Berta Sándor

Környezet­tudatosabb lesz a Dell

A következő években még fontosabb lesz a gyártó számára a környezetvédelem.

A vállalat nyilvánosságra hozta a 2014-es üzleti évre vonatkozó felelősségvállalási jelentését (Corporate Responsibility Report). A Dell tavaly ősszel a 2020 Legacy of Good Plan című anyagban fogalmazta meg a céljait, ebben 21 olyan stratégiai célt jelölt ki, amelyet 2020-ig el kell érni. A célok között szerepel, hogy a csomagolások 100 százalékig környezetbarát anyagból legyenek.

Az óriáscég a termékportfóliójával kapcsolatos úgynevezett energiaintenzitást az elmúlt két esztendőben 23,5 százalékkal csökkentette, a szervereknél kereken 50 százalékos javulást sikerült elérni. Mindez azt jelenti, hogy az ügyfelek a teljes termékéletciklus során 2012-höz képest összesen 449 millió dollár energiaköltséget tudtak megtakarítani.

A gyártás és a logisztika területén a társaság nyolc százalékkal tudta csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre gyakrabban szállítja az áruit hajókkal, a korábbinál környezetbarátabb csomagolást használ és növekvő mértékben alkalmaz megújuló energiákat. Az utóbbiak aránya a teljes energiafogyasztás tekintetében 2012-ben 23 százalék volt, 2013-ban viszont már 35 százalék.

A vállalat a Connected Workplace kezdeményezéssel a munkakörülményeket akarja optimalizálni. Ilyen módon - a munkaidő rugalmasabb beosztásának köszönhetően - tavaly 12 millió dollárt sikerült megtakarítani. A távmunka alkalmazása és más intézkedések 2013-ban 6700 tonna széndioxid kibocsátását tették feleslegessé. A különböző programokban a Dell dolgozóinak ötöde vett részt, a 2020-as cél az 50 százalékos részvétel elérése.

A korábbi 3,44 milliárd dollár helyett az elmúlt üzleti évben már 4,1 milliárd dollárt fizetett ki a gyártó a beszállítóinak. Emellett részt vesz a Billion Dollar Roundtable szervezet munkájában, amit amerikai konszernek hívtak életre és ami minden esztendőben több mint egymilliárd dollárt ad különböző partnercégeknek.

A társaság a technológiájával, a szakértelmével és az adományaival a fiatalok képzését és az egészségügyi ellátás javítását is támogatja. Tavaly 590 000 fiatal vett részt Youth Learning és a Children’s Cancer Care nevű projektjeiben, továbbá Afrikában segített felépíteni több napenergiával működő mobil tantermet.

Legutóbb az Intel jelentette meg a 2013-ra vonatkozó felelősségvállalási jelentését, amiből ismertté vált, hogy a gyártó az intézkedéseivel igyekszik a társadalom számára hozzáférést biztosítani a képzéshez és a különböző technológiákhoz, valamint előresegíteni a gazdasági fenntarthatóság és a környezetbarát kereskedelem gondolatának elterjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!