Berta Sándor

Műholdas internettel látná el Afrikát a Facebook

A programban a közösségi oldal partnere az Eutelsat Communications lenne.

A két társaság azt tervezi, hogy közösen használná ki a Spacecom izraeli üzemeltető AMOS-6 műholdjának különböző kommunikációs kapacitásait és így biztosítanának internethozzáféréseket az afrikai felhasználók számára. Elsősorban olyan embereket látnának el internetelérésekkel, akik eddig sem a vezetékes, sem a vezeték nélküli hálózatokhoz nem tudtak csatlakozni. A műholdas internet és az AMOS-6 alkalmas arra, hogy ellássa hozzáféréssel a gyéren lakott régiókat.

A Spacecommal kötött több éves szerződés értelmében a Facebook és az Eutelsat az AMOS-6 teljes kommunikációs kapacitását ki akarják aknázni, s ezáltal mindenekelőtt a szaharai régióban biztosítanák az internethozzáférést. Az együttműködés része a Mark Zuckerberg által 2013 augusztusában meghirdetett Internet.org nevű projektnek.

Az AMOS-6 építése a tervek alapján 200 millióba dollárba fog kerülni és többek között európai televíziós szolgáltatások sugárzását is lehetővé teszi majd. Az AMOS-6 az AMOS-2 műholdat váltja, amelyet 2003-ban állítottak Föld körüli pályára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • F1End #8
    Ez üzlet, s mint olyan, minden önkéntes résztvevő jól jár vele.
    Igen, a facebook belép egy új piacra, szerez egy csomó potenciális felhasználót és cserébe ingyen internetet biztosít nekik.

    A kifogásod olyan, mintha az ellen tiltakoznál, aki ételt oszt az éhezőknek, mert csak a saját éttermének a kajáit adja ingyen.
    Senkit sem kötelez arra, hogy használja a szolgáltatását, nem kell csatlakozni, bárki bármikor kiléphet, ha valaki másét szeretné inkább használni, vagy ha épp olyan kedve van. Akkor mégis mi a probléma?
  • FoodLFG #7
    ez a fajta kémkedés más régiókban már jól működik, így hát ide is be kell vezetni.
  • bdzsana #6
    Értem mi a problémád. De szerintem az hogy valaki igazságtalanul osztja az ételt a saját szabályai szerint még mindig jobb mint az éhenhalás. Akárhogyis, zukis internet vagy sem, prioritizált forgalom vagy sem, valamilyen fejlődést fog hozni és az jó. Márpedig ha fejlődik a régió más is fel fog rá figyelni és már nem is lesz olyan könnyű megtartani a monopol pozíciót.
    Zuckerbergnek is az az érdeke, hogy a régió fejlődjön, mert kákabéllel nem lehet fizetni.
    Afrikában természetesen nem mindenütt élnek sárkunyhóban az emberek. Vannak egészen fejlett városok is. A facebookos internet lényege pont az, hogy oda is eljusson ahol eddig nem volt. Ezek főleg fejletlen területek, amiknek fejlődniük kell ahhoz hogy pénzt generáljanak.
  • Skylake #5
    Persze, menjen csak azzal nincs gondom. A gondom azzal van, hogy nyit egy olyan csatornát, amelyet végső soron ő kontrollál, mégpedig olyan területen, ahol semmi keresnivalója nem lenne. Hiába akkora, amekkora, nem sérthetné meg a netsemlegességet - még ha az ma igencsak kérdőjeles. Ő egy tetves portál, nem pedig internetszolgáltató! Egy internetszolgáltató véleményem szerint nem priorizálhat bizonyos forgalmakat az én nézőpontomból. Márpedig Zuski-nak neki a majd buli abból jön, ha ő lesz a meghatározó internetszolgáltató a térségben, akkor hogy x, y, z portál elérhető legyen az internet.org által, ahhoz mindenkinek, aki el akar jutni a felhasználókhoz, tejelnie kell majd neki. Annyit és úgy, ahogy monopolhelyzetéből éppen kedve tartja. Ez a baj!

