MTI

Izraeli kémek fedezték fel az orosz vírusírtós adatlopást

Izraeli hírszerzők buktatták le a Kaspersky Lab orosz számítógépes cég vírusirtó programjával titkos amerikai iratokat megszerző orosz kormányzati hackereket - jelentette a Jediót Ahronót.

Az izraeli kibernyomozók az orosz kormány hackereit követték 2015-ben, amikor észrevették az amerikai kormányzati számítógépeket megcélzó orosz internetes behatolási kísérleteket, majd figyelmeztették erre az amerikaiakat. Miután az izraeliek jelezték, hogy az oroszok a Kaspersky vírusirtói segítségével jutottak el a titkos amerikai információkhoz, egy hónappal ezelőtt az amerikai belbiztonsági minisztérium megtiltotta, hogy kormányzati szerveknél, hivatalokban és ügynökségeknél Kaspersky-termékeket vagy szolgáltatásokat használjanak.

Az izraeli kémek a Kaspersky hálózatában olyan hackereszközöket is találtak, amelyek csakis az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származhattak, és amelyek az NSA nyomozása szerint az orosz kormány birtokába kerültek. Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács (National Intelligence Council) múlt hónapban kiadott, és a NATO szövetségeseivel megosztott egy titkos jelentést, amely szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hírszerzői "valószínűleg hozzáférnek" a Kaspersky alkalmazóinak adatbázisához és forráskódjához. Ez a szakértők szerint segítheti őket abban, hogy kibertámadásokat hajthassanak végre az amerikai kormány, valamint az ipari és üzleti biztonsági rendszerek ellen.

Az amerikai The Wall Street Journalban megjelent cikk szerint az orosz kormány számára dolgozó hackerek 2015-ben kifejezetten titkosított dokumentumokat loptak el, amelyek többsége az amerikai titkosszolgálatok kibervédelméről szólt, valamint arról, hogy maga az NSA hogyan lop adatokat külföldi számítógéprendszerekről. Az adatlopás lehetővé tette Oroszországnak, hogy kivédhesse az NSA általi felderítést, és ez észrevétlen is maradjon. A Kaspersky Lab vírusirtói rendkívül népszerűek mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában. A cég 2016-ban több mint félmilliárd dolláros forgalmat bonyolított le, és világszerte több mint 400 millió felhasználója van.

A Kaspersky szoftverjeit régebben több kormányzati hivatalban használták, de az NSA-nél soha nem volt használatos. Az amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselők azonban régóta gyanakvással figyelték a céget, amelyről úgy tartották, hogy alapító-vezérigazgatója az orosz kormányzatnak dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attes #5
    Haha. Miután hónapokig ment a porhintés, hogy ők ilyet soha nem csinálnának. Pl "Németországból kapott dicséretet a Kaspersky Lab" kapcsolódó cikk itt.
    A vírusírtókkal nem csak az a baj, hogy ideálisak backdoor-nak, hanem hogy a működésükkel annyi fölösleges cpu-t és áramot elpazarolnak, azzal valószínűleg több kárt okoznak, mint a vírusok.

    Utoljára szerkesztette: attes, 2017.10.12. 23:19:23
  • AnuluWork #4
    Békaemberek
  • Skylake #3
    Máshol, azt hiszem a HUP-on írta valaki, hogy az AV szoftverek egyben a legjobb backdoor megoldások is szükségszerűen, mivel legmagasabb szintű jogosultságokkal futnak, minden tárolt fájlt képesek vizsgálni, illetve korlátlanul kommunikálhatnak kifelé. Végül is, miért ne lehetne ezt kihasználni, nem igaz?

    Valójában a jövő az az lesz, hogy otthon például tök alap lesz a hardveres tűzfal – amelyek működési mechanizmusa, illetve pillanatnyilag alkalmazott szoftverének működése (nyílt forráskódú) külső auditáló rendszerek (ugyancsak hozzáférhetően dokumentált működéssel) ellenőriznek. Ha valahol célszerű bevetni azt, amit ma MI-nek neveznek, akkor szerintem ez az a terület.

    Amúgy igen, a rohadt ruszkik reguláris háborúhoz képet olcsón odakennek a mocskos amerikaiaknak – az én nézőpontomból mindkettő ugyanolyan féreg világhatalom. Végül is a drágalátos f*sszopó NSA tevékenységéért valami visszajár, nemde? Amely szervezet persze ugyanúgy a munkáját végezte.
  • gosub #2
    Ezek a csúnya oroszok nem hagyják magukat legyőzni, arcukba, seggükbe rakátabázisokat telepíteni. Még szerencse, hogy az amerikaiak nem csinálnak ilyen piszkos dolgokat. Közösségi oldalakkal, nagy IT cégekkel nem kémkednek. Ők soha semelyik ország belügyeibe, választásaiba nem avatkoznak bele, nem tesznek tönkre, nem sodorják háborúba, nem bombázzák le.
    Csak az még nem derült ki mit is jelent az hogy az oroszok beleavatkoztak az ami elnökválasztásba. Esetleg az egyik jelölt lopott, csalt, hazudott és ez tudhatatlan dolog volt?
  • T2k #1
    "Az amerikai The Wall Street Journalban megjelent cikk szerint"

    Idáig olvastam.
    Ezek tényleg teljesen agyhalott idiótának néznek mindenkit, hogy ilyen foshalmazt akarnak letolni a torkunkon.
    Utoljára szerkesztette: T2k, 2017.10.12. 01:16:27