Berta Sándor

Elkészültek az átfogó brit ellenőrzési tervek

A brit kormány elkészített egy tanulmányt, amelyben a tömeges ellenőrzés jövőbeli terveinek műszaki részletei szerepelnek.

Az Open Rights Group által nyilvánosságra hozott anyagban többek között az szerepel, hogy minden kommunikációs vállalkozás - köztük a telefonhálózatok üzemeltetői és az internetszolgáltatók is - egyetlen munkanap alatt kötelesek lesznek minden adatukhoz és tartalmukhoz hozzáférést biztosítani egy, a hatóságok által megnevezett személynek. A tervek között van az, hogy minden személyről másodlagos információkat is továbbítani kell és ki kell dolgozni egy kiskaput, amelynek segítségével kijátszhatók a napjainkban alkalmazott titkosítási technikák.

A kommunikációs cégek kötelesek lesznek kiadni a titkosított tartalmakat is, ugyanakkor a célok között szerepel a végpontok közötti titkosítások lehetőség szerinti megakadályozása is. A brit vállalatokat a jövőben törvényileg köteleznék arra, hogy az említett kiskaput beépítsék a rendszereikbe, ezáltal a hatóságok minden lehetséges kommunikációt kikódolhatnak és lehallgathatnak.

Egyes személyek vagy ügyfelek esetében megvalósítanák a célzott, valós idejű megfigyeléseket. A dokumentum alapján ennek feltételeit minden 10 000 személy közül legalább egynek az esetében meg kell teremteni. A The Register rámutatott, hogy ez azt jelenti, hogy tetszőleges időpontokban akár 6500 brit polgárt lehet majd egyszerre valós időben megfigyelni. Az ilyen akciókhoz ugyanakkor szükség lesz legalább egy államtitkár engedélyére és a folyamatot egy a miniszterelnök által kinevezett bírónak kell ellenőriznie. Az új szabályozást a brit parlament alsó- és felsőházának egyaránt meg kell szavaznia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    Mindenki hivatkozik a Signalra meg a Telegramra, hogy titkosított kommunikáció, de adott esetben, pl. Afganisztában az amerikaiakat nem is érdekli a közlés tartalma. A helyet villámgyorsan meghatározzák és már megy is oda a drón körülnézni, adott esetben lőni.
  • Skylake #2
    Brit joghatóságon kívüli point to point titkosítást használó kommunikációs technológiákkal szerencsére semmit sem fognak tudni tenni. Ha ezt még a készítőik kombinálják szteganográfiával, plusz beleteszik https porton menő adatfolyamba, azt sem fogják tudni, hogy mit keressenek. Nyilván egy olyan cég, amely pontosan titkosított kommunikációt biztosító csevegőalkalmazást készít, ami ráadásul opensource, majd meghátsóajtózza, mert a GCHQ, meg a vén k*rva May nyanya ezt akarja!

    És természetesen mindezeken túlmenően minden megoldás, amely valamilyen titkosítási technológiát ad a felhasználók kezébe, egyben evidens módon felhasználható titkosított kommunikációra is. Legfeljebb nem chatben megy a lényeg, hanem egyéb módszerek segítségével! Brain required only.

    Harmadrészt, az információ erősen maszkolható is. Ha például terrorpistáék robbantani szeretnének, akkor az ezzel kapcsolatos szervezési megbeszélést majd valami online FPS chatcsatornáját használhatják. Ott nem fog feltűnni a tartalom. Tűt a szénakazalban. Lehet megkeresni!

    Valójában a megfigyelőállam annak teljes terjedelmében kisebb részben szolgál a deklarált célokra. Nagyobb részben a regnáló elit politikai és gazdasági status quo-jának fenntartását szolgálja szerintem. Ilyen ez a k*rva internet, ideje megjönni belőle: nem csak te találsz meg mindent könnyebben, hanem téged és terólad is mindent könnyebben, annak függvényében, mennyire használod kontroll nélkül és milyen terjedelemben ezeket az "ingyenes" technológiákat. Jó példa erre az emberiség történetének legnagyobb, gazdasági célokból létrehozott, személyre célzott követőrendszere. Úgy hívják: Android. Neve maga a kettős jelentés etalonja. És ez csak egy a sokból, a digital big business szörnyszülöttjei közül. Vannak még ambiciózusabbak is. Mit szóltok például ehhez?

    https://en.wikipedia.org/wiki/SilverPush
    https://techcrunch.com/2014/07/24/silverpush-audio-beacons/
    https://www.wired.com/2016/11/block-ultrasonic-signals-didnt-know-tracking/
    https://motherboard.vice.com/en_us/article/silverpush-ftc-stop-eavesdropping-with-audio-beacons

  • kvp #1
    A nem brit befolyas alatt allo technologiak feltorese erosen kerdeses, foleg a pont-pont alapu rendszereke, viszont a valos ideju megfigyelesben ezek szerint nagyon le vannak maradva. Ennel mar Magyarorszag is jobban allt kozel 10 evvel ezelott is. Nem ertem miert nem hasznaljak az amerikaiak rendszeret, ami a tervezetben leirtnal sokkal fejlettebb. (mondjuk az lehet a gond, hogy akkor csak az usa-n keresztul kaphatjak meg az adatokat, amiknek a tovabbitasa ezek szerint kozel sem valos ideju es megfigyelest inditani sem tudnak a sajat szakallukra)