Berta Sándor

Már 2015 óta szkennelik az amerikai beutazók közösségi profiljait

A turisták ellenőrzése egyáltalán nem új elképzelés.

Kiszivárgott az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumával kapcsolatos jelentés, amelyből kiderült, hogy a szaktárca már hosszabb ideje tesztel egy olyan szoftvert, amely azoknak a közösségi média profiljait ellenőrzi, akik be akarnak utazni az USA-ba. A dokumentum alapján a programot először 2015 decemberében próbálták ki. A második tesztszakasz tavaly áprilisban, míg a harmadik tavaly augusztusban volt.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa először 2015 decemberében sürgette az ilyen intézkedések bevezetését. Ezt azzal indokolták, hogy az a nő, aki részt vett a San Bernardinóban végrehajtott vérengzésében, az amerikai vízuma megszerzése előtt nyíltan szimpatizált a terroristákkal a közösségi platformokon. Ezután többször is felmerült, hogy jobban kellene ellenőrizni a külföldi állampolgárokat a beutazásuk előtt.

A három teszt során a közösségi oldalak tartalmát mind automatikusan, mind manuálisan átvizsgálták. A jelentésből az nem derült ki, hogy a belbiztonsági minisztérium pontosan milyen szoftvereket alkalmazott, azt viszont a dokumentum kiemelte, hogy a kipróbált alkalmazások nem megfelelően dolgoztak. Különösen abban hibáztak sokat, amikor a célszemélyt egy bizonyos közösségi profilhoz kellett hozzárendelni. Éppen ezért volt még szükség a manuális ellenőrzésre is, amely jobb eredményeket is hozott. A szaktárca ennek ellenére nem írta le teljesen a projektet. Összesen 275 olyan szoftvert találtak, amely alkalmas lehet a feladatra. A tesztprojektet, amely eddig 300 millió dollárba került, az idén januárban folytatták.

Tavaly júniusban írtunk arról, hogy új szintre emelik az USA-ba utazók ellenőrzését és az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kell átadniuk, hanem az összes online profiljuk (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Github, Google+ stb.) adatait is. Mindezt december végén ültették át a gyakorlatba. Az utasoktól a közösségi profiljaik adatai mellett elkérnék a mobiltelefonjaikon tárolt telefonszámokat és az internetes böngészési előzményeiket, illetve a közösségi hálózatokhoz tartozó profiljaik jelszavait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #4
    "Már 2015 óta szkennelik az amerikai beutazók közösségi profiljait"
    És még nem végeztek? :)
    Milyen őskori technikát használnak? :)
  • kvp #3
    "Később már napi szinten, óránként lebontva kell mindig leírni mit csinál épp valaki, mire gondol, és ha nem azt csinálja amit a vezér elvár, akkor jön a kitoloncolás vagy kivégzés."

    Ez a szovjetunioban es eszak koreaban is bevalt, nem? Csak ott meg analog technologiaval kell(ett) ezt megoldani. Mondjuk arra kivancsi leszek az amish-okkal mit kezdenek, de legfeljebb majd nem engedik ki oket a rezervatumbol...

    ps: nekem sincs aktiv facebook profilom es nem is szeretnek...
  • msnforever2 #2
    Akinek nincs "közösségi profilja" az már önmagában gyanús, ezért nem engedik be.

    A következő az lesz, hogy akinek van de új, vagy láthatóan nem használja eleget (kamu profil csak a hatóságok megtéveztésére) az is gyanús, azt sem engedik be.
    Aztán ha valódinak is látszik és használja is, írogat is, lájkolgat is, akkor azt is nézik, hogy mit. Igazából jelenleg is ez van. Ha olyat találnak nem engednek be.

    A következő pedig az lesz, hogy már a bent élőket is alávetik ezeknek az ellenőrzéseknek, és ha túl gyanúsak akkor kitoloncolják őket.
    Ha például nem vesznek részt a gyűlölet óráján minden nap, és nem checkinelnek be és nem csinálnak képeket és nem posztolnak gyűlölköző kommenteket az aktuálisan kikiáltott ellenségképről és nem istenítik aktuális vezetőjüket.
    Később már napi szinten, óránként lebontva kell mindig leírni mit csinál épp valaki, mire gondol, és ha nem azt csinálja amit a vezér elvár, akkor jön a kitoloncolás vagy kivégzés.
    Utoljára szerkesztette: msnforever2, 2017.03.17. 13:13:21
  • fonak #1
    Akinek meg nincs "közösségi profilja" azzal mit csinálnak?