20
  • SirBubu
    #20
    igazából nem is neked címeztem a hsz-emet, meg egy részét célzottan senkinek se, hanem csak úgy általánosságban (persze ez nem azt jelenti, hogy ne reagálhatnál rá, hisz én is reagáltam olyan hsz-re, ami személy szerint nem nekem szólt)

    de például saját szemszögből nézve már nem is nagyon vannak ellenemre a konzolportok, meg hogy visszafogják a fejlődést. pláne annak tükré... (meguntam, nem írom tovább)
  • aru
    #19
    Nem nagyon vettem ki a mondataidból, hogy szarkazmus akar e lenni. Nekem van egy első generációs 4 magos processzorom (Q9650) ami lassan-lassan a nyolcadik évéhez közeledik. Vígan megy még mindig minden és még lehet bírja majd pár évig. Nem konzol portokat kellene kiadni PC-re és akkor lenne fejlődés HW szinten, azaz lenne növekedés HW eladásban.
    Ha ez a kora miatt megadná magát akkor se venék jelenleg i5 vagy i7 processzort, mert egy Xeonnal simán kiváltom sokkal olcsóbban és ugyan úgy menni fog minden mint eddig. El kellene gondolkodni sokaknak akik a piacot alakítják, mert lehet bérben nyer egy SW gyártó, de a HW piacot hazavágja!
    Utoljára szerkesztette: aru, 2015.10.13. 20:05:45
  • SirBubu
    #18
    bazd meg, meg se röccen az AI a (mai szemmel nézve) hulladék-ótvar-őskövület-csatrogány-szarkulafos konfigomon
  • SirBubu
    #17
    "-és ugye a játékoknál, "

    igazából ott se, a saját tapasztalataim alapján legalábbis

    le se merem írni, milyen géppel tolok olyan új játékokat, mint pl. Alien Isolation, és nem is 640x480-ban, hanem gyakorlatilag full maxon (na jó, nem ultrán)

    Alien Isolation gépigény:
    4 magos processzor
    magonként 3 GHz
    8 giga RAM

    a fele sincs meg lol

    (a videokarim meg 33e Ft-os)

    (meg nem FullHD 1920x1080-ba, hanem fölötte, 2048x1152-be)
  • dyra
    #16
    Már most kiválóan alkalmasak bizonyos munkakörökbe. Pl egy kereskedőnek. Állítólag az Ázsia régióban a keresések 50% már mobil eszközről történik. Ez történik a világban.
  • asgh
    #15
    Gyakorlatilag levezetted, hogy a PC - amit eredetileg az IBM ugyebár irodai munkára fejlesztett - jobb irodai munkára, mint a mobil eszközök, amiket tartalomfogyasztásra és kommunikációra terveztek.
    Azt azonban nem tetted hozzá, hogy a PC szerinted mennyiben alkalmasabb tartalomfogyasztó eszköznek, mint az eleve arra tervezett mobil cuccok, pedig így kapásból kiderülne, hogy a felhasználók nagy tömege azért szokik át PC-ről mobil eszközökre és játékkonzolra, mert azokon az eszközökön egyszerűbb és kényelmesebb a tartalomfogyasztás és a kommunikáció.
    Ami a PC saját kezű összeszerelését illeti: a vállalati szektorban nem véletlenül nem használnak házilag összeállított gépeket, mert van egy árnyalatnyi különbség aközött, amikor otthon elbohóckodsz pár napot a gamer géped összerakásával, vagy ha 3-4 rendszergazdának kell 300-400 gépet 0-24-ben munkaképes állapotban tartania.
  • AgentKis
    #14
    A fészbúkos foskodásra bőven elég egy 4-5 éves PC. Annál többre nagyon kevés embernek van ideje, így ők sem húzzák az eladásokat. A win7 és win8(.1)-ről ingyenesen biztosított átállás pedig szintén nem a gépcsere irányába hat (miért is gondolta a címadó, hogy arra fog?), mivel adott vason a win10 gyorsabb és kevesebb tárhelyet igényel mint bármelyik frissíthető elődje...
  • Skylake
    #13
    Azért ezt csak óvatosan lehet beletenni, rizikós nekik, mert van bőségesen sok olyan jópár MS-hater, aki Wireshark-al kel és fekszik. Így ugyan annak ellenére, hogy maga a Windows rendszer végső soron egy zárt forráskódú szemét, azért azt bőségesen lehet látni, hogy kifele a hálón merre és mit nyom kifelé, anélkül, hogy ez dokumentálva lenne bármilyen módon a drágalátos MS részéről. Persze, hogy teszem az,t egy adott forgalom funkciója pontosan micsoda, azt nehéz egyértelműen tudni, főleg most, a Spy 10 esetében, szokni kell az új MS irányt, de szerencsére az oprendszer elég sok beállítást enged (eddig), hogy kigyomlálhatók legyenek azok a dolgok, amik nekünk nem tetszenek.

