SG.hu

LED-es ízzókat jelentett be a Verbatim

2012 szeptember elsejétől a hagyományos izzók forgalmazása teljesen megszűnik az Európai Unión belül, ezzel egy időben a Verbatim egy új, háztartásokba szánt, a korábbi foglalatokkal kompatibilis LED–izzócsaládot mutat be.

A cég közleménye szerint a LED-lámpák élettartama akár 25 év is lehet, a megszokott világítási technológiákhoz képest pedig akár 85 százaléknyi energiamegtakarítást is el lehet velük érni. A Verbatim új, fogyasztóknak szánt termékpalettája 13 különböző izzót foglal magában melyekkel többek között a 25 és 60 wattos teljesítmény között mozgó klasszikus A-típusú izzók, a 15 és 25 wattos teljesítményű B-típusú gyertyaizzók, a 25 wattos cseppizzók és az MR16 GU5.3 illetve PAR16 foglalatba való, 20 wattos szpotlámpák is helyettesíthetőek. Színhőmérsékletük 2700K és 3000K között mozog és minden modell színrenderelési indexe (CRI) legalább 80.

„A LED-technológia a hagyományos izzók jelenlegi legjobb energiatakarékos alternatívája. Az energiatakarékos izzókhoz képest a LED-izzók kétszeres élettartammal rendelkeznek, azonnal világítani kezdenek felkapcsolásnál és nem tartalmaznak olyan veszélyes anyagokat, mint a higany,” kommentálta a lépést Jeanine Chrobak-Kando, a Verbatim LED EUMEA régiójáért felelős üzletfejlesztési vezetője.


Öt izzótípus a klasszikus A-típusú izzókat helyettesíti, melyek áramfelvétele 220-240 volt. A 4 wattos és 11 wattos lámpák a 25-60 wattos hagyományos izzókat helyettesítik. A 11 wattos modell 810 lumenes fényáramot, a 4 wattos modell pedig 250 lumenes fényáramot biztosít. Minden modell elérhető lesz E27-es csavarós foglalathoz és B22-es bajonttes foglalathoz is, kivéve egy változtatható fényerejú 9 wattos modellt, amely kizárólag E27-es foglalathoz lesz kapható.

A portfóliónak része lesz két gyertyaformájú, E14-es foglalathoz való általános és háttérvilágításhoz való izzó, melyek különösen alkalmasak hálószobai világításra, vagy asztal megvilágítására. Egy átlátszó 3,5 wattos modellel egy hagyományos 15 wattos, míg egy fehér színű 4 wattos modellel a hagyományos 25 wattos gyertyaizzó helyettesíthető. Két LED-cseppizzó is a kínálat része, mindkettő elérhető E14-, és E27-kompatibilis változatban.

A szpotlámpák esetén a vásárlók a két MR 16-os izzó közül választhatnak, amelyek a GU5.3 foglalattal kompatibilisek. A 4 wattos modell világítási szöge 20, a 6 wattos modellé pedig 25. Mindkét szpotlámpa alkalmas arra, hogy egyes műalkotásokra terelje a figyelmet, megvilágítsa a nappalit vagy a fürdőszobát. Ideálisak emellett konyhai, hálószobai vagy folyosói világításra is. A 40 wattos PAR16 GU10-típusú LED egy 20 wattos hagyományos izzó kiváltására alkalmas és 180 lumen fényáramot szolgáltat. A 4 wattos R50-es tíusú E14-es foglalatot használó izzó, ugyanilyen fényárammal teszi teljessé a felhozatalt.

