Berta Sándor

Hálózatba kötött háziállatokat képzel el az Acer

A zuhanó PC-piacon mozgó Acer szeretné stabilizálni a helyzetét és új bevételi forrásokat találni, ehhez egészen szokatlan elképzelések is felmerültek.

Jason Chen, a tajvani gyártó első embere az IFA-n beszélt először az új ötleteikről, azonban nem notebookokról, asztali számítógépekről vagy monitorokról volt szó, hanem teljesen más lehetséges termékekről. Így például egy kutyáknak szánt nyakörvről, amely képes megmutatni a gazdáknak, hogy az ebük éppen milyen érzelmi állapotban van. A Pawbo Wag Tag mellett a Pawbo iPubby Go is bemutatásra került. Az utóbbi kiegészítő egy fitneszgomb, amely a nyakörvön helyezhető el és méri, hogy a kutya vagy a macska mennyi lépést tett, mennyire volt aktív és mennyit aludt.


Az 55 éves menedzser közölte, hogy meg akarták mutatni, hogy náluk nem minden a számítógép körül forog. Chen az új eszközkategóriára petware néven hivatkozott, és ez része az Acer "újraindítását" célzó stratégiának. A társaság legnagyobb problémája, hogy egy olyan ágazatban tevékenykedik, amely évek óta folyamatosan csak zsugorodik. Világszerte egyre kevesebb számítógépet adnak el, többek között azért, mert sok felhasználó elégedett a régi konfigurációjával vagy az okostelefonjával és a táblagépével. Az Acer tavaly ünnepelte a fennállása 40. évfordulóját és 2011 óta gyakorlatilag a felére csökkent a bevétele. Ezzel párhuzamosan a számítógép-piacon szerzett piaci részesedése is csökkent, legutóbb 12 százalékot tett ki, így immár a Hewlett-Packard, a Lenovo, a Dell, az Apple és az Asus is megelőzte.


Chen kifejtette, hogy a jövőben pénzt fognak keresni; eddig a jó ár-érték arányra figyeltek, ami jó dolog, de nem elég, mert csökkenti a nyereséget. E változtatással párhuzamosan a társaság mérete is csökkenni fog. A jövőben is fontos szerepet szánnak majd a játékosoknak szánt termékeknek és notebookoknak, és nem válnak meg a sikeres tabletektől és Chromebookoktól sem. A hosszú távú cél ugyanakkor az, hogy a cég levesse magáról az olcsó gyártó imázsát, ehhez viszont újra fel kellett építeni a kutatási és fejlesztési részleget. Az Acer csoportot 2000-ben feldarabolták, s a Wistron nevű vállalatba szervezték ki a gyártást és a kutatást-fejlesztést. A Wistronban az Acernek jelenleg 5 százalékos tulajdonrésze van.


A játékosokon kívül már kevesen költenek hardverre

Chen hangsúlyozta, hogy most már évente több száz új szabadalmat jelentenek be. Sok új termékben vannak olyan technológiák, amelyek teljesen új területekről származnak, a notebookoknál alkalmazott folyadékhűtés például az űrkutatásból származik. Bár a vállalat bevételeinek 80 százalékát továbbra is a számítógépek értékesítése adja, a menedzser nem akarja, hogy a társaságra PC-gyártóként tekintsenek. Ők technológiai cég, így új sokkal több területen jelenhetnek meg és új lehetőségekkel is élhetnek. Az igazi művészet az, hogy felismerjék, melyik lehetőséggel kell élni és melyikkel nem. Az utóbbira jó példa, hogy évekig próbálkoztak az okostelefon-piacon - sikertelenül. Chen rámutatott, hogy elég megnézni az ágazatot és világosan látszik, hogy csak két gyártó tud ezen a piacon pénzt keresni: az Apple és a Samsung.


Az Acer első embere a közeljövő termékeivel kapcsolatban elmondta, hogy a Holo 360 nevű 360 fokos kamerájuk még az idén megjelenhet és miután felvásárolták a grandPad nevű vállalkozást, hamarosan a nyugdíjasoknak is kínálhatnak tableteket. Számos olyan terület van azonban, amelyeknél még nem derült ki, hogy érdemes-e befektetni, de mindenképpen érdekesek lehetnek. E területek közé tartoznak a mesterséges intelligencia, a Big Data, az okosvárosok és az egészségügyi megoldások. A cél az, hogy végül az Acer a dolgok internete ágazat egyik nagy szolgáltatója legyen.

