Gyurkity Péter

Bemutatkoztak az ARM 2016-os chipjei

A 4K-felbontás előtérbe kerül, megugrik a teljesítmény és tovább csökken a processzorok étvágya.

A szaksajtó az utóbbi hetekben elsősorban a Snapdragon 810 kapcsán írt a mobilchipek területével kapcsolatos fejleményekről, ahogy a korábbi túlmelegedési problémák eltűnni látszanak és egyre több gyártó kötelezi el magát az új fejlesztés alkalmazása mellett. Az ARM azonban már összeállította 2016-ra szánt chipjeit, így betekintést nyerünk a nem túl távoli jövőbe.

A hivatalos közleményben azt látjuk, hogy a cég egy érdekes párossal készül a következő évre. A Cortex-A72 processzor természetesen ezúttal is az általános célú számításokért felel majd, ez pedig a vállalat illetékeseinek elmondása szerint több szempontból is komoly előrelépést ígér. A 4K-felbontás még több területen kerül előtérbe, hiszen itt egyrészt lehetővé válik ezen videók 120 fps mellett történő rögzítése, illetve megjelenhet a konzolokhoz fogható játékélmény. A memória kezelésében 30 százalékos a javulás, ám a fogyasztás már 75 százalékkal esik vissza (a Cortex-A15 chippel összehasonlítva, már amennyiben azzal megegyező sebességre kapcsolunk vissza). Ehhez rögtön hozzáteszik, hogy az 5 évvel ezelőtti technológiához képest már 50-szeres az előrelépés, ami jól mutatja a szektor fejlődését.

A grafikus feladatokért a Mali-T880 GPU lesz felelős, itt szintén több komoly előrelépését említenek meg. A fogyasztást például 40 százalékkal sikerült csökkenteniük a jelenleg kapható Mali-T760 chiphez képest, míg a teljesítmény 80 százalékkal emelkedett meg, de a big.LITTLE architektúra, a 16 nanométeres gyártástechnológia, valamint az Android 5.0 Lollipop (immár 64 biten) a Cortex SoC-hez hasonlóan itt is kikerekíti a listát. A HiSilicon, a MediaTek, valamint a Rockchip máris jelezte érdeklődését, de az ARM arra számít, hogy az új fejlesztések csak valamikor 2016 elején bukkanhatnak fel a mobil kategóriába szánt termékekben.

Egyes elemzők szerint ezen új chipekkel idén és jövőre megindulhat a PC végleges leváltása, ám mások ezt valószínűtlennek tartják – igaz, a tartalmak nagyobb kijelzőkre történő átküldése, ezen kapcsolódások leegyszerűsítése némileg segíthet ebben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Milyen konzolokhoz? Ps4et nem hiszem, hogy ilyen hamar elérték volna, ps3 szintü játékokat meg a többéves ps vita is elbír.
  • KopaszIsten #2
    Az 50-szeres előrelépést a mobil technológiákban kell érteni?
  • asgh #1
    Mit kell az alatt érteni, hogy "megjelenhet a konzolokhoz fogható játékélmény" ?
    Azt, hogy a mobilokon ugyanolyan minőségben és fps-el futnak a játékok, mint a konzolokon? Annak mi köze a 4K felbontáshoz?