SG.hu

Kevesebb SMS, növekvő adatforgalom a karácsonyi távközlési mérleg

2016. december 24. és 26. között az okostelefonok és táblagépek segítségével elküldött sok millió különböző internetes üzenet mellett nagyon sokan a hagyományos módon üdvözölték ismerőseiket, rokonaikat, barátaikat.

Az idei karácsonyi időszakban az egy évvel korábbihoz képest ugrásszerűen növekedett a Vodafone ügyfeleinek adatforgalma, míg a hagyományos telefonhívások, elküldött SMS-ek és MMS-ek száma sokkal kisebb mértékben változott. A Vodafone ügyfelek belföldi adatforgalma egy év alatt közel 70 százalékkal bővült, míg 2014 karácsonyához képest több mint megduplázódott. Ennél is nagyobb mértékben nőtt a roaming környezetben bonyolított adatforgalom, ami a roaming korlátok lebontásának köszönhetően 2014 karácsonyához képest közel 8-szorosára, a 2015-ös ünnepi napokhoz képest pedig a kétszeresére bővült.

A Vodafone ügyfelei közel 106 ezer MMS-t és 6,4 millió SMS-t küldtek és 9,4 millió hívást indítottak a karácsonyi időszakban. Mindez azt jelenti, hogy az előző évekhez hasonlóan tovább folytatódott az SMS-ek számának csökkenése, míg 19 százalékkal nőtt az MMS küldések száma. A karácsonyi időszakban - részben bizonyára a korábban bevezetett korlátlan csomagoknak és a családon belüli díjmentes hívások lehetőségének is - a Vodafone ügyfelei mintegy 1 százalékkal több hívást indítottak, mint 2015 karácsonyán, és a hívások 2,4 százalékkal hosszabbak is lettek.


A Telekomosoknál a december 24-én, 25-én és 26-án küldött SMS-ek száma közel 10%-os csökkenést mutat a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Tavaly közel 7,6 millió, az idén pedig már csak 6,9 millió szöveges üzenetet küldtek, ugyanakkor a három ünnepnap mobilinternetes adatforgalma közel 30%-kal nőtt. Az évekkel ezelőtt indult trend tehát folytatódik, évről évre nagyobb jelentőséget kap az internetes kommunikáció. A mobilinternet forgalom több mint háromnegyede már 4G hálózaton zajlik.

Belföldön idén is ingyen mobilinternetezhettek a Telenor ügyfelei az ünnepek alatt: december 24-én, 25-én és 26-án közel kétmillió felhasználó mintegy 700 terabájtos adatforgalmat generált. Ez a tavalyi ingyenes karácsonyi forgalomhoz viszonyítva 30%-os növekedést, egy átlagos időszakhoz képest pedig mintegy kétszer nagyobb forgalmat jelent. A napi adatforgalmi rekord is megdőlt, a Telenor ügyfelei által beállított új rekord 234 terabájt adatforgalom 24 óra alatt, ez körülbelül 152 ezerdarab DVD adatmennyiségének felel meg. A növekedés persze nem meglepő, mivel a Telenor felmérése szerint az emberek már elsődlegesen online köszöntik egymást karácsonykor.

Az ünnepi időszakban a hanghívásokkal töltött idő a korábbi évhez képest idén karácsonykor növekedést mutatott. Az ünnepi SMS-ek mennyiségében a korábbi évek trendjének megfelelő mértékű csökkenés tapasztalható, ami az online üzenetküldő alkalmazások térnyerésének hatása. A Telenor nem reprezentatív online felmérése szerint a felhasználók többsége (83,6%) az ünnepi jókívánságok elküldésére elsősorban a Facebookot és más közösségi felületeket használják, lekörözve a telefonhívást (77,1%) és az SMS-t (42,2%). Karácsonykor a felhasználók fele tartja hasznosnak a mobilinternet által biztosított szórakozási lehetőségeket – játék, zenehallgatás, filmnézés –, és a válaszadók harmada (27,3%) a karácsonyi zenék lejátszására is használja mobilját ilyenkor. A készülékek ezen túl kiemelt szerepet kapnak a karácsonyi receptek keresésekor és azok elkészítésekor (45,4%), a közös ajándékok beszerzéséről való egyeztetéskor (26,9%), de az ünnepi menetrendek és programlehetőségek, házilag készíthető ajándékok keresését is sokan intézik mobilon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!