Berta Sándor

Új módszer a kiber­zaklatások felderítésére

A jövőben egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat a felhasználók elleni online támadások kiszűrése.

A Dél-kaliforniai Egyetem, valamint a Boulderi Colorado Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóközpontjának munkatársai (Homa Hosseinmardi, illetve Richard Han, Rahat Ibn Rafiq, Qin Lv, Shivakant Mishra) egy új technikát fejlesztettek ki, amelynek a segítségével leleplezhetők a közösségi hálózatokban elkövetett személyes támadások. Az új megoldás ötvöz több különböző számítógépes eszközt is azért, hogy nagy mennyiségű közösségi adatot lehessen szkennelni, majd pedig figyelmeztetéseket küldeni a szülőknek és a hálózati adminisztrátoroknak arról, hogy zaklatás történt.

Richard Han, a Boulderi Colorado Egyetem munkatársa kijelentette, hogy a megalkotott megoldás ötször kevesebb számítógépes erőforrást használ, mint a meglévő eszközök, ezáltal elég hatékony ahhoz, hogy a segítségével egy Instagram méretű hálózatot ellenőrizni lehessen. A közösségi oldalak az elmúlt időszakban kezdtek el jobban reagálni az álhírekre. Úgy véli, ugyanennek kellene bekövetkeznie a kiberzaklatási esetekben is.

Az új rendszer elkészítéséhez a kutatók először arra kértek néhány felhasználót, hogy tanítsák meg a szoftvernek, hogyan lehet megkülönböztetni a jó szándékú online bejegyzéseket a rossz szándékúaktól. Az ötlet bevált, hiszen a kifejlesztett program megbízhatóan működik. Amennyiben valaki feltölt egy új bejegyzést, akkor az alkalmazás azt automatikusan szkenneli és ha az adott szöveg kérdésesnek tűnik, akkor bejelöli további vizsgálatok céljaira. A szakemberek a megoldást a Vine és az Instagram adatainak bevonásával tesztelték. Han azért választotta ki ezeket a platformokat, mert az adataikat elérhetővé tették.

Az egyetem munkatársai a tanulmányukban rámutattak, hogy a szoftverük képes volt valós időben ellenőrizni a Vine és az Instagram portálokon zajló tevékenységeket, s a kiberzaklatásokat 70 százalékos pontossággal ismerte fel. A zaklatások kezdete után két órával már ki is lehetett küldeni a figyelmeztetéseket - erre a jelenlegi programok még nem képesek. A kutatók az androidos okostelefonokra megjelentették a BullyAlert nevű ingyenes alkalmazást, amely a szülők számára lehetővé teszi, hogy riasztásokat kapjanak, ha a gyermeküket az Instagramon zaklatták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • silverchain #1
    Bizony, fenn kell tartani a safe space-t, nehogy a diákok érintkezésbe kerülhessenek a valósággal. Nem baj, mikor kikerülnek az iskolapadból, majd jó lesz nekik a kinti világ:D