SG.hu

Négyszeresére nőtt az egyérintéses fizetést használók száma Magyarországon

Nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesít Magyarország, ami az egyérintéses fizetés elterjedtségét és aktív használatát illeti. A MasterCard szerint ez az innovatív fizetési forma lehet, ami kimozdíthatja a holtpontról a hazai fizetési rendszert, amely az elektronikus fizetések arányát tekintve európai viszonylatban jelentősen elmaradott – derül ki a kártyatársaság sajtóközleményéből.

A MasterCard legújabb adatai szerint egy év alatt több mint 300%-kal, vagyis több mint négyszeresére nőtt Magyarországon az egyérintéses bankkártyát aktívan használók száma, és 2014 második negyedévében már az összes MasterCard és Maestro kártyás fizetés 15%-a egyérintéses módon, úgy nevezett PayPass bankkártyával történt. Az elmúlt évben a PayPass bankkártyákkal történt fizetéseknek a darabszáma és összértéke egyaránt több mint ötszörösére emelkedett. Az esetek 84%-ában 5 000 Ft alatti vagy akörüli összegeket fizettek a hazai kártyabirtokosok PayPass kártyájukkal, ami arra enged következtetni, hogy az egyérintéses fizetés hatékonyan válthatja ki az eddig tipikusan készpénzigényes, kis összegű fizetéseket, ezzel valódi lehetőséget teremtve a készpénzmentesség terjedéséhez.

Összesen 15 magyar pénzintézet bocsát ki MasterCard® és Maestro® egyérintéses kártyákat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbb közzétett pénzforgalmi statisztikái szerint 2014 első negyedévében 74 ezer elfogadóhelyen több mint 90 ezer kártyaelfogadó terminálnál lehetett bankkártyával fizetni. Ezek közül az egyérintéses fizetésre alkalmas terminálok száma 39 százalékra (35 000 darab) emelkedett, miközben átlépte a 2,2 milliót az egyérintéses bankkártyák száma Magyarországon, ami negyed év alatt 25%-os növekedésnek felel meg.

Az egyérintéses fizetés robbanásszerű terjedésével egyidejűleg azonban az elektronikus fizetések aránya a hazai fizetési rendszerben az EU átlagához mérve továbbra is alacsony: miközben Magyarországon a fizetési kártyás fizetések elterjedtsége 2013-ban alig haladta meg a 13 százalékot, az EU-országok átlaga ennek csaknem háromszorosa, 37 százalék volt ─ áll az MNB által a hazai fizetési rendszerről készített jelentésben.

Az MNB statisztikái azt mutatják, hogy gyakorlatilag stagnál a hazai elektronikus fizetési rendszer annak ellenére, hogy mind a fizetési számlák és kártyák darabszáma, mind pedig a számlákra utalt rendszeres jövedelmek aránya lehetővé tenné, hogy a fizetési műveletek többsége elektronikus módon történjen.

"Miközben úgy tűnik, nehezen mozdul el a magyar lakosság a készpénzmentesség irányába, érdekes módon ezzel párhuzamosan azt is látjuk, hogy mind a hazai bankok, mind pedig a felhasználók fogékonyak az innovatív, magasabb kényelmet és jobb vásárlási élményt adó technológiákra. Ilyen például a PayPass™, vagyis az egyre népszerűbb egyérintéses fizetés, amely a hasonló elven működő, és Magyarországon még újdonságnak számító mobilfizetéssel együtt kibillentheti az elektronikus fizetés rendszert a holtpontról. A kereskedőket és a kártyabirtokosokat leginkább a saját gyakorlati tapasztalataik fogják meggyőzni arról, hogy érdemes elhagyniuk a sok vesződséggel járó és kevésbé biztonságos készpénzt, és áttérniük a minden szempontból kényelmesebb, biztonságosabb, gyorsabb elektronikus fizetésre” ─ mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Ma Magyarországon 8,9 millió betéti- és hitelkártya van forgalomban, amelyeknek már a negyede rendelkezik a legmodernebb, egyérintéses fizetési funkcióval (forrás: MNB). A MasterCard és Maestro PayPass™ bankkártyák használata rendkívül gyors és egyszerű, hiszen elegendő őket egy pillanatra odaérinteni a kártyaolvasó terminálhoz, továbbá 5 000 Ft összeghatár alatt PIN kód megadása sem szükséges. Ez jelentősen lecsökkentheti a kasszáknál kialakuló sorok hosszát, ami a vásárlóknak és kereskedőknek egyaránt előnyös.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #2
    http://www.cbc.ca/news/canada/newfoundland-labrador/credit-card-data-can-be-stolen-with-a-wave-and-an-app-1.1386262

    egy közönséges Samsung Galaxy S3 telóval is már infókat lehet kiszedni a paypass/paywave rendszerű kártyákból.
  • Macropus Rufus #1
    http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/01/30/hackers-demo-shows-how-easily-credit-cards-can-be-read-through-clothes-and-wallets/

    és semmit nem ér az 5000-es limit. 10 vásárlás és 50k-val könnyítették a számláját.
    Inkább a jó öreg pin-es csoda. Azt is le lehet nyúlni, de azért legalább egy picit nehezíti a dolgot. Míg ez a paypass (paywave a visa esetén) meg nem nagyon.