Berta Sándor

A Szilicíum-völgy IT-cégeinek a legrosszabb Trump vízum­szigorítása

Az amerikai munkavállalási vízumból elsősorban az indiai IT-szolgáltatók profitáltak, így a szigorítások miatt érthető a csalódottságuk.

A múlt pénteken bejelentett, s azóta az Egyesült Államokban és szövetségesei által is széles körben vitatott amerikai elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok hét, muzulmán többségű országból - Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből - azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette a beutazást, Szíriából határozatlan ideig nem fogad menekülteket, 120 napra pedig leállította teljes menekültprogramját, amelyet a Trump kormány felül kíván vizsgálni. John Kelly belbiztonsági miniszter elmondta, hogy az újabb vízumok kiadása előtt megvizsgálnak majd különböző internetes honlapokat és a közöségi médiában megjelenő megnyilvánulásokat.

Donald Trump amerikai elnök vízumfeltétel-szigorítása nagyon komolyan érinti a külföldi szakembereket foglalkoztató IT-cégeket. A H1-B vízumot eddig főleg a Szilícium-völgyben dolgozó külföldi állampolgároknak adták ki, közülük pedig nagyon sokan indiaiak voltak. A H1-B vízumot évente 65 000 külföldi szakember és 20 000 külföldi diák kaphatta meg. 2014-ben az IT-cégeknek kiosztott H1-B vízum 86 százalékát indiai munkavállalók szerezték meg, de a mérnökök és a hallgatók között is többségben voltak az indiaiak.

A folyamatból mindenekelőtt az indiai IT-ipar profitált, ahova kiszervezték a munkák egy részét. Ilyen szolgáltatók például a Tata Consulting Services (TCS), a Wipro és az Infosys, amelyek az Amerikai Egyesült Államokban több százezer alkalmazottat foglalkoztatnak. Az indiai IT-társaságok a 108 milliárd dollárt kitevő bevételük 60 százalékát olyan amerikai ügyfelektől szerzik, mint a Microsoft, a Facebook, az Amazon vagy az Apple.


Amennyiben maradnának a szigorúbb vízumfeltételek, akkor az USA számára a következmények kétszeresen is negatívak lesznek. Egyrészt a képzett munkaerő, ezzel együtt a megszerzett tudás és szakértelem is távozhat az országból és visszatérhet Indiába, erősítve az ottani vállalatokat, másrészt ez munkahelyek megszűnéséhez vezet, ami pont ellentétes Trump céljaival. Kétséges ugyanis, hogy a kieső több százezer embert azonnal, hasonlóan képzettségű új amerikai dolgozóval tudnák pótolni a Szilícium-völgy óriásai.

A problémát a Fehér Házban is érezhették, mert utólag finomítottak kicsit: akinek zöldkártyája és állandó amerikai lakhelye van, annak nem kell engedély az amerikai beutazáshoz. Egy újságírói kérdésre, amely azt firtatta, vajon Trump elnök azonosul-e tanácsadója, Steve Bannon álláspontjával, miszerint "az iszlám sötét vallás", Sean Spicer szóvivő leszögezte: "Az elnök álláspontja nagyon világos, nem vallást akar a célkeresztbe állítani, hanem helyeket és térségeket", amelyekkel megítélése szeirnt baj van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jkedzs #5
    miért akadályozná akárki is az usa agyelszívását? makes no sense
    pont erre épül az egész ország. máshol más társadalmak pénzén, de amerikai irányítással (lásd ms szoftverek), olcsón kinevelnek programozókat pl és azokat lenyúlják, hogy az amerikai gazdaságot fejlesszék velük.

    vicces, hogy ugyanezt csinálja Kína is, csak nem emberekkel, hanem a hozzájuk telepített gyárak technológiáinak lenyúlásával, vagy államilag támogatott felvásárlással.

    így lehetsz csak sikeres ebben a világban.
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2017.02.05. 13:48:26
  • nkmedve #4
    A múltkori rendeletek nincsenek erre hatással (hacsak valaki nem a 7 tiltott országból való), de állitólag (egy szivárgás alapján) dolgoznak egy másik rendeleten ami a H-1B vizumok kiadását szigoritaná meg, azért van mindenki megijedve.

    Nem lehet tudni, hogy mennyire valós a szivárogtatott adat, de szerintem nem kizárt, hogy akarattal szivárogtatták ezt ki, figyelve a visszhangot. Ha az emberek, cégek nagyon ellene lesznek akkor majd lehet dobni az egészet vagy átdolgozni.
    Bár az sem kizárt hogy csak simán leszarják a közvéleményt, mint nálunk Romániában, ahol hatalmas tüntetések és mindenféle belföldi és külföldi nyomás hatására adtak ki sürgősségi rendeletet az éjszaka közepén amikor mindenki aludt, évtizedekkel visszavetve az ország fejlődését sok szempontból. (na de ez OFF)
  • Cat #3
    Mindegyik tech cég megijedt, mert rengeteg a külföldi dolgozójuk, és a legtöbb indiai. Profitfigyelmeztetéseket adtak ki a szigorítások miatt.
    https://www.nytimes.com/2017/01/27/business/technology-h-1b-visa-immigration.html?_r=0
  • lammaer #2
    Izé... A rendelet leírásában nem látom sehol se indiát megemlítve. Hol érinti a történet az indiai ITsok amerikai munkavállalását?
  • nkmedve #1
    Érdekes lesz majd amikor a gazdaság vissza kezd esni Trump ilyen intézkedései miatt. Az IT szektort szépen le lehet amortizálni a vizumok szigoritásával, azt pedig nem fogja ellensúlyozni néhány infrastruktúrális befektetésből származó munkahely.

    Szép dolog, hogy nem alkalmazunk külföldieket, csak a Trump-szavazó kétkezi munkásból nem lesz pikk-pakk programozó. Ha az IT és szolgáltatások helyett újra a robotmunka lesz a gazdaság motorja, akkor az USA rövidesen elbúcsúzhat a gazdasági nagyhatalom mivoltától.