Berta Sándor

Kitiltották a francia iskolákból a mobiltelefonokat

Nem csak a tantermekben, hanem az intézmények egész területén tilos lesz a készülékek használata.

A Francia Nemzetgyűlésben a liberálisok és a kormányzó La République en Marche képviselői elfogadták azt az előterjesztést, amelynek értelmében a 3 és 15 év közötti diákokat tanító oktatási intézményekben és az azokon kívüli iskolai foglalkozások keretében tilos lesz a mobiltelefonok, a táblagépek és az okosórák használata. A törvény ugyanakkor nem terjed ki a gimnáziumokra (Lycées), amelyeknek viszont lehetőségük van bevezetni a rendszert. A tilalom szintén nem terjed ki a fogyatékossággal élő gyermekekre. A tervezetet ellenezték a konzervatívok és a baloldali pártok. Az elképzelés megvalósítása Emmanuel Macron elnök választási ígérete volt.

Franciaországban már 2010 óta hatályban van egy olyan jogszabály, amely tiltja a tanórák közben való mobiltelefon-használatot. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter ugyanakkor azt a szabályozást túl lazának és kevéssé hatékonynak tartotta, mert nem volt érvényes mindenhol. A politikus az új törvénnyel kapcsolatban viszont azt mondta, hogy az a 21. századba juttatja Franciaországot és üzenetet küld a francia társadalomnak, valamint a világ többi országának.

Az új jogszabály mellett érvelők többek között azt hozták fel, hogy a mobiltelefonok használata megzavarja a tanórákon a diákokat, akik így nem tudnak odafigyelni a tanárokra és a tananyagra, ráadásul zavarja az oktatási környezetet és csökkenti az iskolaudvarokon testmozgásra fordított időt. A törvény ellenzői viszont azzal érveltek, hogy már az eddigi szabályozás is elegendő volt, s a diákok mobiltelefonjainak tárolása logisztikai problémákat és plusz költségeket fog jelenteni az oktatási intézmények számára. Franciaországban a 12 és 17 év közötti fiatalok 90 százalékának van legalább egy okostelefonja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #10
    Mint írtam, az iskolai használat korlátozásával egyetértek. Azzal kapcsolatban viszont vannak fenntartásaim, hogy ennek mennyi gyakorlati haszna lenne konkrétan a tanulási eredményekre vonatkozóan.

    Erre írtam a rajzolós példát. Aki lesz*rja az órát, az lesz*rta eddig is, mobil nélkül is. Elüti akkor az időt mással. Ezzel együtt, szerintem is korlátozni kéne.
  • Szefmester #9
    Nem vagyok technológia ellenes, de suliban melózom. Nagyon nem ártana ha betiltanák. Nálunk elkobzódik a telefon amit órán használnak, és elzárják egy széfbe, majd értesítik a szülőt.

    A szünetben sem használhatják ha nem indokolt.

    Nem érdekel senkit ha az utcán nyomkodja (pedig nem kéne ott sem), de bármikor kellhet. Ellenben az óra közepén mi a fasznak a telefon hacsak nem valaki meghalt? Ha a gyerek szarul van is elsőnek a tanároknak/védőnőnek kell szólni, nem hazatelefonálni. Utána majd a titkárság értesíti a szülőt.

    Egyszerűen nem lehet okot találni arra, hogy miért kéne órán/suliban használnia a mobilt ami nem vészhelyzet.
  • TokraFan #8
    "aki a technofób diktátor kormányon sírna."

    Nem, az én lennék! :-D
    De csak mert tényleg segg hülyék a technológiához és a modern korhoz, kb. egy középkori szintet képesek hozni agyilag.
    (ezzel együtt az iskolán belüli telefonhasználat korlátozását értelmes keretek között támogatnám, bár kérdéses, hogy ez mit oldana meg a gyakorlatban, mert aki nem akar tanulni, az úgysem fog. Régen sem tanult aki nem akart, maximum telefon helyett rajzolgatott órán. Vagy otthon ahol igazából tanulnak, inkább telefonozni fognak a könyvek bújása helyett, azt meg nem tudja senki megakadályozni a szülőkön kívül, tehát az eljárás gyakorlati szempontból inkább egy populista politikai húzás, mintsem hatékony eszköz a figyelem felkeltésére az iskolákban)
  • Archenemy #7
    "Nálunk meg nem lenne keletje, értelmes doglot nem sokat szavaztunk még meg fiatal "demokráciánk" alatt."

    Mert ha megszavaznák, biztos nem te lennél a első aki a technofób diktátor kormányon sírna.
  • TokraFan #6
    Mielőtt bármilyen döntést hoznál, az írásjelek használatát -különös tekintettel a vesszőre-, nem ártana elsajátítani!
  • Zulu12 #5
    Hátha megoldható lenne hogy az iskolák normálisan tárolják a telefonokat akkor talán. Viszont megjegyezném hogy akkor a tanárok kezében sem szertnék látni telefont különben röhejes lenne az egész.

    Maga a tilalom bevezetése hogy az most jó-e vagy rossz azt nem tudom megállapítani. Mind a kettő mellett lehet érvelni viszont fatuskó módjára sem kiabálnám hogy tilsák be mert "bezzeg az én időben nem volt ilyen" bla bla bla. Szal inkább viszgálódnék először alaposan és a diákok érdekeit szem előtt tartva hoznám meg a döntést.

    Megjegyezném ha már az okatási intézményeket javítani szeretnék akkor először a tananyagot illetve a pedagógusokat venném elő ugyanis több mint 80%-a a társaságnak ALKALMATLAN arra hogy elássa pedegógusi kötelezettségét! Aztán gondolkoznék csak a diákokon....
    Utoljára szerkesztette: Zulu12, 2018.08.03. 09:51:18
  • grobs #4
    Csak a tények kedvéért: Nem tiltották be, csak mostantól lehetősége van az iskolának, hogy tiltsa.
  • Yagami #3
    Micsoda logisztikai problémák lehetnek ebből hajjaj. Nagy doboz, beleb*szni, aztán majd az ügyeletes vagy valaki vigyáz rá, utána viheted (de a legjobb az lenne, hogy el se hozod a suliba kisbarátom) Egyébként hihetetlen, hogy végre tesznek valamit az agy-mosoda ellen, már-már gyanús is ez a nagy igyekezet :)
    Nálunk meg nem lenne keletje, értelmes doglot nem sokat szavaztunk még meg fiatal "demokráciánk" alatt.
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2018.08.03. 08:17:10
  • gosub #2
    Ezt nálunk is be kéne vezetni.
  • M2 #1
    Én a tanároktól és a politikusoktól is elvenném.