Berta Sándor

Egyetemi szervereket fertőznek meg az NSA hackerei

Egy nyilvánosságra hozott dokumentumnak köszönhetően a felhasználók bepillanthattak az amerikai hivatal működésébe. Bármennyire is ügyes az NSA egysége, bizonyos esetekben vissza lehet követni a tevékenységét.

Az anyagot a Shadow Brokers nevű hackercsoport szerezte meg és szivárogtatta ki. A fájlból látható, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) célzottan fertőzi meg az egyetemi és a vállalati hálózatokban található szervereket. A megszerzett információk az NSA Equation Group nevű egység rendszeréből származnak és az archívum számos adatot tartalmaz a különböző szerverekről, amelyek közül sok az egyetemeken működik. Az NSA egysége ezeket a számítógépeket kompromittálja, majd felhasználja őket a támadási kiindulási pontjaiként. Mindez megnehezíti a műveletek későbbi felderítését.

A fertőzött egyetemi és céges szerverek nagy része Kínában, továbbá Japánban, Dél-Koreában, Spanyolországban és Németországban találhatók. Az adatbázisban 352 IP-cím és 306 doménnév szerepel, az utóbbiak között van 32 .edu domén. A felhasznált számítógépek között szerepel a német szövetségi haderő, a Bundeswehr müncheni egyetemének egyik szervere is. A legrégebbi bejegyzés 2000-ből származik, míg a legújabb 2010-ből, ettől függetlenül biztonsági kutatók szerint néhány szerver még működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #5
    Mondjuk ha az NSA helyében lennék, én is elsőnek én is az egyetemekre törnék be, laza a biztonság és nagy az információáramlás.
  • caprine #4
    Azért van egy szövetségesük: izrael.
  • Ender Wiggin #3
    Aha. Akkor légyszi egyet mondjál a világ nagyhatalamú országai közül, akinek vannak szövetségesei, akiket nem ellenségként kezel? Kína? Nagy-britannia? Németo? Franciák? Az oroszok? Ne röhögtess már.
  • Csaba161 #2
    Nem pont úgy kezeli a szövetségeseit, mint az ellenségeit, lásd pl. Grenadát, ami a szövetségese, mégis megszállta annak idején, amikor nem nekik tetsző kormányt választottak...
  • duke #1
    Az USA tovabbra is az egesz vilag ellen hadatvisel. Nincsennek szovetsegesei, illletve azokat pont ugy kezeli, mint az ellensegeit.