Berta Sándor

168 magos neurális chipet mutatott be az MIT

A nagyon alacsony fogyasztású chipet beágyazott rendszerekbe szánják, segítségével gyorsabban tanulnak az eszközök.

Az MIT kutatói által megalkotott Eyeriss nevű chip 168 magos és a San Fransiscóban megrendezett International Solid State Circuits Conference keretében mutatták be.

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia terén elért legtöbb fejlődés a neurális hálózatoknak köszönhető, melyek hatalmas virtuális hálózatba kötött egyszerű információ feldolgozó egységekből állnak, melyeket az emberi agy kapcsolódása alapján szerveznek. Eddig tipikusan grafikus chipeket használtak erre, melyek bármely képernyővel rendelkező számítógépben megtalálhatók. Most viszont speciálisan a neurális hálózatok számára készült egy chip, az Eyeriss, mely ezen a területen tízszer hatékonyabban dolgozik napjaink System-on-Chipjeinek integrált grafikus egységeinél, ezáltal lehetővé teszi, hogy a különböző készülékek sokkal gyorsabban tanuljanak, így komoly távlatokat kínál számos területen.

Az új chip képes helyben elvégezni a számításokat, így sokkal gyorsabb, mint a ma alkalmazott megoldások, amikoris az információkat először az internetre feltöltik, majd egy szerver segítségével feldolgozzák és az eredményeket visszaküldik. A minél több mag azért hasznos, mert kiválóan használható különálló, hálózatba kötött processzorok szimulálására. Az Eyeriss alkalmazható akár okostelefonokban vagy a dolgok internetéhez kapcsolódó eszközökben, például önállóan közlekedő autókban, különböző berendezésekben, multicopterekben vagy robotokban.

Az információk keresése vagy feldolgozása jelentős mértékben felgyorsulhat, különösen olyan egyébként bonyolult dolgok, mint az arc- és a hangfelismerés, vagy az objektumok azonosítása. További előnyt jelent, hogy a chip rendkívül keveset fogyaszt, ami szintén elősegíti az okostelefonokban és más mobil készülékekben való felhasználását és elterjedését. A szakemberek azt ugyanakkor egyelőre nem közölték, hogy az első Eyeriss chipeket mikor és milyen termékekbe építhetik be. A fejlesztési munkát egyébként részben a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) amerikai kutatóügynökség finanszírozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    Ez konkretan egy CNN chip. Nem lehet rajta hagyomanyos programokat futtatni, csak neuralis halozatolat. Hasonlo a mukodese egy videokartya render blokkjahoz es azokkal is erdemes osszehasonlitani. Lehet hogy ez sokkal kisebb fogyasztasu mint a konkurens megoldasok de cserebe sokkal gyengebb is. A legnagyobb gond meg az, hogy elofordulhat hogy egy dsp-s vagy videkartyas neumann rendszeru (pl. arm) proci megveri azon a kis felhaszalasi teruleten is amire jo lenne.
  • zola2000 #8
    Nem igazán értek ehhez hogy mire jó a raspberry pi, ami nekem kellett, hdmire dugható usbről menő androidos mini pc, majdnem fele annyi volt kb két éve ami tökéletesen viszi a crunchyroll, mindigtv, viki.com, flud torrent, mx player appokat tvn "air mouse"al távirányítva. Azért írtam hogy olyan hardvert annyiért drágállok.
    Annyiért magyarországon "ismeretlenebb" gyártótól ugyanolyan hardverrel szerelt teljes táblagépet lehetne kapni, amiért ugyebár egy érintőkijelzőt+akksit is kap az ember a pénzéért, a raspberry pi egy ismert név, ezért kérnek érte többet mint amennyit ér szerintem, mert a legtöbb ember pár ezer forint különbségért nem szórakozik ismeretlen márkanevekkel, ezt ki is használják.
  • AnnieC #7
    Nem rémlik, hogy a PI valaha ennyire drága lett volna, nemrég vettem az egyik nem túl olcsó magyar viszonteladótól 18k körül a 4 magos 1 gigás verziót 8 gigás kártyával.
    Nyilván vannak olcsóbb kínai klónok, de azok köré nem épült ekkora közösség.

    Kicsit több konkrétumot is írhattak volna erről a 168 magos chipről, a leírtak alapján akár még jó is lehet.
  • Sir Cryalot #6
    mintha az nvidia is erre a témára hajtott volna rá utóbb a 16bites dolgával, lehet mintha őket akarná leapfrogolni a mit, ahonnan egyébként származott pár szárnyaszegett (botrányos ) próbálkozás pl. a thinking machines
  • zola2000 #5
    Ha neked 1*700mhz, 256mega ram 20ezer forintért valami amerikai kickstartertől marha olcsó ... kínából meg 10ezerért küldtek nekem 4magos procit, 1giga ramot 16giga romot hdmi kimenettel.

    De ez 168 mag, majd sok év múlva fog megjelenni csúcstelefonokban.
  • Sir Cryalot #4
    hja hát ezt konkrétan bizonyítani kéne mert mai soc-en konkrét dsp blokk van
  • Zsoltee_a_bator #3
    A magok szamat hiaba hasonlitjuk alma es korte eseten. A mostani soc-okhoz kepest 10x hatekonysag azert eleg jo elorelepes sztem. Plane, hogy azok mar kiforrott sokgeneracios rendszerek ez meg meg szarnyat probalgat.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2016.02.06. 00:02:34
  • gombabácsi #2
    a rapsberry pi mintájára árulhatnának marha olcsón ilyeneket. ez előrelépés lenne a házi programozásban, mert amúgy egy sima rendszert programozni házilag, meg gyerekek számára, hát az eddig is lehetséges volt mindenféle extra speckó "pi" nélkül is
  • kvp #1
    A sztaki-s (eredetileg berkeley-s) fejlesztes analog/digit hibrid CNNA chippel volt 16 ezer magos egy jo evtizede. Egy atlag videokartya is hoz 128-512 magot. Ehhez kepest nem akkora elorelepes, csak max. keveset fogyaszt, cserebe teljesitmenye se nagyon van.