MTI

10 éve hordozhatunk telefonszámokat

Magyarország európai uniós csatlakozása szükségessé tette a távközlés szabályozásának harmonizálását is. Az európai szabályozási keretrendszer átvétele tette lehetővé egyebek mellett a telefonszámok hordozhatóságát, és az uniós szabályoknak köszönhető az is, hogy az elmúlt években drasztikusan csökkentek a mobiltelefonos roamingdíjak.

Magyarországon 2004. január 1-jén lépett hatályba az elektronikus hírközlési törvény (eht), amely már az európai uniós jogharmonizáció jegyében készült. A törvény egyes rendelkezései azonban csak az ország uniós csatlakozásával egy időben, 2004. május 1-jén léptek érvénybe. Az új törvény életbe lépése tette lehetővé a szabad szolgáltatóválasztást és az úgynevezett számhordozhatóságot mind a vezetékes, mind a mobilszolgáltatók esetében, vagyis azt, hogy az előfizetők anélkül válthassanak szolgáltatót, hogy elveszítenék korábbi hívószámukat.

Az uniós irányelvek amellett, hogy elősegítik a távközlési verseny korlátainak lebontását, előtérbe helyezik a fogyasztói szempontokat is. Fő célkitűzés, hogy az alapvető elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz, például a szélessávú internethez megfizethető áron lehessen hozzáférni. Magyarországon az eht 2004. januári bevezetését követően a vezetékes telefonpiacon új szereplők jelentek meg, és az előfizetők már az első tíz hónap alatt 40 ezer vezetékes számot hordoztak. A mobilpiaci számhordozás később, 2004 májusától hatályos, május és október között a mobiltelefon-előfizetők 30 ezer számot vittek át más szolgáltatóhoz. A szélessávú internet előfizetők száma abban az évben több mint 40 százalékkal nőtt, miközben a tarifák 25 százalékkal mérséklődtek, továbbá a mobilpiacon is jelentősen csökkentek a percdíjak.

A távközlés területén a leglátványosabb eredmények a roamingszabályozásban születtek. A 2007-ben életbe lépett uniós roaming rendelet nyomán az EU-n belül egységes eurotarifákkal lehet mobil hang-, SMS- vagy adatszolgáltatást igénybe venni, és a tarifák előre meghatározott mértékben évente csökkennek. Jelenleg már a roamingdíjak teljes eltörlésén dolgoznak az EU intézményei. Az Európai Parlament az idén április 3-án fogadta el azt a javaslatot, amely a roamingdíjak eltörlését célozza 2015 decemberi hatállyal. A javaslatot várhatóan az év második felében vitatja meg tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!