MTI

LED-es közvilágítás épült ki Hévízen

Az energiaköltségek csaknem 50 százalékát, a karbantartási kiadásoknak pedig közel 80 százalékát takarítják meg Hévízen, miután LED-lámpákra cserélték a város eddigi közvilágítási rendszerét.

A kedden felavatott beruházásról szóló sajtóközlemény szerint az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretéből 158,5 millió forintot nyert a város önkormányzata, amely saját költségvetéséből még közel 28 millió forintot biztosított. A korszerűsítés keretében 855 darab LED-lámpatestet szereltek fel, további öt lámpatestnél pedig kicserélték a fényforrásokat. A főbb közlekedési utak mellett, valamint a belvárosban, a parkokban és a lakótelepi részeken nagynyomású nátriumlámpák üzemeltek, míg a kisebb forgalmú közlekedési utak mentén többnyire kompakt fénycsöves fényforrások működtek eddig.

A modernizálásnak köszönhetően az energiaköltségekben 49 százalékos, a karbantartási kiadásokban pedig 79 százalékos megtakarítás várható Hévízen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stinkydiver73 #4
    A LED lámpa nem hatékonyabb a jelenleg használt lámpáknál. A nátrium lámpák hatékonysága 100-200 lm/W, a LED-é 60-80 lm/W kb. A LED élettartama hosszabb, a fénye lehet, hogy nem olyan monokróm, de energiát nem hiszem, hogy lehet vele spórolni a közvilágításban. (összehasonlításképpen a mezei izzólámpa 15lm/W)
  • sola #3
    A fényszennyezés nem csökkent, mivel az izzók fényteljesítménye nem változott, csak a fogyasztásuk csökkent (hatékonyabbá váltak).
  • Merwenus #2
    Közvilágítást azért még nem nevezném fényszennyezésnek. Ez nem BudaPest, ahol minden világít.
  • barret #1
    Egyszerűbb lett volna csak annyit írniuk,hogy jelentősen csökkentették a fényszennyezést:)