    Érthető okból ez nem tetszik az MS-nek (plusz a feltételezhető exploit-megrendelőknek, NSA-nak?, GCHQ-nak?, többi Five Eyes szervezetnek?), meg a fragmentáltság sem, ezért készült a 10 olyanra, amilyen. Ezért is rühelem. Én is és még sokan mások is a környezetemben.
  • Skylake
    #12
    +1

    Annak ellenére, hogy nekem is van W8.1-es tabletem, és magát a GUI-t nagyon is megfelelőnek tartom az Androidhoz meg az Apple-hez képest. Mondom ezt úgy, hogy az MS tevékenységét elég éles kritikával figyelem, szóval nem vagyok evangelista. Mindenesetre tartalomfogyasztás céljára teljesen intuitív és kényelmes. De próbáltam rajta dokumentumot szerkeszteni - arra teljesen alkalmatlan szerintem bármilyen tablet. Egyszerűen kell a taktilis visszajelzés, mint az egér és a billentyűzet. Office 2013 szélesebb menüi kevesek ehhez. A visszajelzés a lényeg, azaz az ergonómia.

    És akkor nyilván a processzorról meg a többiről nincs is szó.

    A tablet-nyomatás egyik aspektusa szerintem: felhasználói adatok minél szélesebb körű beszerzése. Mivel mindig az user-nél van, és a kényelme érdekében abszolút fekete doboznak tekinthető applikációkat használ, amelyek kódja tökre ismeretlen, így gyönyörűen beállítható adatszerzési célokra - teljesen mindegy, hogy a teszem azt Kiss My Soooooo Cute Puppy Adventure nevű épületes cukijátékról van szó, vagy a Google Corporation valamilyen userfelhasználóiélmény-nagyondenagyonboldogító applikációjáról. Az a lényeg, hogy desktop rendszerekkel szemben az user pontosan azonosítható legyen. Az Android név ezt a kétértelműséget szépen le is képezi. (Userek androidja, barátságos segítője, és egyben vele felszerelve az userek a mi készülékeinkkel a mi profittermelő Androidjaink.)

