Berta Sándor

Tízmilliárdos támogatásokat kaptak a startupok

Tavaly az amerikai cégek összesen 47,3 milliárd dollárt fektettek be különböző induló vállalkozásokba.

A CB Insights jelentése szerint ez az összeg hasonló nagyságrendű, mint a dotkom érában adott támogatások. Sőt, a mostani összeg volt az első, amely meghaladta a 2001-est, amely 36,2 milliárd dollár volt. A 47,3 milliárd dollár összesen 3617 befektetés között oszlott el. Ennyi beruházás utoljára 2009-ben történt. A befektetett összegek területén tapasztalt növekedés elsősorban a több mint 500 millió dolláros úgynevezett megafinanszírozási köröknek köszönhető. Az Uber például 1,2 milliárd dollárt gyűjtött össze, míg a Snapchat 485,6 millió dollárt.

2014 decemberében a startupok 7,1 milliárd dollárt, a mobil cégek pedig az utolsó negyedévben 3 milliárd dollárt kaptak. A vállalkozások 2013-hoz képest tavaly 62 százalékkal több támogatást könyvelhettek el, a legjobban a mobil vállalatok jártak, amelyeknél az összeg a 2013-as több mint kétszeresére nőtt. Néhány befektető ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló folyamat zajlik, mint amilyen korábban a dotkomlufi kipukkanásához vezetett. Bill Gurley, a Benchmark Capital partnere tavaly szeptemberben azt nyilatkozta: úgy hiszi, hogy az egész Szilícium-völgy, mint a befektetői tábor, mind pedig a startup-közösség olyan rendkívül nagy kockázatot vállal, amely 1999 óta példátlan.

Marc Andreessen ismert befektető és a Netscape társalapítója szintén azt mondta, hogy a társaságoknak sokkal óvatosabbaknak kell lenniük a finanszírozásuk kapcsán. Ő viszont nem tart attól, hogy újabb dotkomlufi alakulhat ki. Cége, az Andreessen Horowitz 2014-ben a második legtöbbet befektető társaság volt a New Enterprise Associates után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!