SG.hu

Engedélyezi a virtuális SIM-kártyát a Telekom

Hálózatukon az eszközbe épített SIM-kártya is használható lesz, ami fontos lépés a dolgok internetének elterjedése felé.

Holnaptól elérhetővé válik Magyarországon az első eSIM-képes eszköz, egy Huawei okosóra. Az új technológia megnyitja az utat a hálózatba kötött eszközök előtt, amelyek idővel akár helyettesíthetik is a piacon ma még meghatározó szerepet játszó okostelefonokat. Ma még nehéz elképzelni, de 5-10 éven belül már nem az okostelefonok lehetnek a mobilhálózatok elsődleges használói, hanem más hordozható eszközök: fitneszkarkötők, okosórák, mobil vérnyomásmérők, továbbá autók és különféle szenzorok. 2020-ra a Cisco kutatása szerint 50 milliárd eszköz csatlakozik majd mobilhálózatra, 2025-re pedig ez a szám többszörösére nőhet.

A hagyományos SIM kártyákat felváltó beépített SIM (embedded SIM, eSIM) mindössze 6x5 milliméteres, így kisméretű eszközökben is könnyen elfér. A szolgáltatás igénybevételéhez nem szükséges a szolgáltatótól fizikai SIM kártyát átvenni és azt a készülékbe helyezni, hanem elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni a felhasználói SIM-profilt. A hagyományos SIM kártyák cseréjével (pl. kisebb kártyát használó készülék vásárlásakor) járó munkafolyamat is egyszerűbbé válik.


Az új technológia megfelel a GSMA (Global System for Mobile Communications – a világ legnagyobb, mobil szolgáltatókat tömörítő és azok érdekképviseletét ellátó egyesülete) közelmúltban elfogadott, magas biztonsági követelményeknek megfelelő nemzetközi szabványának. A Telekom elsőként a Huawei Watch 2 okosórát forgalmazza az eSIM-képes eszközök közül, amit idővel további eSIM-képes eszközök is követnek majd.

Az eSIM-et tartalmazó eszközt használni kívánó ügyfelek a hagyományos SIM kártya helyett egy aktiváló kódot kapnak majd QR kód formájában. A wifin keresztül az internetre csatlakoztatott készülék ezt beolvasva tölti le a beépített SIM chipre (eSIM) a szolgáltatói profilt, ezt követően aktiválódik a SIM, és kezdhető meg a szolgáltatás igénybevétele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AdamBast #2
    Akkor lenne jogos a hsz-ed ha a világ többi részén már 10 éve megjelent volna, de ez még mindenhol új technológia, el volt nyomva eddig bizonyos érdekek miatt
  • Tinman #1
    Hol a qrva anyjukba voltak eddig ezzel? Már legalább 10-15 éve kellene és pontosan az okoseszközök miatt. De, hogy olyat mondjak ami 15 éve is volt: sportóra GPS-el és mobil adatkapcsolattal.

    2018-at írunk. Jelenleg egy negyedmillás sportóra úgy tud adatot küldeni "haza", hogy nálad fityeg egy mobiltelefon mellette, mert valójában arról megy a mobilnet és BT-on kommunikál az óra és a telefon. SZÁNALMAS.