Berta Sándor

Élesedik a Trump kontra Szilícium-völgy vita

Nagyon kellenének az indiaiak a kaliforniai IT-cégeknek, viszont a kormányzat inkább az amerikaiakat részesítené előnyben.

A két fél közötti konfliktus egyre jobban elmérgesedik, a Trump-kabinet új irányelveket adott ki. Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem fogja tovább eltűrni, hogy az amerikai dolgozókat diszkriminálják. A bevándorlókkal és a külföldiekkel foglalkozó hivatal (USCIS) szerint a H-1B vízumprogram ugyan valóban segíthet az amerikai cégeknek abban, hogy magasan képzett külföldieket szerződtethessenek, ha nem lenne elegendő amerikai szakember, azonban túl sok képzett amerikai dolgozót ért hátrányos megkülönböztetés. Mostantól azonban elsőbbséget élvez az amerikai munkavállalók foglalkoztatása és védelme.

A USCIS a jövőben véletlenszerűen és bejelentés nélkül végez majd a vállalatoknál ellenőrzéseket. Létrehoztak egy e-mail címet, amelyre a lehetséges vízumcsalásos esetekre utaló információkat lehet elküldeni. A Mashable arról számolt be, hogy a változtatások miatt már most is komoly bizonytalanságok vannak a magasan képzett IT-szakemberek piacán, komoly veszélye van ugyanis annak, hogy a jövőben a programozók nem kérhetnek H-1B vízumot. A technológiai vállalatok azzal érveltek, hogy az ügyfélkörük nemzetközi és ezt valamilyen formában a munkavállalóiknak is tükrözniük kell.

A H1-B vízumot eddig főleg a Szilícium-völgyben dolgozó külföldi állampolgároknak adták ki, közülük pedig nagyon sokan indiaiak voltak. A H1-B vízumot évente 65 000 külföldi szakember és 20 000 külföldi diák kaphatta meg. 2014-ben az IT-cégeknek kiosztott H1-B vízum 86 százalékát indiai munkavállalók szerezték meg, de a mérnökök és a hallgatók között is többségben voltak az indiaiak. Az indiai IT-társaságok a 108 milliárd dollárt kitevő bevételük 60 százalékát olyan amerikai ügyfelektől szerzik, mint a Microsoft, a Facebook, az Amazon vagy az Apple.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #4
    Az indiaiak maradjanak Indiába! Amúgy is kezdhetnének már valami értelmeset a saját országukkal! Hová lett a nagy nemzet. Úgy élnek már nagy részben mint az állatok. Pedig van ott ész, de így hiába! Az meg más dolog, hogy Amerikában szinte mindenki bevándorló, vagyis külföldi leszármazott :-) Kivéve az indiánok, de ők már sajna látjuk hova jutottak... Senki sem lehet próféta a saját hazájában...pfff...
  • Akva #3
    "ahhoz nem kell kimenni Amerikába"

    De a legtöbb főnök ragaszkodik hozzá, hogy személyesen szívathassa a dolgozóit. Ezért nem terjed eléggé a távmunka.
  • Kara kán #2
    Rátappintottál a lényegre. Amúgy a programozás távmunkában is végezhető, csak egy számítógép és internet kell hozzá, ahhoz nem kell kimenni Amerikába.
  • MasterMason #1
    Remélem senki nem hiszi azt el, hogy azért hívnának Indiából szakembereket mert jobbak, és nem pedig azért mert negyedáron is lehet őket dolgoztatni...

    Sunyik ám ezek a nagy cégek és a lényeg, hogy valaki végezze el tized áron azt a munkát mint a helyi munkaerő...