Berta Sándor

Chip a zavarásmentes kommunikációért

Az új fejlesztés az eddig alkalmazott különleges hardverek helyét veheti át.

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) által kifejlesztett chip egy rendkívül gyors analóg-digitális átalakítón (ADC) alapul és zavarásmentes kommunikációt tesz lehetővé a harctereken. A megalkotott átalakító közel tízszer gyorsabb a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható chipeknél. A nagy sebesség miatt az analóg-digitális átalakító egy sokkal szélesebb frekvenciaspektrumot elemezhet, ezáltal a katonai rendszerek jobban tudnak dolgozni a túlterhelt frekvenciatartományokban és gyorsabban reagálhatnak az esetleges fenyegetésekre.

Az átalakító másodpercenként 60 millió analóg jelet dolgoz fel - ez 1 terabájt adatnak felel meg. A DARPA közölte, hogy elég gyors ahhoz, hogy 30 GHz alatt minden jelet közvetlenül elfogjanak és elemezzenek. Napjainkban a frekvenciák szkennelésére különleges és drága hardvereket alkalmaznak, így az új chip komoly előrelépést jelent.

Az új fejlesztés ugyanakkor még nem bevethető. Az egyik problémát a fogyasztás jelenti, amely a nagy feldolgozási sebességre vezethető vissza. A Globalfoundries a jelenlegi 32 nanométeres gyártási eljárás helyett a jövőben 14 nanométeres gyártási eljárással készíti majd a chipet, emiatt a fogyasztás a felére csökkenhet. Az amerikai fegyveres erők a chipnek köszönhetően képesek lennének egy háborúban zökkenőmentesen fenntartani az elektromágneses kommunikációt, s ezáltal előnybe kerülhetnének Kínával és Oroszországgal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuldR #2
    Oszt Iszkander ellen véd-e? Mert ha az Oroszok ellen készülnek arra kell gyúrniuk. :)
  • Nemzsidó #1
    -Ha Kínában, vagy Tajvanon gyártatják, meddig tart majd az az előny?
    -Az ipari kémkedés mindenütt jelen van, a jenki katonák pedig sokszor otthagyják a felszereléseiket, máskor eladják azokat a politikusaik (pl. az Isis-nek, vagy átadják önként és ingyé a zsidóknak)
    -Az orosz jelzavaró berendezés erre nem lesz hatással?