Gyurkity Péter

Nem javítható az Essential Phone

Legalábbis házilag nem, így az Android alapítójának készüléke vegyes visszhangot váltott ki.

Az Essential Phone az elmúlt hetekben nem egy alkalommal szerepelt lapunk hasábjain, bár erre leginkább a többszöri csúszás, illetve a felfokozott várakozás miatt került sor. Nemrég az is kiderült, hogy az előrendelők személyes adatai kiszivárogtak, a cég ezért bocsánatot is kért, most azonban egy negatív kritika látott napvilágot a telefonról.

Az iFixit portál szakértői annak rendje és módja szerint rögtön szétkapták a készüléket, hogy betekintsenek a burkolat alá, megvizsgálják a főbb komponseket, illetve azok összeszerelési módját. Ennek során megállapították, hogy a házilag történő javítgatás nem igazán lehetséges, ez pedig rögtön nagy negatívumot jelent számukra, illetve azon felhasználóknak, akik saját maguk (netán a garancia elvesztését vagy lejártát követően) szeretnék helyrepofozni a telefont. Már maga a felnyitás is bonyolult, ennek során valószínűleg legalább annyi bajt okozunk majd, mint amennyit az utólagos javítással kiküszöbölünk, de nem ez jelenti az egyetlen hátrányos tényezőt.


Tekintettel arra, hogy a hagyományos 3,5 mm-es jack-dugót Andy Rubin csapata is száműzte a készülékről, a legtöbb vásárló nyilván az alul elhelyezett USB Type-C csatlakozót használja majd a külső kiegészítők, így például a fülhallgatók megfelelő alkalmazása érdekében. Ez azért jelent gondot, mert maga a csatlakozó közvetlenül az alaplapon (a NYÁK-on) helyezkedik el, márpedig a gyakori használat miatt ez később meglazulhat, további problémákat okozva. A 8 megapixeles előlapi kamerát egyazon modulra helyezték az fülhöz illeszkedő hangszóróval, az akkumulátorhoz pedig igencsak nehezen férhetünk hozzá, vagyis ez utóbbi utólagos cseréje szinte teljesen kizárt.

A telefon kiszállítása egyébként a napokban megindult, ez a Snapdragon 835 chipet, 128 GB-os tárolót, 4 GB memóriát, egy 5,71 hüvelykes LCD-kijelzőt, a Quad HD felbontást, egy hátoldali 13 megapixeles iker-kamerát, valamint a már említett szelfikamerát kínálja a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    "arra utal, mintha valmai szériahiba lenne benne..."

    Van is, az alaplapon van az usb csatlakozo, szoval egy rossz mozdulat es letorik. Mivel ez a headset csatlakozo is, ezert uton is hasznalni fogjak es zsebbe rakva meg konnyebb rantani egyet rajta. Szoval csak radios fulessel szabad hasznalni. A ragasztas miatt meg barmilyen javitas kijelzocseret is jelentene, ha egyaltalan lenne hozza csere kijelzo.

    A kamera + hangszoro osszeallitas pedig azt jelenti, hogy kihangositva videotelefonalas kozben a rezonancia miatt a masik fel hangerejetol fugg a kep elessege. Ha hangosabban beszel, eletlenebb kepet lat. Vicces tervezesi hiba.

    ps: Melyik telefon szetelheto? Filleres lenovo, ha leesik nem osszetorik, hanem lejon a hatlap es kiesik az aksi. Alatta minden szabvany csavarozott. Naponta kap akkorat elejtes miatt mint ami egy iphone-nak mar sok lenne. (ugyetlen vagyok es nem is feltem a fuggetlenul 20 ezer alatti keszuleket)
  • takysoft #8
    "Nem javítható az Essential Phone"
    ez azért kicsit clickbait cím.... arra utal, mintha valmai szériahiba lenne benne...
  • M2 #7
    Az iPhone például javítható házilag, alján 2 csavar, aztán széthúzható szalagkábelek
    Csak azért nem cserélem bene itthon az aksit, mert a közeli szervízben egy ezresért megcsinálják és 3 hónap garit is vállalnak rá.
  • Sippie #6
    Ez egyáltalán milyen márka?
  • barret #5
    Usb csatlakozó nagyságrenddel sérülékenyebb,mint a jack! Újabb beépített időkorlát a használati idő rövidítésére. Elromlott,vegyél újat :)
  • bigjoe #4
    Nálam már itt kuka: "Tekintettel arra, hogy a hagyományos 3,5 mm-es jack-dugót Andy Rubin csapata is száműzte a készülékről"
  • tobias88 #3
    Elég sokat. Ifixit-et ha megnézed, a nagyon hasonló vásárlói kört megcélzó Oneplus 5 7 pontot kapott, nagyon sok mindent simán lehet cserélni benne minden probléma nélkül
  • wraithLord #2
    "az akkumulátorhoz pedig igencsak nehezen férhetünk hozzá, vagyis ez utóbbi utólagos cseréje szinte teljesen kizárt."
    Nekem ez már bőven elég, hogy ne vegyek ilyet. Az akksi terhelhetősége kb. másfél év után már észrevehetően romlik, sokkal gyakrabban kell tölteni. Én meg nem szoktam évente cserélgetni a telefonomat, hanem 3-4 évig legalább használom...

    De persze a házi javíthatóság is számít. Múltkor az egyik telefonomnak gond volt az elülső kamerájával, sokszor nem érzékelte a telefon, hogy van neki olyanja. Kontakthibára gyanakodtam, szétszedtem, lehúztam a kamera szalagkábelét a NYÁKról, biztos-ami-biztos alapon befújtam a csatlakozókat kontaktspray-jel, összeraktam, és azóta is működik, ezzel pedig sok időt (és valószínűleg némi pénzt is) megspóroltam, nem kell vinnem/küldözgetnem a telót szervízbe, várni, mire kiderül, hogy mi baja van, javítható-e, mennyibe kerül, utána meg megvárni, amíg visszaér...
    (Jó, mondjuk ez a pár tízezer forintos gagyifonom volt, szóval nem forgott túl sok minden kockán, ha elcseszem, de valószínűleg a szervíz sem tudja jobban szétszedni, mint én leírás meg youtube videók alapján.)
  • lammaer #1
    Mert melyik manapság kijött telefont lehet HÁZILAG javitani?

    Amúgy nekem is tele van a puttonyom azzal, hogy mostanság szinte SEMMIT nem lehet már javitani (nemcsak telefont) mert semmit nem csavaroznak, hanem ragasztanak meg törékeny műanyag csapokkal rögzitenek, esetleg nem szabványos méretű alkatrészeket raknak bele...

    Legutóbbi élményem egy fém (már az is nagy szó) biciklipumpa javitásához kötődik, aminek letört a tömlő végén az a kis műanyag (!) vacak, amivel a szelepre rápattintja az embere a pumpát. Megnéztem, a tömlő pumpához csatlakoző végén egy 8.5 mmes átmérőjű menet van, ilyet sehol nem lehet venni, nem szabványos... szóval dobjam ki az egészet, mert nem raktak ráá egy szabványos tömlőt... arról nem isbeszélv hogy a tökömért kell egy nyilvánvalóan terhelésnek kitett alkatrészt műanyagból csinálni...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2017.09.08. 14:37:57