Berta Sándor

Külföldi újságírók után kémkedett a BND

Az akciók számos riportert és szerkesztőséget érintettek, világszerte legalább 50 telefon- és faxszám, illetve e-mail fiók forgalmát figyelték meg.

A Spiegel betekinthetett olyan dokumentumokba, amelyből kiderült, hogy a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) 1999 óta világszerte számos sajtóorgánumot ellenőrzött. Az érintett televízióadók, hírügynökségek és újságok között volt a BBC, a Reuters és a The New York Times. Az anyag alapján a hivatal legalább 50 szerkesztőségi telefon- és faxszámot, illetve e-mail címet ellenőrzött. A BND a BBC-nek például több mint tucatnyi afganisztáni és londoni elérhetőségét tartotta megfigyelés alatt. A BBC World Service nemzetközi programja, a The New York Times afganisztáni, valamint a Reuters afganisztáni, pakisztáni és nigériai mobil és műholdas telefonvonalai is az ellenőrzött elérhetőségek között voltak.

A Der Spiegel beszámolója alapján a telefonszámok és e-mailcímek úgynevezett szelektorok - keresőkifejezések - voltak, amelyekkel átfésülték az elektronikus kommunikáció megfigyelésére szolgáló rendszereket és adatbázisokat a bajorországi Bad Aiblingban működő megfigyelő állomáson. Az újságírók az orvosokhoz és az ügyvédekhez hasonlóan jogszabályokban garantált különleges védelmet élveznek Németországban, például forrásaik védelmében megtagadhatják a tanúvallomást. A hírszerző szolgálat nem kommentálta a felvetéseket, azt a választ adták, hogy a szolgálat a tevékenysége "operatív vetületeiről" kizárólag a kormánynak és a szövetségi parlament (Bundestag) illetékes testületeinek ad tájékoztatást.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet úgy vélte, hogy az ellenőrzések "felháborító támadást jelentenek a sajtószabadság ellen" és egyúttal a "alkotmánysértés egy új dimenzióját" jelenítik meg. A szervezet attól tart, hogy a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat továbbra is le fogja hallgatni a külföldi újságírókat, ezen pedig az új BND-törvény sem változtat majd. A Riporterek Határok Nélkül éppen ezért - a Társaság a Szabadságjogokért nevű berlini csoport vezetésével - más újságíró-szövetségekkel közösen alkotmánybírósági keresetet készít elő a jogszabály ellen.

A Bad Aibling-i állomást amerikai szolgálatok építettek és üzemeltettek a hidegháború idején, és a BND csak 2004-ben vette át. Az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) ezután megtarthatott egy összekötői irodát az állomáson, és a BND még éveken keresztül futtatta rendszerein az amerikai partnertől milliós nagyságrendben kapott szelektorokat. Ez az NSA 2013-ban leleplezett adatgyűjtő programjaival összefüggésben jutott nyilvánosságra. Két évvel később az is kiderült, hogy a BND az NSA-tól függetlenül, önállóan is kémkedett baráti célpontok, köztük szövetséges államok berlini nagykövetségei és uniós intézmények ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SaGaIn #1
    Szép... két hete még ez volt a kedves vezérük véleménye: "Merkel: barátok közt kémkedni nemcsak elvtelen, de felesleges is "

    Itt mindenki próbálja megszerezni a totális kontrollt. A baj hogy az emberek ingerküszöbje egyre tolódik kifelé. Régeben még tüntetés és lemondás követett volna egy ilyen eseményt. Manapság minden héten kiderül valami, hogy valakit valakik megfigyeltek és az ember már csak legyint. Így a kormányok egyre durvább megfigyelő és később szavazásokat befolyásoló hálózatokat építhetnek ki.

    Kiváncsi lennék minek kéne kiderülnie hogy tüntetések legyenek vagy lemondás legyen a vége. Manapság egy választási hekkelést, manipulálást is simán megúsznak kormányok.
    Utoljára szerkesztette: SaGaIn, 2017.03.02. 11:11:59