Berta Sándor

USA-ba utazók - jöhet a jelszavak kiadása is

Újabb szintet léphet az amerikai adattárolás, a politikusok további kiegészítő ellenőrzéseket terveznek bevezetni.

Tavaly júniusban írtunk arról, hogy új szintre emelik az USA-ba utazók ellenőrzését és az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kell átadniuk, hanem az összes online profiljuk (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Github, Google+ stb.) adatait is. Mindezt december végén ültették át a gyakorlatba. Legutóbb pedig ismertté vált, hogy az utasoktól a közösségi profiljaik adatai mellett elkérnék a mobiltelefonjaikon tárolt telefonszámokat és az internetes böngészési előzményeiket is. Attól, aki nem adja meg az adatokat, megtagadhatják a beutazást.

Most John Kelly belbiztonsági miniszter kongresszusi bizottsági meghallgatásán újabb részletekre derült fény. A politikus közölte, hogy azon gondolkodnak, hogy a beutazóktól elkérnék a közösségi hálózatokhoz tartozó profiljaik jelszavait is. Az új szabályok elsősorban azon országokra vonatkoznának majd, amelyek polgáraira Donald Trump nemrég beutazási tilalmat próbált elrendelni, de egy szövetségi bíró megakadályozta ebben.

Kelly kijelentette, hogy kibővített vagy kiegészítő ellenőrzéseket keresnek. Amennyiben megvalósul az elképzelés, akkor az amerikai biztonsági szervek betekinthetnek az emberek közösségi hálózati profiljaiba. Ugyanakkor a tárcavezető hozzátette, hogy nagyon nehéz átvizsgálni az érintett hét országból (Irán, Irak, Jemen, Líbia, Szomália, Szudán, Szíria) származó embereket, ezért kell őket már a beutazásuk előtt megkérdezni arról, hogy milyen oldalakat keresnek fel. Így látható, hogy mit csinálnak a világhálón. Amennyiben valaki nem akar együttműködni, azt egyszerűen nem engedik beutazni.

A politikus ugyanakkor kiemelte, hogy még nem született döntés az ügyben, de biztos abban, hogy szigorítani fogják az ellenőrzéseket, még akkor is, ha ez torlódásokhoz vezet a határellenőrzéseknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #16
    Ez a lépés azt akarja eltakarni, hogy az amerikai titkosszolgálatok egy az egyben hozzáférnek minden Egyesült Államokban bejegyzett, üzemeltett nemzetközi cég személyi adatokat tároló adatbázisához.
    Dörzsölt vagy profi terroristák nem használak "nyiltan" amerikai cégen keresztüli kommunikációt, a nem profi terrorista pedig nem is igazi terrorista.
    A párizsi Louvre múzeumi merénylő is, ha komolyan csinálja, rengeteg emberrel végezhetett volna. A múzeum előtt bizonyos időszakokban több száz méteres sor van, a bejárat előtt vagy ezer ember is összegyűlik, még jegyet sem kell venni, mindenféle ellenőrzés előtt... a Notre Dame környékén jó időben hasonló "lehetőség" adódik számtalanszor.
    Az agyonellenőrzött repterek helyett egy-egy központi pályaudvar csúcsidőben nagyobb halálozással "kecsegtetné" az Allah ahbarozót, ott mégsem történik semmi - hál'Isten persze.
    Szóval nagy kamu vagy propaganda az efféle intézkedés vagy a "terrorellenes harc".
  • arty #15
    ők hamarabb változtatják meg :D
  • zola2000 #14
    Ilyen nem lesz.

    Sőt, a jólét kb minden országban békésen szétzúzza a diktatúra korlátait,kb pont ugyanez ez volt spanyol országban és dél Koreában is a demokrácia bevezetése előtt, mint most van Kínában.

