Berta Sándor

Egyre kifinomultabb a geronto­technológia

Számos egészségügyi probléma és betegség esetében segíthetnek majd a különböző szenzorok.

A közeljövőben az idősek egészségügyi ellátása egyre jobban fog támaszkodni a csúcstechnikás megoldásokra. Az új kutatási területet gerontotechnológiának nevezik. A fejlesztéseknek és elképzeléseknek köszönhetően hamarosan megjelenhetnek az "okos ágyak", amelyek megkönnyíthetik és humánusabbá tehetik a betegek kórházi tartózkodását, így ugyanis nem lesz szükség kábelekre, a különböző egészségügyi értékeket a beépített érzékelők rögzítik majd. Lesz például ivást mérő szenzor is. "Négy elektródát ragasztunk a testre és ezek megmutatják az izmok víztartalmát" - ecsetelte Steffen Leonhardt, az aacheni Rajnai-Vesztfáliai Műszaki Egyetem (RWTH) Helmholtz Intézetének munkatársa.

Ralf-Joachim Schulz professzor, a Német Geriátriai Társaság elnöke közölte, hogy a gerontotechnológia számos egyetemi intézményt érdekel. A kutatások fő célja annak biztosítása, hogy miként biztosítható az idősek korában az emberek önálló működése. A geriátria a korai rehabilitációra épít, méghozzá különböző berendezések segítségével.

Schulz kiemelte, hogy a szenzorok segíthetnek például annak megállapításában, hogy ki, mennyire tud önállóan mozogni. Az is megtudható, hogy fenyegeti-e az illetőt az elesés veszélye. Felmerült az is, hogy az érzékelőket a ruhákba építsék be, így könnyebben lehetne hozzájutni például az EKG- vagy a vérnyomás-adatokhoz, de ugyanígy beépíthető lenne egy EKG-szenzor akár az ágyba is.

A nyugdíjasok számára előnyös lenne, hogy a saját környezetükben élnének, mégis biztonságban, felügyelet mellett, míg az orvosok nagy erőfeszítések és vizsgálatok nélkül jutnának a betegek adataihoz, ráadásul valós időben. Schulz hangsúlyozta: meg kell vizsgálni, hogy mennyire lehet ezeket a rendszereket megvalósítani és miként lehet az emberek magánéletet védeni. Tisztázni kell, hogy meddig mehetnek el a kutatók és az orvosok.

Márciusban arról írtunk, hogy nem vágynak nekik fejlesztett eszközökre az idősek, majd, hogy ezen a területen várat magára az áttörés. Az öregedés egyébként Japánban érinti leginkább a társadalmat és ott problémára a robotok jelenthetik a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!