Gyurkity Péter

Európában és Kínában épít le a Sony

Az üzletágat még nem adják el, de minden harmadik dolgozónak búcsút intenek.

Még a hónap közepén bukkant fel a hír, miszerint komoly lehetőségként merült fel a Sony háza táján a telefonos üzletág értékesítése, miután még mindig nem sikerült a vezetésnek gatyába ráznia azt és újult erővel megjelenni a piacon, ahol a fő riválisok nyomulnak előre, többnyire a cég kárára. Ez egyelőre nem következik be, de hamarosan a leépítések újabb köre veszi kezdetét.

A japán Nikkei gazdasági napilap számolt be saját forrásra hivatkozva arról, hogy a Sony – az anyavállalat – újabb 1000 ember elküldéséről döntött, ami további komoly érvágást, karcsúsítást jelent az okostelefonos részleg számára. A lépés már csak azért is érinti érzékenyen őket, mert legutóbb októberben jelentettek be egy ezzel megegyező mértékű leépítést, a mostani hír alapján pedig két külön fordulóról van szó, vagyis nem pusztán a korábbi bejelentés megismétléséről. Ezzel a Sony mobilrészlege csaknem harmadával lesz kisebb, a foglalkoztatottak létszáma 2016 márciusáig 5000 főre csökken, a leépítés pedig leginkább Európát és Kínát érinti majd.

A Sony a februárban esedékes friss pénzügyi jelentésében jelezheti majd hivatalos úton a döntés meghozatalát, addig pedig maradnak a találgatások az üzletág jövőjével kapcsolatban. Természetesen nincs garancia arra, hogy ezzel a cég kitart majd az okostelefonok mellett, de rövid távon nem kell azzal számolnunk, hogy végleg kiszállnak a szegmensből. Hasonló lépésre egyébként korábban is volt példa, a Vaio személyi számítógépektől például még tavaly szabadultak meg, pozitív példaként pedig mostanában inkább a kameramodulok és a PS4 konzolok jöhetnek szóba.

Az, hogy a Sony a jövőben mennyiben tud életképes alternatívaként megjelenni a piacon, legalább annyira múlik majd a vetélytársak eredményén, mint saját, komoly mértékben javítandó számain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!