SG.hu

Az újságírók figyelnek a kommentekre

Az újságírók munkája és az olvasói hozzászólások közötti kapcsolatot vizsgálta a Strategic Scope Kommunikációs Ügynökség a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) médiaszakmai portálja, az eMasa közreműködésével. Az online kérdőívben arra keresték a választ, vajon van-e bármilyen hatása az újságírók munkájára az olvasói kommenteknek?

A hagyományos fórumok és a "kommentháborúk" kora lejárt a social média térnyerésével. A felmérésből azonban kiderült, hogy a szerkesztőségek figyelnek a hozzászólásokra. A válaszokból kiderült, hogy a cikkek 2/3-a véleményezhető és a hozzászólásokat a médiumok mintegy 30%-a moderálja előzetesen. A kommenteket nem megfelelő stílusuk miatt viszonylag ritkán, vagy soha nem törlik (54%). Ha mégis erre kerül sor, akkor ez szerkesztőségi döntés eredménye.

Az online kérdőívet összesen 71 fő töltötte ki, foglalkozásukra nézve 33%-uk újságíró, 28%-uk főszerkesztő, 15-15%-a pedig szerkesztő, vagy rovatvezető. A válaszadókról kiderült, hogy többségük sohasem, vagy csak nagyon ritkán vesz részt online vitákban. Ha mégis bekapcsolódnak a párbeszédbe, akkor ezt elsősorban a Facebookon teszik meg, ma a kommentelés 36%-a közösségi médiafelületeken keresztül történik. Ennél kevesebb a közvetlenül a cikkek alatt található a kommentelhető felület (28%), ezek 49%-a regisztráció nélkül is elérhető. Nem szűnt meg az e-mailben elküldött vélemény-nyilvánítás sem (20%).

A kommentek stílusa emocionális, hangnemük sokszor durva és támadó. Még szomorúbb adat, hogy a megkérdezettek véleménye szerint a hozzászólásoknak mindössze a fele fókuszál az adott cikk témájára. Hogy milyen mértékben, abban erősen megoszlottak a vélemények, de az tagadhatatlan, hogy a hozzászólások valamilyen módon befolyásolják az újságírói munkát. Különösen hasznosak azok a hozzászólások, amelyek pontosítanak egy-egy kérdésben. Abban nagy volt az egyetértés (több mint 69 %), hogy az olvasók sokszor csak egymás szórakoztatására írnak, és még ennél is többen egyetértettek azzal, hogy a kommentek egyáltalán nem tükrözik a többségi véleményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Az első hsz. (Józsibácsi) igazi antimagyar troll böfögésére nem is tudok mit szólni, talán nem is kell, önmagát minősíti.
    A cikkhez pedig: Még jó, hogy figyelik, csak ne cenzúraként, hanem építő szándékkal álljanak a fórumokhoz! Mindenkinek az a legjobb. Persze nem áltatom magam, tudom, hogy vannak nagyon magasról jövő utasítások, de egy egyszerű tollnoknak is lehetnek elvei és gerince ill. törekedhet az objektivitásra. Ha kell, burkoltan, némi szarkazmussal és intelligenciával ki lehet játszani a politikai elvárást.
  • Amergin #2
    Azt, hogy "odafigyelnek rá" személyes tapasztalatból tudom. Évekkel ezelőtt (még azottani cenzúra bevezetése előtt) jött egy cikk az Origo-n, aminek az volt a címe, hogy "Hitler nem bízott bennünk" (már a magyarországi akkori vezetésben) és megszokott háborús propagandát nyomta...
    Írtam egy kommentet, amiben örömömet fejeztem ki azirányban, hogy még jó, hogy csörcsil meg sztálin "bízott bennünk" és csak a javunkat akarta. Nem törölték a kommentet (mondom még nem volt cenzúra), de a címet rögvest megváltoztatták, mert kilógott a lóláb...
    Józsikám, ha magyar vagy ne mocskold a fajtád, ha meg nem vagy magyar, akkor kussoljál be légy szíves a magyarokat illetően.
    Köszi.
  • Józsibácsi #1
    Mivel a magyar egy troll nemzet. Nem csoda hogy így van, hogy a kommentek nagy része nem a cikkel, sem a témával foglalkozik, hanem egymást fikázzák, sértegetik... ez van mélybalkáni nép vagyunk sajnos....