Berta Sándor

20 éve mutatkozott be a Microsoft Bob

A tengerentúli társaság két évtizeddel ezelőtt át akarta alakítani a PC-világot. A terv azonban nem jött be, a projekt a cég történetének legnagyobb bukása lett.

1995. március 10., péntek nagy nap lehetett volna Bill Gates és a Microsoft számára. A menedzser ekkor lépett fel ugyanis a Consumer Electronics Show színpadára és mutatta be büszkén a világnak a gyártó legújabb megoldását, amely a Bob nevet viselte. A szoftver a Windows 3.1-hez készült, azért, hogy az operációs rendszert intuitívabbá és átláthatóbbá tegye, ugyanis a társaság pontosan tisztában volt azzal, hogy a Windows 3.1 nem volt túlzottan felhasználóbarát. A növekvő számú vásárló nagy része nem igazán boldogult az operációs rendszer kezelőfelületével. A Bob viszont sem az embereknek, sem a vállalatnak nem hozott megváltást.


A Bob lényege az volt, hogy a felhasználót egy virtuális lakásba vezette és az volt a célja, hogy az emberek úgy érezzék magukat, mintha otthon lennének. Egyetlen kattintás a falinaptárra elegendő volt arra, hogy az illető megnyissa a határidőnaplóját, míg az íróasztalon lévő virtuális papírhalomra való klikkelés a szövegszerkesztő programot nyitotta meg. A kérdések felmerülésekor egy Rover nevű virtuális kutya segítette a felhasználót, ő később a Windows XP-ben is felbukkant.

A szoftver azonban nem tűnt valóban átgondoltnak és különösen hiányoztak belőle a biztonsági intézkedések. Nem véletlen, hogy a PC World a 25 legrosszabb technikai találmány közül a hetedik helyre sorolta a Bobot, míg a CNET az évtized legrosszabb termékének nevezte. A Time magazin szintén nem túl hízelgő véleményt fogalmazott meg a többek között Bill Gates felesége által kifejlesztett programmal kapcsolatban. Az újságnál a Bob bekerült minden idők 50 legrosszabb találmánya közé.

A Bobot világszerte csupán 30 000 alkalommal adták el. Összehasonlításul: néhány hónappal később a Windows 95-öt három hónap alatt 45 milliószor értékesítették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #5
    Dos-on nőttem fel...PC-s pályafutásom XT-n kezdődött! Ennyit rólad...! Ezt a förmedvényt nem a DOS kezelhetőségének javítására hozták létre, hanem a Win. 3.1-hez. Amint az a cikkből is kederült....Ennél a rettenetnél a 3.1 felülete is átláthatóbb volt.

  • NEXUS6 #4
    Az ilyen kevésbé célszerű, de más környezetre emlékeztető felület azért tűnt jó ötletnek, mert az ablakos/ikonos sztenderd GUI még nem épült bele annyira a kultúrába.
    Ma az oviban szívják magukba a gyerkőcök azért tűnik ostobaságnak változtatni rajta, akkor viszont sokan még nem találkoztak számítógéppel.
    Szerencsére az emberek a számítógéptől számítógépszerű felületet várnak ezért lett népszerű a Win95 és ment kukába ez.

    Azonban, ahogy a számítástechnika mind több rétegű lesz, mind jobban távolodik a vastól, mind összetettebb környezetet jelent annál inkább felmerül egy hasonló, egyszere átláthatóan sok információt biztosító, de még is ismerős GUI szükségessége, lásd Neurománc.
  • Caro #3
    Hát én DOS-on nőttem fel, és ugyanígy nézek rá.
    Szerintem a Win31 felületével semmi baj sem volt. Abban a korban épp hogy jól használható volt.
    Úgy látszik a MS-nál nem felejtették el ezeket az "innoatív" ötleteket, mert a Win8 épp hasonlót igyekszik az emberre erőszakolni, azzal a különbséggel, hogy a "virtuális lakás" helyett épp egy végletekig letisztult felületet igyekszik adni.
    De a koncepció ugyanaz: egy alkalmazás legyen látható, buta, 1xű felhasználók is kezelni tudják.
    Ezzel amúgy semmi baj sem lenne, ha gondolnának a power userekre is.
  • zsivko #2
    Tipikus facebook növendék. Ha DOS-on nőttel volna fel akkor te is másképp néznél erre a programra.
  • TokraFan #1
    Klasszikus "szőke nős" gondolkodás...Ostoba, buta, naív...
    A kutya varnyogása miatt 2 percen belül szétvertem volna a gépet....Rettenetes.