Ugyanez a helyzet a virtuális valósággal is. Már korábban a Starbreeze Studios svéd játékfejlesztő vállalattal közösen megalapították a Star VR nevű startupot, hogy együtt készítsenek virtuális valóság szemüveget. A gyártó egy olyan alapnak is a tagja, amely a virtuális valóság filmekkel és játékokkal foglalkozik. A jövőben a hagyományos alkotások után jöhetnek a virtuális valóság showműsorok, idén pedig piacra dobhatnak egy virtuális valóság szemüveget, ha addigra rendelkezésre állnak megfelelő tartalmak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #7
    Ja-ja, nagyon klassz piaci terület, különösen kedvelt lenne az igazán patriarchális világban, tőlünk délkeletre! Kicsiny hiba, hogy még hiányzik a neurális interfész hozzá, de hátha Musk úr megrázza magát, és rövidesen meglesz, bár mély fájdalom, de ez komplexebb, mint egy vákuumban gördülő szappantartót, rakétát összerakni, illetve valamilyen szir-szar szoftverkódot megírni. De bízzunk benne, hogy segítségével meglesz, és akkor, az általad felvetett funkciók mellett, egyenesen agyba kaphatnák a reklámokat, attól függően, hogy adott pillanatban mit csinálunk, vagy mit látunk és hallunk. Igen EZ lenne a transzhumán jövő! EZ lenne a kiteljesedés!
  • esdideki #6
    Aha, az asszony gondolatait elemző kütyü érdekesebb lenne, bár attól meg a háztartási erőszak ugrana meg ...
  • wraithLord #5
    Persze, hogy jó, 3 millióért már lehet is. :D A gond az volt, hogy nagyon ronda.

    Amúgy csak egy techdemo az Acertől, hogy nem csak gagyit tudnak csinálni, hanem össze tudják pakolni a legújabb technológiákat egy 9 kilós laptopba úgy, hogy még működik is. Nem éppen a legpraktikusabb, de még mindig egyszerűbb cipelni, mint egy gamer desktop gépet. Persze gurulós táskát ahhoz is lehet csinálni, úgyhogy végül is mindegy... :D
  • Omega #4
    Jó az a gép, csak túl drága.
  • Skylake #3
    De k*rva ronda az a számítógép. Igazi gamergiccs, már csak a keyboard crusher level 999 kategóriás, mindere kattintó, 2000-nél több malware-t összegyűjtő hájfejű és elhízott usergyerek hiányzik előle.
  • Skylake #2
    Elég nagy szegénységi bizonyítvány egy kutyatartóra nézve, ha nem tud következetni arra, hogy a kutyusa úgymond milyen érzelmi állapotban van.

    Másrészt, az eszköz szenzorai alapján közvetített információkból szerintem nem lehet kétséget kizárólag megállapítani, hogy a kutya milyen érzelmi állapotban van. (Nem biztos, hogy statisztikailag szignifikáns összefüggés van a szenzorokból származó adatok, illetve mindazon attribútumok mérhetővé tehető jellemzői között, amelyek az általunk „érzelmi állapot” néven illetett kategóriát, annak különböző dimenzióit alkotják.)

    A kutya-lépésszámláló is ilyen kínból kreált termék: a felelős kutyatartó elviszi sétálni a kutyát, eleve képes a kutya igényit figyelembe venni, azokra következtetni, és napirendjét a kutya szükségleteihez is illeszteni. Akit meg mindez nem érdekel, annak ez a termék sem lesz érdekes: éppen elég, hogy zabálnivalót kell venni annak a büdös dögnek – ha érzékeltethetem ezt a másik állattartói attitűdöt.

    A cikkből számomra az jön le, hogy az Acer nagy gondban van (van is miért), és igyekeznek felszállni az MI / cloud vonatra, csak nekik már az ütközőkön, vagy a harmadosztályú kocsik tetején kapaszkodva jut hely, ahol a csórók utaztak és ahonnan könnyű volt leesni is, ha élhetek egy ilyen metaforával, a vasúti személyszállítás első 50 évéből idézve. Ez a duma pedig: „a cél az, hogy végül az Acer a dolgok internete ágazat egyik nagy szolgáltatója legyen” egyértelművé teszi, hogy a show célja elsősorban az volt, hogy a befektetők befogják a pofájukat és leüljenek, és toljanak még zsét a kasszába. Ez körülbelül akkora bullshit, mintha Satykó Nadella kiállna most, 2017 szeptemberében, és azt mondaná, hogy a Microsoft 5 éven belül az okostelefon piac egy nagy gyártójává kíván válni, függetlenül a két másik konkurens platform piaci beágyazottságától, illetve attól, hogy semmilyen killer feature-t nem tudnak felkínálni a platformjuk esetében, mert a jelenlegi technológiai színvonalon nincsenek ilyenek.
  • Ender Wiggin #1
    Tök hiteles, ahogy az a csaj "játszik" a shoterrel a tapipadot simogatva...