Berta Sándor

Mindegy ki ül a Fehér Házban?

Egy amerikai író szerint nem a politikusok a valódi döntéshozók, hanem többek között a Szilícium-völgy vállalkozásai.

A 63 éves Mike Lofgren éveken át John Kasich republikánus kongresszusi képviselő munkatársa volt, ma pedig az egyik legkurrensebb amerikai író. The Deep State: The Fall of the Constitution and the Rise of the Shadow Government (azaz "Az Alkotmány bukása és az árnyékkormány felemelkedése") című aktuális művében arról ír, hogy a Szilícium-völgy miként befolyásolja az Amerikai Egyesült Államok politikáját. Szerinte gyakorlatilag mindegy, hogy ki kormányozza az USA-t, ugyanis a valódi hatalom az IT-ipart is magában foglaló "mélyebb állam" kezében van.

"Az IT-szektor a 'mély állam' csomópontja. A 'mély állam' olyan politikai struktúrákból áll, amelyek a választási eredményektől függetlenül működnek. Például George W. Bush esetében voltak bizonyos politikai ügyek, amely ellen Barack Obama még elnökjelöltként fellépett, de amikor a Fehér Házba került, mégsem változtatott ezeken. A folytonosság kiválóan megfigyelhető a nemzetbiztonság vagy a Wall Street szabályozásának területén. A politikusok akarata helyett inkább az "oligarchák vastörvénye" érvényes. Hosszabb távon nagyon nehéz fenntartani a demokratikus intézményeket, mert a nagy hatalommal rendelkező szereplők vagy erősíteni akarják befolyásukat, vagy legalább fenntartani a status quot" - fejtette ki Mike Lofgren.

Úgy véli, az USA teljesen mértékben függ a Szilícium-völgytől. Manapság a tech-vállalatok már a bankokkal összemérhető, vagy azokat meghaladó összegű pénzeken ülnek, és a Google és az Apple vezetői jobban keresnek, mint a tőzsdei nagyágyúk. Rengeteg pénzt költenek lobbizásra, azaz a politikai döntések szájuk íze szerinti befolyásolására, ami jól látszik például a szerzői jogok terén vagy az adózási gyakorlaton. Több százmilliárd dollár adó hiányzik az amerikai költségvetésből, és a politika alighanem azért nem tesz semmit, mert az ügyben a választási kampánypénzek fontos szerepet játszanak.

Mindezeken túl egy még fontosabb dolgot is birtokolnak, az információt. A kaliforniai cégeknek nagy gyakorlatuk van az emberek aktivitásának követésében, szóval nem meglepő, hogy a kormányzat másolja őket, és ehhez ők segítséget is adnak. "A Szilícium-völgy elengedhetetlen a biztonsági apparátus szempontjából, és itt nem elsősorban az FBI és az Apple vitájáról van szó egy iPhone feltöréséről, hanem a kommunikációs infrastruktúráról. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) az IT-konszernekkel való együttműködés nélkül - függetlenül attól, hogy ez a kooperáció kényszer vagy nem kényszer hatására valósul-e meg - egyáltalán nem is tudna működni."

Az író szerint Snowden nyilvánosságra hozott anyaga után ugyan látványosan meglepődtek az IT-cégek, de valójában ugyanezt csinálták ők is, csak kereskedelmi célokból, és a hárombetűs szervezetek pénzt fizettek vagy egyéb módon támogatták őket cserébe. A tech-vállalatok rohamosan terjedő titkosítási erőfeszítéseit csak kényszerű válasznak tartja arra, hogy azok egyre több külföldi üzletet veszítenek az NSA nyilvánosságra került tevékenysége miatt.


Leszögezi, hogy egyre inkább elmosódik a határ a magánszféra és a kormányzati személyzet között. "James Clapper titkosszolgálati koordinátor korábban a Booz Allen cégnél dolgozott, éppúgy, mint Edward Snowden is. A társaság 99 százalékban függ a kormányzati megrendelésektől és egy Wall Streeten lévő alap tulajdonában van. Vagy például ott van David Petraeus egykori négycsillagos tábornok - akinek semmi köze nincs a pénzügyi ágazathoz - hirtelen a Wall Streeten bukkan fel. Miért? De a tábornokok többsége a fegyveres erőktől való távozás után egyébként is a hadiipari vállalatoknak dolgozik. Az oligarchákat csak úgy lehet eltörölni, ha az emberek kijönnek végre az apátiából." - hangsúlyozta Mike Lofgren.

