Berta Sándor

Gyengülhet Kína monopol­helyzete a ritka­földfémek terén

Az ázsiai állam az évtized végére elveszítheti a monopolhelyzetét a ritkaföldfémek piacán - állítja legújabb elemzésében az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW).

A szervezet az újonnan kifejlesztett fémpiaci modellje segítségével mutatta ki, hogy a piacon hamarosan új szereplők jelenhetnek meg. Mindez oda vezethet, hogy el fog tűnni Kína monopolhelyzete és az abból adódó világpiaci árbefolyásoló szerepe. A következő három évben jelentős mértékben csökkenhet az úgynevezett könnyű ritkaföldfémek világpiaci ára.

A nehéz ritkaföldfémeknél Kína az évtized végéig megőrizheti a monopolhelyzetét. Kína jelenleg az évente kitermelt 110 000 tonna ritkaföldfém 90 százalékára tart igényt. A kiviteli korlátozások miatt az ázsiai ország befolyásolhatja a ritkaföldfémek világpiaci árát. A helyzetet súlyosbítja, hogy egyre nagyobb a globális kereslet a ritkaföldfémek iránt. Az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada ugyanakkor szeretné megváltoztatni a jelenlegi helyzetet. Az új szereplőknek köszönhetően 2020-ra 140 000 tonnára nőhet a Kínán kívüli ritkaföldfém-termelés. Ez az összes mennyiség körülbelül fele lehet.

A folyamatot lassítja, hogy egy ritkaföldfémet termelő bánya megnyitása és termelőkapacitásának felfuttatása 10-15 évig is eltarthat, vagyis csak hosszú távon lehet számítani diverzifikációra. Szintén változást hozhat, hogy előtérbe kerül a ritkaföldfémek újrafeldolgozása. Ehhez szükség van megfelelő technológiákra, illetve arra is, hogy azok kiforrottá váljanak. Néhány cég ugyanakkor nem tud vagy akar éveket várni és már most keresni kezdték az alternatív nyersanyagokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • figyu #7

    "Kína jelenleg az évente kitermelt 110 000 tonna ritkaföldfém 90 százalékára tart igényt. "
    Szerintem helyesen : "Kína a ritkaföldfém kitermelés 90 százalékát adja". Ezért döntöttek úgy, hogy a 3. pont (konkurencia kicsinálása) megvolt, jöhet a 4. (durva áremelés).

    Ha ezt a 90%-ot nem adná el, azt -pár afrikai országot kivéve- mindenki megérezné.
  • figyu #6
    Én emlékszem a 4. lépésre, modellezőként. Kis 5-10 dolcsis elektromotorok. Kiviteli vámot emeltek, így volt egy hirtelen drágulás. Ez is nagyon ügyes lépés, hiszen KIVITELI vám. Tehát a saját cégeket nem szívatja annyira, versenyképesebbekké válnak a kínai gyárak.
    A kínai vezetők nem hülyék. Még nem hallottam tőlük hülyeséget. :)
  • figyu #5
    Hogy ne adná el, Ha nem adja el nincs bevétel. Eladja csak drágán.
    És KELL sokfelé: ez van minden jó mágnesbe (pl. elektromos motorok, hangszórók), mobilba, merevlemezbe, stb..

    Én úgy tudom így történt:
    1. Kína felfuttatja a termelést.
    2. Kína olcsón elárasztja a világpiacot. Olcsón, mert van állami támogatás, olcsó munkaerő, és a környezetvédelemre nem kell költeniük :(
    3. Konkurencia pár év alatt tönkremegy, hiszen(2..3x drágában állítják elő, mit amennyiért Kína adja. A politikusok nem is nagyon erőltették, ezek a gyárak nagyon környezetszennyezők. Senki se akar ilyet a szomszédba. Ez ugye Kínában nem gond.
    4. Na ekkor emeli meg Kína az árát: (bányászati adó, kiviteli adó).

    És már nyertek is, mert nincs mit tenni, hiszen "bánya megnyitása és termelőkapacitásának felfuttatása 10-15 évig is eltarthat"

    Közgazdaságilag egyszerűen gyönyörű, így kell hosszú időre monopóliumot szerezni a világpiacon.
    A kínai vezetők nem hülyék. Még nem hallottam tőlük hülyeséget. Sajnos nálunk nem ez a helyzet...
  • citkar #4
    figyu:
    De, igényt tart, ugyanis nem adja el. Ezzel is magasan tartva az árát.
  • figyu #3
    "... bánya megnyitása és termelőkapacitásának felfuttatása 10-15 évig is eltarthat, vagyis csak hosszú távon lehet számítani diverzifikációra"

    diverzifikáció

    a kockázat csökkentésére irányuló magatartás a portfólió (értékpapírok, vállalati üzletágak stb.) bővítése révén

    talán inkább megtérülés.
  • figyu #2
    "Kína jelenleg az évente kitermelt 110 000 tonna ritkaföldfém 90 százalékára tart igényt. "

    "tart igényt" ???
    talán inkább kitermeli.
  • jawarider2 #1
    "eltarthatm..."