Gyurkity Péter

Júniusban jön az Android 6.1

Mégpedig több új funkcióval, amelyek következtében talán a kódnév is változni fog.

A Google jövő évre vonatkozó terveiről már számos külső hír megjelent, itt többek között olvashattunk a Huawei folytatódó részvételéről, amely egy újabb Nexus okostelefon piacra dobásában kulminálódna. Most a szoftveres menetrenddel kapcsolatban jelent meg egy újabb értesülés, immár hozzávetőleges megjelenési időponttal.

A pletyka szerint az Android 6.1 megtartaná a Marshmallow kódnevet, megjelenésére pedig valamikor júniusban kerülne sor. Az egyik fontos változás a 6.0 részeként bemutatott, kiegészített engedélyezési rendszer további finomítása, illetve javítása lenne, egyes kritikák szerint ugyanis a hozzáférési jogok részletesebb kezelésével egyes alkalmazások (az overlay jogosultság birtokában) további engedélyek megadására is rávehetik a felhasználót, ami természetesen biztonsági jellegű problémákhoz vezethet.

Korábban azt már a Pixel C csapat is elárulta, hogy a split screen funkció az Android 6.1 részeként jelenik meg, a Reddit oldalán közzétett rövid megjegyzésben azonban az "Android N" néven hivatkoztak az új verzióra, amely arra utal, hogy a kódnév is változni fog. Ez logikus lépésnek tűnik, hiszen a mobil operációs rendszer fejlődése során a kódnév általában a kezelőfelület jelentős mértékű változásainak következtében módosult, mivel azonban ezen a téren a korábban maga a Google is hajlamos volt félrevezetni a felhasználókat, egyelőre semmi biztosat nem mondhatunk.

Bárhogy is legyen, a júniusi Google I/O során számos újdonságot ismerhetünk majd meg, a rendezvényen nem szoktak spórolni a bejelentésekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jim Morrison #10
    ez így nem igaz (hogy az újabb sw lassabbá teszi a telót). Tapasztalatból mondom, nexus 4.
    Alsó kategóriás meg ilyen olyan telefonokból ne induljunk ki..
  • VolJin #9
    Galaxy A3 van most nekem. Ez a 6-os széria elérhető lesz rá szerintetek?
  • sedward #8
    A Google nemrég vette ki a jogok kezelésének és letiltásának a lehetőségét az Androidból, erre most azt ígéri mint újdonságot. Semmi jót nem várok.
  • sedward #7
    Az Android manapság egy kvarcjátékhoz hasonlít, egy ős rajzfilm színeivel, béna, egyszerű grafikával amilyen az első, korlátozott számítógépek voltak. Fehér háromszög, négyzet és kör a fő kezelőszerv, hirtelen meg sem tudom mondani melyik micsoda, ovis színvonal. A készülékek pár apptól belassulnak, minden a neten kommunikál ha akarod-ha nem, és nem lehet root-olás nélkül letiltani. De már nem is akarok ezzel vacakolni, pocsék az egész, az Android mindig akkor mond csődöt ha éppen szükséged van rá, pl az erdő közepén jössz rá hogy az utolsó frissítés tönkretette az offline térkép programot...
  • sedward #6
    Az Android egyre csúnyább, egyre rosszabb, egyre lassabb.
    Régen még feltettem a készülékeimre az 50 kedvenc alkalmazásomat, kilőttem minden fölösleges vackot a ROM-ból és minden rendesen, gyorsan működött, a rendszer szép volt.
    Az idők változtak, újabb készülékekre egy-egy frissítés kevés új mellett sok bosszantó dolgot ad és fontos dolgokat tilt le. Pl. SD kártya hozzáférés, IR távirányító, stb.
  • a_n_d_r_e_w #5
    Egyetertek, a cikk netto hulyeseg, kapasbol az elnevezes nem a kezelofelulet valtozassal jart, hanem a nagyobb belso modositasokkal. Igy akarminek is hivhatjak, ahogy epp akarjak Raadasul a Google most a 6.0-val amugy is arcon kopte a teljes elnevezesi es verziozasi szisztemajat, mivel uj foverzio viszont tenyleg mindig drasztikus UI valtassal jart, a 6.0 meg meh, par optimalizalas, egy ket uj funkcio, az egy egyszeru 5.2, akar hogy is nezzuk. Nah mindegy, ok tudjak.
  • balat86 #4
    Még 6.0 sincs de már a 6.1-ről írnak.
  • Jim Morrison #3
    -(no code name) 1.0
    Cupcake 1.5
    Donut 1.6
    -Eclair 2.0
    Froyo 2.2.x
    Gingerbread 2.3 - 2.3.2
    -Honeycomb 3.0
    -Ice Cream Sandwich 4.0.1 - 4.0.2
    Jelly Bean 4.1.x
    KitKat 4.4 - 4.4.4
    -Lollipop 5.0
    -Marshmallow 6.0
  • skinnyman #2
    A legutobbi adatok szerint, 0.5%, amihez hozzaveve az aktiv userek szamat (1,4 milliard), akkor olyan 7 millio keszulekrol beszelunk (illetve azota inkabb mondjuk ~10 millio).

    Egyebkent a cikk borzaszto nagy okorseg szerintem, a kovetkezo foverzio, ami N kodneven fut, ev vegen fog valszeg kijonni (szeptember utan, de inkabb oktober-november), mint evek ota mindig, es a verzioja minden bizonnyal 7.0 lesz. Nyar eleje korul valszeg kiadnak developer preview-t hozza, ahogy szoktak mostanaban. 6.1 pedig ha lesz, akkor valszeg joval az elott lesz, ilyen marcius-aprilsig inkabb.
    Es ahhoz, hogy ennyit tudjon az ember, csak ra kell nezni, hogy az emlult par evben hogyan csinaltak, es maris sokkal kevesebb baromsag lenne ebben a cikkben...
  • bdzsana #1
    Már épp itt az ideje, mert már vagy 2000 készülék biztosan frissült 6.0-ra.