    Ez a gazdasági rendszer amúgy halálra van ítélve. Nem lehet végtelenségig földrajzi nagyrégiókat olyan szintű egyenlőtlenségbe taszítani, aminek eredményeként a jelenlegi nyugati gazdasági rezsim működik - csak hogy a másik dologra válaszoljak, amit írtál. Ennek rövidesen 10-15 éven belül összeomlászerű vége lesz. Kínában, Indiában és mindenütt máshol.

    Afrikának internetre van szüksége, nem pedig ilyen filantróp köntösbe bújtatott internetpótlékra, amit Zucker vinni akar oda. Nem jófejségből.
  • Skylake #4
    Ez nem a felhasználókért van, még ha annak is tűnik. Ez pozíció bebetonozás, majd pedig azt követően információszűrés, piaci tényezők lerablása és monopolizálása azon alapelvek tönkrevágásával, amely nélkül maga a Facebook sem létezhetne.

    De megértem, hogy "kiposztolom a bicepszemet" Johnny, és "nézd milyen cukikcskák lettek a műkörmcsijeim, pusszancska!" Mary és a többi hasonló egymilliárd átlagfelhasználó nézőpontjából mindez Zucki ultimate jófejségének bizonyítéka. Csak szólok, hogy nem. Ez üzlet, és abból is a legmocskosabb.
  • bdzsana #3
    Nem értem mi a bajod. Mi az hogy monopolizál? Ő tehet arról, hogy más nem teszi meg? Menjen nyugodtan más is vele nincs megtiltva és akkor nem lesz monopol helyzetben. Ő az első óriáscég aki lehetőséget lát Afrikában és ezért oda befektet.
    Természetesen ő is csak a saját pénzügyi érdekeit nézi, de még mindig többet segít Afrikán, mint akik ételadományokkal akarják megoldani a szegénység problémáit.
    Gondolom ugyanilyen hévvel állsz ki az USA, Kína, Oroszország, EU ellen is akik teljesen kiszipolyozzák, mind nyersanyag és energiaforrás szinten, mind pedig gazdaságilag az olcsóbb hatékonyabb technológiával készült exportcikkeikkel.
    A facebook legalább visz is oda valamit nem csak hoz.
    Afrikának nem unicefes meg f.szomtudja adományokra van szüksége, hanem infrastruktúrára, többek között internetre. (Illetve, hogy a nagyhatalmak elhúzzanak a francba a bányákból, és fejezzék be a fegyverszállítást a kontinensre)
  • zola2000 #2
    Nézd meg milyen műholdas net érhető el itt és milyen áron, még a mobilnetnél is rosszabb. Gondolom ingyen kapnak szöveges facebookot és pénzért több netet.
  • Skylake #1
    Pontosítom a cikk címét: Műholdas Facebookkal, és mellette esetleg, ha éppen kedve volna, és anyagi érdekeit nem sértené, némi internettel látná el Afrikát a Facebook.

    Köszönjük Zuckerberg, hogy nekifutással, páros lábbal rúgsz bele a netsemlegességbe! Persze megértem, hogy a tetves IT-dinoszauruszod rohadék érdekei az elsők, de én azt kívánom, hogy bukj bele ebbe a projektedbe (is)! Mint a rohadt email-monopolizáló projetedbe is korábban! Mi is volt a neve? Valami Titan?

    Mit gondolsz Mark, te féreg? Te lófejű, túlmozgásos kretén! Azt hiszed, hogy te vagy az internet, hogy a jó k/rva anyádat b*szd meg a r*vatalon! Mit képzelsz magadról, kisajátítod ezeket a területeket? Azt hiszed, majd szabályozhatod és szűrheted, mi lesz elérhető online e területeken? Hogy te kvázi egyfajta online hatósági funkciót fogsz ellátni, hogy eldöntöd, mi és mekkora sávszélességgel, a Facebook-on kívül, a retkes műholdjaidról? Majd te monopolizálsz? Majd te megmondod a játékszabályokat a feltörekvő online szektorban Afrikában? Te kamu filantróp g*ci!