    Kedvencem ezért host fájlt patkolni Androidon, csak hogy érezze a G a törődést!
  • avengir
    #11
    Xp óta nem kerültek bele új "kém" funkciók, más kérdés, hogy eddig nem sírtak miatta a userek.
  • avengir
    #10
    Gondolom mind az ipad mind a surface kimaradt az életedből...
  • Andrevv
    #9
    Nem tudom "sokan" mit élveznek a tabletes böngészésben. Nekem az idegeimre megy, hogy folyton mellé kattintok a linkeknél, vagy pedig kénytelen bezoomolni és próbáljam újra. Egyszerűen túl pontatlan az érintős technológia. Az egeret egyelőre semmi sem tudja űberelni, a billentyűzetről nem is beszélve. A táblák soha nem lesznek alkalmasak valódi munkára egér és billentyűzet nélkül, csak olyan színlelés félére. A másik dolog a megbízhatóság és az akkumulátorok. Túl hamar tönkremennek, túl kevés a csatlakozás, egy rakat cuccra van szükség, hogy valamire használható legyen. Ha valaki ténylegesen munkát végez PC-n, annak nagy szüksége van az erőforrásokra, vagyis a proci nagyon sokat 100%-on dolgozik. Egy tablet 1 óra alatt lemerül, ezért folyton áram alatt kell legyen. Szóval összevetve: kellenek normális perifériák, áramellátás, ... várjunk csak, erre egy PC jobban megfelel, az legalább teljesítményben fényévekkel jobban áll :)
    A PC piacnál az a baj, hogy nem veszik figyelembe, hogy akinek egy kis esze van, maga rakja össze a gépet alkatrészekből. Én soha nem vettem PC-t egyben és nem is fogok. Tableteknél ilyenről csak álmodni lehet. Azt megveszed oszt szívjál, elromlik, cseréld le az egészet.
  • dyra
    #8
    Megváltoztak a felhasználói szokások. Bizony sokan neteznek tábláról vagy telefonról. Hamarosan a munkák egy része is átkerül tabra. További esésre számítok.
  • Skylake
    #7
    Egyébként igen, a W10 dizájnja, amit a Modern-ből (Metro-ból) készítettek, valami kegyetlenül rusnya lett. Ezt a GUI dizájnt gond nélkül be lehetett volna tenni a Win 3.1-be, ahhoz illő. Pálcikaábrák. Abszolút röhejes. Én nem vagyok nagy barátja az Apple-nek (sőt...) de azért Ive jobban átnyergeltette a GUI-t flat-ra mint ezek a redmondi beképzelt majmok.
  • Skylake
    #6
    Igen, most nem tettem föl azt a lemezt, hogy a zárt forráskódba mit, hogy, merre, meddig lehet betenni felelősség és nyakló nélkül. De azért ne essünk át a ló másik oldalára. A nyílt kódba is be lehet próbálni tenni az okosságot, legfeljebb ha kiderül, hogy ez nagyon nem baró, akkor a fejlesztő hivatkozhat arra, hogy hülye volt, elrontotta, stb. - már ha másvalaki megtalálja, okkal vagy ok nélkül.
    Vegyük elő kedvenc barátunkat, az informatika Cartman-ját, az NSA-t. Tegyünk fel két esetet.

    1. Benyögi az NSA, hogy épp most hozzá kíván járulni a Linux, BSD kernelhez, vagy valami egyéb más komponenshez. Jó fejek vagyunk, íme egy komponens amivel a kernel ezen és ezen paramétere így és amúgy hűdenagyonbiztonságos lesz. Kitaláltuk, mert ebben marha sok tapasztalatunk van ugye, (exploitálással külön részleg foglakozik, kernelenként, hehe), szóval, nesztek tahók, nézzétek a kódot! Ebben az esetben a szabad szoftveres világ széles terjedelme, élen a tuxpólós, pattanásos, IT forradalmárok egész hadseregével veti rá magát a kódra, és próbálja egészen dühösen nézni: mi az amit esetleg az NSA megpróbált beletenni , azon kívül, amit a dokumentációban látni lehet. El lehet képzelni, hogy egy Snowden utáni világban mennyien próbálnák minél jobban átnézni a kódot, hiszen mégiscsak attól van, aki a világot hallgatja le gyakorlatilag.

    2. Tegyük fel, hogy X. Y. a cute-kitty-desktop-mate.deb / .rpm-be dolgozik bele. Ezt az alkalmazást az userek nagyon szeretik, hiszen cuki kiscicákat ugráltat a desktopon, KDE, Gnome, Cinnamon, akármi alatt. Olyan cuki! És ezért olyannyira része a disztróknak, hogy nem is desktop linux disztró az amiben a ez a f*sza feature nincs benne! Na most, ez egy ártatlan feature, azonban X.Y. tudja mit csinál, hiszen amúgy Fort Meade-ből dolgozik, az üvegpalotából. Szóval a kódba rak bele ezt-azt, vagy bejön, vagy nem alapon. Például kiderül, hogy ez a cukiság ilyen és ilyen kernel paramétert befolyásolva gyönyörűen root jogosultságot ad vissza, és távolról meg lehet piszkálni, ahogy parancsolni tetszik. (Oké, ez most technikailag nem egzakt, de nem is ez a lényeg itt). Azonban a cute-kitty-desktop-mate.deb / .rpm teljesen ártatlan programnak látszik, így mindezek okán nyilván kisebb intenzitású lesz a keresés, és kevesebb szakértelem fog erre irányulni, mint az első esetben.

