Berta Sándor

Több mint 4 milliárdan nem interneteznek

Az internetezők száma tíz év alatt a több mint háromszorosára nőtt, de a világ számos régiójában elérhetetlen a világháló.

A Világbank a legfrissebb tanulmánya szerint világszerte 4,2 milliárd ember nem rendelkezik internethozzáféréssel. Ez a világ lakosságának közel 60 százaléka. Ugyanakkor egyre több felhasználónak van mobiltelefonja.

A dokumentum készítői megállapították azt is, hogy még mindig komoly digitális szakadék van a gazdag és a szegény országok között, s mindez kiválóan megmutatkozik az internetlefedettségben és az internetelérések számában is.

Indiában 1,1 milliárd, Kínában 755 millió, míg Indonéziában 213 millió felhasználónak nincs internethozzáférése. A digitális szakadék csak tovább nő, ha a gyors internetkapcsolatokról van szó. Az utóbbiakból jelenleg csak 1,1 milliárd ember, vagyis a Föld lakosságának kevesebb, mint 15 százaléka profitál. Kaushik Basu, a Világbank vezető közgazdásza kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy egy új hátrányos helyzetű réteg alakuljon ki.

Az mindenesetre örömteli, hogy a szegényebb régiókban élők is profitálnak a technológiai fejlesztésekből. A világ legszegényebb lakosainál átlagosan 10 háztartásból 7-ben van legalább egy mobiltelefon. Jim Yong Kim, a Világbank elnöke azt mondta, hogy ezek a háztartások könnyebben jutnak mobiltelefonhoz, mint vécéhez vagy tiszta vízhez. Az internetezők száma tíz év alatt a több mint háromszorosára nőtt. 2005-ben még egymilliárd embernek volt internethozzáférése, 2015 végén már 3,2 milliárdnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Jó, vannak még afrikai nyomorban élők, akik nem férnek hozzá a nethez, illetve még arab jihadista országokban él annak a 4 milliárd embernek a nagy része, azok se sokkal jobbak mint észak korea (sőt)

    Másik oldalról igazad van abban hogy nem túl hasznos a Facebook-tömeggyilkos és vaifu szimulátorok előtt eltöltött idő sem.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.01.20. 11:06:21
  • dlb #5
    Miért kell egyből a legszélsőségesebb helyzetet fel hozni... Észak-Koreába durván 25 millió ember él, a 4 milliárd emberhez képest ez csak csepp a tengerbe. Megérteném érvelésed ha több 100 millió emberről lenne szó. Sajnálom hogy a 21. századba van még ilyen ország amit így eltudtak hermetikusan zárni a világ elől és a világot előle,de ez az emberiség szégyene, nem csak Észak-Koreáé.
  • zola2000 #4
    Aha, tényleg addig jó ilyen elzárt Kim Jong Un szintű diktatúrákban élőknek amíg nem fognak...
  • dlb #3
    Addig jó nekik amíg nem is fognak. Mindenki azt várta hogy az internettel majd jön a nagy felvilágosodás... helyette egyre sötétebb van!!! Fiatalság nagy része facebook-n(és társain) kívül semmire nem tudja használni ezeket a 'modern' kütyüket. Lehet sokaknak újat mondok de Play áruházból feltelepíteni egy app-ot nem számít informatikai tudásnak, ebbe nagyjából ki is merül a tudomány. A nagy felvilágosultságba és információs szabadságba meg lehet nézni merre halad Európa jelenleg... -
    Utoljára szerkesztette: dlb, 2016.01.18. 13:56:24
  • halgatyó #2
    A VILÁGBANK felmérése? aaaa. Azoknak azt se hiszem el, ha csendben vannak... akkor is valami sunyi aljasságon törik a fejüket
  • gombabácsi #1
    mit jelent az hogy "internetezni"? FB használat (üres csevegés) meg vicces videók nézése?
    haha...