    Ahogy eu és usa visszaesik (eddig csak az emberek voltak hülyék, most vezetőnek is maguk közül valót választottak az amcsik : ) és Ázsia előre tör, európában is idővel egyre érezhetőbb lesz ennek az Amerika központúságnak a megszűnése, de a neten már simán megkerülhető USA ha valakinek keleties az ízlése, míg egy európai zenéhez/európai videojátékhoz durva hogy a legtöbb európai tényleg amerikai szolgáltatón fér hozzá.
    (filmipariunk már régóta szinte nincs is)
  • zola2000 #13
    Off: Mi az a 9gag/devinart? (Pixiv.net) mi az a YouTube? (Nicovideo.jp) mi az a steam? (dlsite.com / eShop / PSN ) mi az a Skype/Viber? (Line/kakaotalk)

    ( Sajnos európában nincsenek valós alternatívák, régen voltak, de eunak ilyen szempontból már sajnos vége van)
  • Bazsio #12
    Mindenki nyugodjon le a.... Már az Oroszok-Kínaiak gondolkodnak egy másik önálló internettel eggyütt kiépítve. :D
  • wraithLord #11
    Sőt, akkor kezdjük a legelején, még maga a hardver is USA-angolul kommunikál velünk, amin az USA eredetű software fut... :)

    Ennek szerintem leginkább törvényszerű a bekövetkezése, az ember ugyanazt csinálja a kibertérben, mint a valódiban. Érdekesebb az a kérdés, hogy az USA-e az elképzelhető legrosszabb lehetőségünk...
    Másfelől pedig remélem, előbb túllépünk ezen, minthogy minden országnak vagy régiónak saját int(er/ra)nete lesz. Vagy inkább minden multinak, ha így haladunk...
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.02.10. 17:10:42
  • Grifid71 #10
    A legnagyobb poén, hogy a terroristák is a wow-ot használják kommunikációra...
    Most már ideje megváltoztatni a himnuszukat is, ki kell venni a "land of the free"-t.
  • Skylake #9
    Mit is mondhatnék erre a hírre? Azt hogy evidens?

    Az USA-n megy keresztül az Internet forgalmának 90%-a.

    USA eredetű nagyvállalatok monopolizálják és monetizálják az internetes keresést (pl. Alphabet), szórakozást, tartalomelőállítást (pl. Alphabet, Facebook).

    USA eredetű irodai és produktivitási rendszerek a legelterjedtebb (pl. Microsoft).

    USA eredetű tartalomdisztribúciós és adattárolási rendszereket használ a fejlett világ (pl. Akamai és Amazon).

    Ott van az online kiskereskedelem is (Amazon, Ebay).

    Ez még csak az ilyen jellegű dolgok kezdete, és abszolút a legeleje, erről biztosíthatlak.

    Rövidesen rá fogtok jönni, hogy az internet valójában usanet, és ennek megfelelő az elvárt kontroll is felette, illetve a kontroll alkalmazása ebből eredően más szférákban is.

    Nem kellett volna e monopóliumokat így felhízlalni, aztán akkor nem lenne most ekkora jelentőségük, hogy nemzetbiztonsági tényezőkké váljanak, manifeszt ellenőrző rendszerekké, illetve megoldásokká, amelyekkel ellenőrizni és számon tartani tudnak.

    Amikor ingyen használod a Google szolgáltatásait, a Facebook-ot, akkor sok más tényező mellett keményen segíted a magad módján ezek monetizálását. Aztán ha jó nagyra nőttek, majd az ő igényeik szerint, illetve ő működési beágyazottságoknak megfelelőek lesznek a törvények is. Amik rád is érvényesek, hiszen a világ egyre inkább online, tehát tevékenységed megítélésben egyre inkább olyan joghatóságok lesznek illetékesek, akiknek valójában nem lenne illetékességük. Íme az első eredmény, lehet tapsolni, lehet dühöngeni, megehetjük, amit főztünk.
  • Nos #8
    Ha ez lesz a törvény, akkor nem lesz törvényellenes, legfeljebb etikátlan. Ettől még tényleg gáz, sőt részben épp ezért.
  • wraithLord #7
    Nem a nézegetéssel van gond, azt leszarom, hanem a Google accom pl. tudja az egyik bankkártyám adatait. Botokkal szarakodhatnak a Google+-on meg a Youtube-on, csak az a gond, hogy ugyanez a jelszó minden más Google cucchoz is. Ugye nem haragszol, hogy nem rajongok érte, ha rajtam kívül más is tudja az ilyen jelszavakat, legyen az akárki, és akármiért?

    (Persze más kérdés, hogy a jelszóval elvileg nem sokra mennek, mert 3 szintes beléptetéssel védtem le, egy jelszó nem elég a belépéshez. Mondjuk ha találnak a botok valamit jelszó nélkül, akkor talán kérhetik a Google-t, hogy beléphessenek...)

    ----
    Mielőtt azzal jössz, hogy az USA valszeg az én pénzemet akarja leszedni... nem, nem azt hiszem...
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.02.10. 14:14:39