    Szóval, a nyílt forráskód, meg a több szem többet lát csak valamivel jobb, mint a zárt forráskód. De ez nem azt jelenti, hogy a kódok sokasága ugyanolyan szakértelemmel át van nézve minden esetben. Persze a zárt forráskódú szeméthez képest azért jobb, persze.
  • aru
    #5
    A PC piac eladásai akkor nem fognak tovább zuhanni ha nem konzol portokat tolnak ki PC-re. Röhely, hogy egy 7-8 éves géppel vígal elvagyok jelenleg is és ahogyan nézem még pár évig birni fogja.
  • CairoJack
    #4
    Az van ám, hogy a Win10 jobb, mint a Win 8/8.1 volt, de ne olyan jó, mint a Win7 volt.
    Asztali gépen még hosszú-hosszú évekig marad a Win7, nálam max tableten van esélye a Win10-nek, de ott sem vagyok vele megelégedve. Nem mondanám jó OS-nek. Max annyi, hogy nem olyan vacak, mint a 8.1 volt.

    Nekem sem tetszik a gyárilag integrált keylogger, és a felhős irány, meg Cortana instant off volt telepítést után.
    Elszúrták ezt is. + ronda is.
  • zola2000
    #3
    A technológiai áttörésről annyit, hogy
    1: olcsó mobil eszközök is ma már képesek futtatni hd filmeket, officet és böngészőt, ps2nél jobb szintű játékok átlagfelhasználó szempontjából egész jól (azaz nincs rá komoly igény, jó talán játék szempontjából lenne de nagygépeken a legtöbb átlag gamer szerint ma már "tökéletes" a grafika)

    2: nem nagyon értek hozzá, de talán valami technológiai korlátot is elértek a procik? amikor régen pörgették fel az órajelet, de a 3-4 ghzt elérték, akkor beleraktak egy prociba 2-4-8 magot aztán ... azóta áll a dolog.
  • TokraFan
    #2
    Egyetértek! Az MS monnyon le!
    Az más kérdés, hogy a zárt forráskód miatt az updatekkel gyakorlatilag a korábbi rendszerekbe is bármikor injektálhatják a w10 kém funkcióinak egy részét, és azt se felejtsük el, hogy a korábbi verziókban is ott volt a backdoor....
    Windows mellett soha a büdös életben nem tudtam biztonságban az adataimat. A W10 csak fokozza ezt a problémát...

    A PC piac hanyatlásáról szóló bullshiteket is mellőzni kéne már. Főként olyan butaságokkal kiegészítve -ugye kedves cikk író!-, hogy alternatívaként okostelefonokat és táblagépeket emlegetünk, holott ez a két eszköz soha nem volt alternatívája egy PC-nek!
    Inkább az Intelt kéne már pofán verni, mert kvázi 5 gen óta nincs érdemi fejlődés processzor téren, vagyis alapvető munkához teljesen felesleges új hardverre költeni, ami persze meg is látszik az eladásokon. Szóval kedves néphülyítők, cikkelők: A PC-re ma is pont akora igény van mint korábban, csak a hardveripar durván belassult a 90-es 2000-es évekhez képest, amikor már egy új Office képes volt megfektetni a régi gépeket. Ma erről már csak komoly munkaszoftverek esetén lehet beszélni -és ugye a játékoknál, de mint tudjuk ez nem igazán tényező itt-,...Akkor fog megugrani az eladás -és akkor fogják a statisztikák a valós képet adni a PC iránti igényekről-, ha jelentős teljesítménynövekedést produkálnak a hardvergyártók, és érdemes lesz ismét új gépekbe beruházni, akár céges szinten is.
  • Skylake
    #1
    Biztos nem olyan nyerő a "cloud first, spying first" stratégia marketingügyileg az usereknél!

    Miért kelljen nekem olyan oprendszer, ahol a korábbi felhasználói kontroll jó részét kivették a kezemből? És helyette pofámba nyomják a megszokott "mindez az Ön felhasználói élménye érdekben" kezdetű bullshit-et! De én már öreg gyerek vagyok, úgyhogy nem szopom be, bocs (és any*d) Satya!

    A Microsoft-ra most keményen rá kell mászni európai részről, úgy megb*szni őket adatvédelmi okokért, amilyen brutál volumenben más témában a Volkswagen kap a pofájára!