jövőben a nagyobb teljesítményű kamerák segítségével akár nyolcszor több adat is lehet majd egy színes vonalkódban. További előny, hogy a megoldás bármilyen formájú lehet, ami teljesen új lehetőségeket jelent.

A nagy adatsűrűség lehetővé teszi, hogy a dokumentumok eredetiségét offline módon, akár az adatbázisokkal való összehasonlítás nélkül is bizonyítani lehessen. Ezáltal biztosítható, hogy a chipek nélküli igazolványok és más okmányok nehezebben legyenek hamisíthatók. A születési anyakönyvi kivonatok vagy más hivatalos iratok digitálisan megjelölhetők és leképezhetők egy színes vonalkódba, amely egy átlagos színes nyomtatóval kinyomtatható. A dokumentumok valódisága akár egyetlen okostelefonos kamerával ellenőrizhető. A JAB Code egy különleges chippel kombinálva akár az ipari alkatrészek plágiumvédelmére vagy a luxus árucikkek, például a márkás ruhák vagy órák eredetiségének igazolására is alkalmazható.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy a nagy adatsűrűség akár a szürkeárnyalatos vonalkódoknál is alkalmazható legyen. Így a nagy adatsűrűségből a monokróm kamerákkal dolgozó ipari megoldások is profitálhatnak. Az intézet a megoldást a német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) megbízásából alkotta meg, az a Jabcode.org oldalon tesztelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tank84 #12
    ok megvan: holográf QR kód :D istenem, ha valaki fizetne végre a találmányaimért. Már van egy 2 oldalas listám
  • Tank84 #11
    yupp, ez jól jönn ha 0.5cmx0.5cm nagyságú QR kódot akarunk létrehozni :)

    geometriai alakzatokkal egy dvd-t film tartalmát lehetne kódolni egy A4-es lapon. 15 éve egy idiai megcsinálta.

    persze h működni a szines. Ha nem, akkor van benne hibajavító kód. Akár 256 szinnel is működne, vagy többel he betartunk a hamming távolságokat a színek között.
  • Omega #10
    Maga az ötlet jópofa, ki kell próbálni a gyakorlatban, hogy beválik-e.
  • kvp #9
    Ezek sima egyszinu 1d/2d vonal/qr kodok, csak egymasra raktak 3 db-ot RGB111 szinkodolassal. Igy az azonos pozicion levo kodok piros, zold es kek szuron at nezve hagyomanyos fekete feher vonal/qr kodda valnak. Azert 8 szinuek mert 2^3=8, ennyi fele szin rakhato ki az 1 bites RGB komponensekbol.

    Na most a kerdes az hogy a haromszoros adatsuruseg szorzo megeri-e a plusz bonyolultsagot es a megjeleno szinarnyalat es megvilagitas erzekenyseget?
  • esztyopa #8
    Hát ez csudálatos...
    /Ezentúl mobil vonalkód-leolvasóval megyek vásárolni,és MINDENT tudni fogok !
  • Cefet #7
    A hülyeség határtalan...
  • RelakS #6
    volt régebben olyan, hogy Microsoft TAG
    Abból is volt színes.
  • masuda #5
    Nekem a vonalkód az az 1D-s, ténylegesen vonalakból álló kód. Namármost, ha ezzel a színes vonalkóddal növelik az adatmennyiséget, akkor nem egyszerűbb egy megbízható és már bevált QR vagy más 2D-s kód, ami már most több adatot tárol, mint a sima vonalkód?
  • Neocortex #4
    borzalmas ötlet, az 1 színű vonalkódos rendszerek azért jók mert egyszerűek, olcsók és MEGBÍZHATÓAK. Egy színes nyomtatóval több a baj, rendszeres karbantartást igényelnek, aki dolgozott nyomdaiparban tudhatja.

    Kizárólag digitális formában (telefon kijelzőjén) viszont jó megoldás lehet
  • Cat #3
    Az nem színes.

    1 dimenziós megoldás ugye az egymás mögötti vonalkák, 2 dimenziós a QR-hez hasonló négyzetek. Itt az a lényeg, hogy 1D vonalkákból kihoznak akkora adatsűrűséget, mintha az 2D négyzet lenne.