Úgy véli, az emberek azért nem lépnek fel az összefonódások ellen, mert annak kialakulása egy lassú folyamat volt, és az egyszerűen nem tűnik fel nekik. Lofgren a béka és a forrásban lévő víz példáját említette: amennyiben egy békát forrásban lévő vízbe tesznek, azonnal kiugrik az edényből, de ha a víz fokozatosan melegszik fel, akkor a béka szinte nem is érzékeli, hogy halálra főzik. Szerinte ugyanez a helyzet itt is. Ebből a szempontból jó jelnek tartja Sanders és Trump meglepően nagy szerepét a mostani elnökválasztási kampányban, hiszen az elitek Jeb Bush és Clinton párharcának örültek volna, azaz a Coke és a Pepsi harcának. Előbbiek sikere viszont azt mutatja, hogy az emberek érzik, valami nincsen rendben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #6
    Igazából a bank szektor és nem az IT uralja amerikát. Az elnökválasztáshoz sok pénz kell, magyarán bárki is lesz elnök az eladja magát, ennyi. Az "elit" rájött mi kell a népnek, egy olyan figura akit mindenki szeret, egy bohoc!, vagy egy színész aki el tudja játszani ezt a szerepet, ennyi. Bush, Clinton mindegyik bohoc volt, Reagen reklám színész, obama meg minden tömegbeszédénél összeseik valaki ö meg eljátsza a megmentöt. Obamának az anyja CIA-s volt, az volt a feladata, hogy nős férfiakat elcsábitott, szóval nulla erkölcsű család. Az egyetlen aki az utobbi időben nem volt ilyen az az idősebb bush, de ő meg alapból olyan mint azok akik a háttérből rángatják a szálakat. Nagyon sajnálom az amerikaiakat, de az izraeliakat is, de komolyan, amit a vezetőik a cionisták csinálnak az köpedelem.

    Tavaly hoztak egy egy törvényt, hogy tilos az iraki invázió ellen tüntetni, sajtószabadság meg szólás szabadság mi?!
  • jkedzs #5
    bejuttatják Trámpot, amerika megint rendet tesz a világban, de főleg Európában, mert itt aztán komoly problémák vannak ugye, és minden szép és jó lesz, ne aggódjatok!
    ámen!
  • paby88 #4
    Kennedy óta nem volt ott olyan elnök aki nem bábu lett volna
  • Omega #3
    Az USA-ban eleve furcsa egy kicsit a demokrácia értelmezése. Hogyha a közakarat dönti el, hogy milyen kormány alakuljon, ahhoz a választáson bármilyen ideológiájú jelöltnek meg kellene jelennie. Viszont nem ez van, hanem csak kettő ideológiát kijelöltek és csak annak a kettőnek az eldöntését bízták rá a népre. Így kordában van a tartva népakarat, nehogy valaki beleköpjön az elit ügyeibe.
  • MerlinW #2
    Trump vagy Clinton, sosem számított. Amerikában az elnök többnyire csak kirakatbábú az utóbbi évtizedekben.
  • Caro #1
    Én nem emelném ki az IT szektort, de az látszik, hogy az USA-ban mekkora gazdasági lobbi van, és magasról tesznek az average Joe-k érdekeire.
    Pénz mindenek felett, iszonyatos jövedelemkülönbségek, hatalmas államadósság. Nem lennék most fiatal az USA-ban...
    Trump-ot meg hagyjuk, az ember teljesen hiteltelen, akárcsak Clintonné is. Ha ezek kerülnek hatalomra, nem sok jóra számíthatunk.
    Sanders mögött van egy értékrend, ami mögött több évtizedig kiállt, de sajnos nagyon fogy az esélye, hogy jelölt lehessen.