Berta Sándor

Jövőre érkezhetnek az ARM új grafikus chipjei

4K videókat is le tud játszani a brit chiptervező cég legújabb terméke. Minden kategóriában jelen lesznek.

Az új Mali-T860 grafikus chip legfontosabb jellemzője a 4K felbontású videók támogatása. A Mali-T860 OpenGL ES 3.1-, OpenCL 1.2- és DirectX 11.1-támogatással rendelkezik. Az ARM bejelentette a T820 és a T830 GPU-kat is, amelyek nagyobb teljesítményre képesek, mint elődeik, ugyanakkor a méretük megegyezik és ugyanannyit fogyasztanak. A T820 kifejezetten az alsó, míg a T830 a közepes árkategóriába tartozó készülékekhez készült.

Trina Watt, az ARM marketingügyekért felelős alelnöke közölte, hogy az eddigi kategóriák teljesen megváltoztak, ezért a belépőszintű táblagépektől a középkategóriás okostelefonokon át a csúcskategóriáig minden területet le akarnak fedni. A kialakuló alkategóriák esélyt jelentenek a számukra és egyúttal azt is jelentik, hogy sok új partnerre tehetnek szert. A céljuk az volt, hogy a Mali grafikus chipeket egy új szintre juttassák el és növeljék a prémium kategóriás ajánlatukat. Az innovációknak a mainstream piacon való elterjedésében nagy potenciál rejlik.

Matthew Ramsay, a Canaccord Genuity elemzője szerint a Mali grafikus chipek az ARM üzletének egyre fontosabb részét fogják jelenteni. Az eredetileg kizárólag grafikus feladatok elvégzésére használt GPU-kat egyre gyakrabban alkalmazzák számítási feladatok elvégzésére, akár az okostelefonokban is. A Mali termékcsaládot az ARM 2006-ban vezette be, tavaly 400 millió Mali grafikus chipet tudtak értékesíteni - 2012-ben ez a mennyiség még csupán 150 millió volt. A GPU-t használja többek között a Samsung és a MediaTek is, ugyanakkor a Qualcomm az Adreno platformot, míg az Apple az Imagination PowerVR technikáját részesíti előnyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nabateus #1
    A DirectX 11.1 feature gondolom nem annyira az Androidos eszkozoknek jo
    Akkor a fo piac a Win tabletek es telok?