Berta Sándor

Szenzorral elemeznék a légzésünket

A Texasi Egyetem kutatói olyan különleges szenzort fejlesztenek ki, ami több száz különböző gázt tud felismerni.

A szakemberek egy olyan gázkromatográfot akarnak megalkotni, amely a légzést figyeli és képes valós időben kielemezni a levegőben lévő különböző gázokat, majd ez alapján kimutatni, hogy az adott személy szenved-e valamilyen betegségben. Az új berendezés a kifejlesztendő különleges érzékelőre fog épülni.

A nano méretű gázkromatográf kifejlesztésére a Texasi Egyetem két munkatársa, Alice Sun és Weidong Zhou három éves időszakra összesen 400 369 dollárt kapott a Nemzeti Tudományos Alapítványtól (NSF). Az eszköz annyira érzékeny lesz, hogy akár a nagyon kis mennyiségű gázokat is ki tudja majd mutatni, így egyetlen lélegzetből megállapítható lesz például ha valaki cukorbeteg. Mindez azt jelenti, hogy ezáltal elkerülhető lesz a jelenlegi hagyományos és meglehetősen fájdalmas vérvételi módszer.

Alice Sun elmondta, hogy a jelenlegi eszközök gyakran túlzottan nagy méretűek vagy nem mindig rendelkeznek a megfelelő képességekkel. A kutatók ugyanakkor nemcsak egészségügyi felhasználásra gondoltak, hanem akár a zárt területek vagy a járművek, például villamosokban vagy repülőgépekben lévő levegő mérésére is. Így gyorsan kideríthető lesz, hogy a levegő mérgező-e vagy sem, belélegezhető-e vagy sem.

A tűzesetek esetén a készülék jelezni fogja, hogy ha gyújtogatás történt, akkor az elkövető használt-e égésgyorsító anyagot. Emellett a szenzor alkalmazható lesz a lakások levegőjének mérésére, ezen belül is az allergiát okozó anyagok kimutatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)