MTI

A Huawei védelmére kelt a kínai Hszinhua hírügynökség

Az amerikaiak "vakmerőségének" és "ravaszságának" tulajdonítja a kínai állami Hszinhua hírügynökség keddi kommentárjában azt, hogy titkos adatgyűjtésüknek egy olyan kínai vállalat is a célpontja, amelynek a helyi piacra jutását nemzetbiztonsági kockázat miatt ők maguk akadályozzák.

A Der Spiegel című német hetilap vasárnap írta meg, hogy a pekingi vezetés ellen is kémkedik és kínai informatikai óriáscégeket is megfigyel az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA). A lap szerint a Huawei konszernt, a hálózati eszközöket gyártó amerikai Cisco egyik legnagyobb versenytársát legalább 2006 óta figyelik nagy erőkkel. A Hszinhua kommentárjának szerzője minderre reagálva felteszi a kérdést: független magáncég-e a Huawei távközlési óriás, ahogyan vezetői állítják, vagy pedig a kínai kormány kémcsatornája, mint azt amerikai vezetők állítják? Hozzáteszi: a vádat még az amerikai kongresszusi vizsgálatok sem bizonyították. Ám mindezek ellenére az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) úgy döntött: "bekukkant" a kínai cég központjának szervereibe.

A cikkíró meglepetésnek tartja, hogy az Egyesült Államok épp azt a Huaweit minősítette biztonsági kockázatnak, amelynek hálózataiba betört, titkos forráskódjaihoz hozzájutott. A kommentár szerint egy dolog egy magáncéget feketelistára tenni és egy másik állami támogatással "kibertámadást" végrehajtani ellene úgy, hogy rajta keresztül azokat is célba veszi, akik Huawei-termékeket használnak. A Hszinhua következtetésében megkérdőjelezi azt a "magas erkölcsiséget", amivel szerinte az Egyesült Államok jellemzi önmagát és azt kérdezi: a "sötét titkok" mind gyakoribb nyilvánosságra kerülésével vajon meddig marad még hitele a világ előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!