Európában a világítás teszi ki a teljes áramfogyasztás mintegy 20 százalékát. A Verbatim fejlett LED technológiájára való átállás, mely az anyavállalat Mitsubishi Chemical Corporation évtizedes tapasztalatára alapoz, számottevő csökkenést eredményezhet az energiafogyasztásban és csökkenti a szénlábnyomot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #18
    De ha mégse nekem van igazam, és te vagy a helikopter, akkor használd ki: bemész egy tetszőleges lámpaboltba, és olyan több 100ezres halogén only (nem megy bele a LED) lámpakreációkat vehetsz 15ezerért, hogy ihaj. Igaz a 10-12 halogén izzó miatt fogyasztanak vagy 4-500W-ot (ezzel annyi fényáramot keltve, amit a LED 40-50W-ból megoldana), de hát ez nem számít, mert a LEDnek a gyártási költsége se térülne meg sose az energia megtakarításból, akkor meg a kisker ár sose a négyzeten idő alatt térülne meg. Szóval irány a lámpa bolt, és takaríts meg tenger sok pénzt a 10x annyit fogyasztó technológiával.
  • Komolytalan #17
    Arról hogy nem tudsz értőn olvasni én nem tehetek. A #6-ban leírtam hogy miért beszélsz hülyeséget, a #9-ben lementem gyógypedagógiai szintre, de úgy látszik neked az is magas. Másnak sikerült megértenie - lásd #14.
  • gforce9 #16
    1 db képletet, kimutatást sem láttam tőled. Csak okoskodást.
  • Komolytalan #15
    Aki számolás helyett összeesküvés elméleteket gyárt, azért nem is kár. SG színvonal.
  • Sir Ny #14
    Bocsánat, #6-ot nem láttam. Így jogos az 1-2-3.
  • Sir Ny #13
    Amennyiben a rárakódott profit lényegesen több, mint az elõállítási költség, úgy borul a logikád. A LED-es izzókon lehet, hogy kevesebb a profit ( bár így is tetemes ), míg a hagyományos izzókat energiafelhasználás nélkül gyártják.

    Továbbá az anyagköltségek sem egyformák. Az 1-2-3 csak akkor lenne érvényes, ha feltételezed, hogy a két termék között minden költség ugyanannyi az energiát leszámítva. ( ami elég valószínû, de nem bizonyító erejû )
  • gforce9 #12
    "Nem, a hozzád hasonlóak nem. Sajnos az ország túlnyomó többsége hozzád hasonló közgazdaságból analfabéta."

    Ne haragudj, de annak aki ennyire semmibe nézi a másikat, ennyire hülyének állítja be, annak csak annyit tudok mondani: Elmész a picsába. Viszlát, jót beszélgettünk. SG szinvonal.
  • duke #11
    "ha tényleg tudnák a 25-évet, de arról gondoskodni fognak tuti, hogy a 3 év(vagy ki tudja mennyi) gar után tönkremenjenek."

    Ez a gyartastol fugg. Lehet olyan ledes lampat gyartani, hogy 1 ev alatt tonkre menjen, meg olyat is, ami 50 evig mukodik. En evek ota sajat magamnak allitom ossze a lampaimat, es a ledekre megadott nevleges aramnal, lenyeges 40-50 %-al kisebb aramot allitok be. Persze igy tobb ledre van szukseg, viszont az elettartam tenyleg szinte vegtelen, es az alacsonyabb aram miatt jobb a ledek hatasfoka. A lenyeg az elettartam, mert akarmilyen kornyezet szennyezoen gyartjak is, kizartnak tartom, hogy egy 30-50 evig vagy meg tovabb mukodo lampanak, nagyobb legyen a kornyezeti terhelese, mint ugyan annyi ideig mukodo hagyomanyos izoknak.
  • Komolytalan #10
    Nem, a hozzád hasonlóak nem. Sajnos az ország túlnyomó többsége hozzád hasonló közgazdaságból analfabéta.
  • Komolytalan #9
    Látom nem megy, szóval lemegyek GYP szintre.
    1. A termék előállítási költsége tartalmazza rárakódott energiatöbblet költséget?
    Igen.
    2. A termék megtakarítja a teljes kiskereskedelmi árát?
    Igen.
    3. A termék előállítási költsége kisebb vagy egyenlő, mint a kiskereskedelmi ára?
    Igen.
    1-2-3. Igen, a termék megtakarítja a rárakódott energia többletet. Mert - bármilyen hihetetlen - a gyártóknak sincs ingyen az energia.

    Ha ezt se érted, akkor menj el a grínpísz gyűlésre - tárt karokkal fognak ott fogadni, mint minden egyszerű lelket.