Berta Sándor

Hackelésre hoztak létre egy új hivatalt Németországban

A tervek szerint több száz etikus szakemberrel segíti majd a rendőrségek és a titkosszolgálatok munkáját.

A ZITIS székhelye München-Beubibergben, a Bundeswehr Egyetem területén van, a vezetője az 51 éves Wilfried Karl. A szakember kijelentette, hogy a kommunikáció egyre inkább digitális, és mindez igaz azokra a terroristákra is, akik mondjuk éppen egy rendezvény ellen akarnak merényletet elkövetni. A nyomozó- és a felderítőmunka drasztikusan megváltozott, éppen ezért minden eddiginél fontosabb az új eszközök kifejlesztése.

A ZITIS nem fog operatív jogosítványokkal rendelkezni, hanem kizárólag megbízásokat ad majd ellenőrzési és felderítési munkákra. Az új hivatal a Szövetségi Rendőrség, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) mindennapi munkája során felmerülő műszaki problémákra igyekszik megoldást találni. Karl öt olyan területet jelölt meg, amelyben a ZITIS aktív lesz: a digitális kriminalisztika, a távközlés ellenőrzése, a titkosítások feltörése, a kémelhárítás műszaki kérdései és a Big Data kiértékelése.

A ZITIS akkor lehet sikeres, ha a munkatársai megtalálják a módját az őrizetbe vett terroristák merevlemezeinek kielemzésére, hogy a hatóságok kideríthessék, hogy a merényletek tervezésében más személyek is szerepet játszottak-e. Vagy ha például sikerül sebezhetőségeket találniuk az okostelefonokban és ezzel hozzáférést szerezniük a készülékekhez. Azonban ez utóbbi egyáltalán nem egyszerű, hiszen sok gyártó titkosítja a termékeit, ezért meg kell találni a módját annak, hogy akár a cégek tudta nélkül is feltörhessék az eszközöket, például az Apple okostelefonjait. A vezető megerősítette, hogy a hivatal nem fog nulladik napi sebezhetőségeket vásárolni a feketepiacon és nincs is ilyen jellegű együttműködésük a területen jelen lévő cégekkel.

Karl korábban közel 25 éven át dolgozott a Szövetségi Hírszerző Szolgálatnál (BND), utoljára a műszaki felderítési részleg vezetője volt. Jelenleg a ZITIS csapata mindössze 20 szakemberből áll, de a szakember biztos volt abban, hogy idővel jó hackereket fognak találni. A hivatalban a tervek szerint már 120 etikus hackernek kellene dolgoznia, 2020-ig pedig 400-ra kellene növelni a munkatársak számát. Az okok között van, hogy a magánszektorban sokkal többet lehet keresni, sokkal jobbak a munkakörülmények, lazább a légkör, továbbá nincs akkora bürokrácia sem. Ráadásul gyakori, hogy a hivatalok egymástól csábítanak át munkatársakat. Amennyiben pedig nincs elég új szakértő, akkor a régieket próbálják meg vagy visszacsábítani vagy továbbképezni. Ez az egész helyzet persze a bűnözőknek és a terroristáknak kedvez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!