MTI

Internetre kerül a francia Libération összes tartalma

A Libération című francia napilap vezetősége bejelentette, hogy 93 munkahely megszüntetésére készül a 250 főt (köztük 180 újságírót) foglalkoztató szerkesztőségben.

A lap történetében legjelentősebb tömeges létszámleépítés célja, hogy a Libération nyomtatott változatát és internetes szerkesztőségét összevonják, s ott összesen 130-an dolgozzanak - írta közleményében Laurent Joffrin lapigazgató. Ebből arra lehet következtetni, hogy a szerkesztőségben 50 újságírói munkahely szűnik meg. A lapnál már augusztus 1-jétől lehetőség van jelentkezni az önkéntesen távozók közé, de eddig csak tucatnyian iratkoztak fel. Ez a lehetőség november 30-ig áll a munkatársak rendelkezésére.

"A sajtóválság, amely kegyetlenül sújtja a napilapokat, arra késztet minket, hogy a létszámunkat mi is csökkentsük, ahogy azt a legtöbb újság teszi Franciaországban és a világban is" - indokolta a döntést a lapigazgató. Azt is bejelentette, hogy az újság honlapja hamarosan megújul az új, 130 fős szerkesztőséggel, amelynek tagjai a nyomtatott és az internetes változat számára is dolgozni fognak. A nyomtatott lap teljes tartalma elérhető lesz ezentúl a világhálón fizetős formában. A papírváltozat teljesen meg fog újulni 2015 elején, újfajta mellékleteket és internetes fórumokat is indít a szerkesztőség, amely a költségcsökkentés érdekében kiköltözik a belvárosi székházából.

"A létszámcsökkentésnek 2015 végére nyereségessé kell tennie minket. A lap függetlensége a tét" - hangsúlyozta Joffrin. A Jean-Paul Sartre filozófus és a lapot 2006-ig igazgató Serge July által 1973-ban alapított, baloldali elkötelezettségű és antikapitalista Libération 2001-ben még napi 174 ezer, tavaly viszont már csak 101 ezer példányban jelent meg. A csőd közeli helyzetbe került szerkesztőséget július végén 18 millió euróval tőkésítette fel Patrick Drahi francia milliárdos, az Altice-csoport tulajdonosa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #1
    Sajnos nincs mit csinálni, ez a jövő... erre a sajtó világában sokan és egyre többen számíthatnak...